V davčnem obračunu za leto 2007 sem imela osnovo za določitev predhodne akontacije 0,00. Zato v letu 2008 nisem palačevala akontacij in tudi letos še nisem poravnala nobenega obroka.
Prosim, da mi nekdo odgovori ali sem naredila napako in ali bi morala v letu 2008 nakazati akontacijo. V letu 2008 sem pa imela prihodkov 6.000.
Hvala za pomoč in odgovor.
akontacija dohodnine nujno
Moderator: Mirko Zbačnik
Če po davčnem obračunu za leto 2007 niste imeli osnove za predhodno akontacijo za leto 2008, je med letom niste plačevali. Pač pa boste celotno davčno obveznost, ki jo boste ugotovili v davčnem obračunu za leto 2008 poravnali v 30 dneh po oddaji davčnega obračuna (če je rok 31.03. in boste do tega dne oddali obračun, boste celotno obveznost morali poravnati najkasneje do 30.4.2009).
Hkrati pa boste v davčnem obračunu za leto 2008 ugotovili osnovo za predhodno akontacijo za leto 2009. In če boste ugotovili obveznost (mesečno ali trimesečno) boste morali do 10.04. poračunati akontacije za januar do marec (ali pa prvo trimesečno akontacijo). V naslednjih obdobjih (mesečno ali trimesečno) pa plačevati tekoče.
To, da imate 6.000 € prihodkov je za davčni obračun premalo. Imate tudi stroške itd...... Razlika vam predstavlja obdavčljivo osnovo, nato imate še olajšave (splošno.....če niste popoldanski s.p.) in na koncu šele ugotovite osnovo za akontacijo dohodnine.
lp
Hkrati pa boste v davčnem obračunu za leto 2008 ugotovili osnovo za predhodno akontacijo za leto 2009. In če boste ugotovili obveznost (mesečno ali trimesečno) boste morali do 10.04. poračunati akontacije za januar do marec (ali pa prvo trimesečno akontacijo). V naslednjih obdobjih (mesečno ali trimesečno) pa plačevati tekoče.
To, da imate 6.000 € prihodkov je za davčni obračun premalo. Imate tudi stroške itd...... Razlika vam predstavlja obdavčljivo osnovo, nato imate še olajšave (splošno.....če niste popoldanski s.p.) in na koncu šele ugotovite osnovo za akontacijo dohodnine.
lp