Sem direktor prodaje in redno zaposlen. Moj status želim spremeniti, tako da bi s sedanjim delodajalcem sklenil podbo o opravljanju istega dela kot s.p.. Ali ima DURS že enotno mnenje na takšno zaposlitev, ker je baje v preteklosti razumel tako izdane račune le
kot neto del plače in so morali delodajalci dodatno izplačati še vse prispevke in davke. Ali smo na tem področju že manj rigidni?
PODJETNIŠKO SVETOVANJE
s.p. namesto redno delovno razmerje
Moderator: Mirko Zbačnik
Moje mnenje je, da pri tem ne bi bilo nobenih komplikacij. Če ne boste zaposleni oz. v rednem delovnem razmerju, boste kot nosilec
dejavnosti oz. s.p. plačevali samo prispevke od najnižje pokojninske osnove oziroma od večje, če si jo boste pač izbrali.
Račun, ki ga boste poslali firmi za opravljeno delo bo vaš prihodek, od katerega si boste odšteli prispevke, kakor tudi ostale stroške, ki so potrebni za nemoteno opravljanje vaše dejavnosti in ste zanje dobili račun oz. si boste pisali potne naloge, če je potrebno.
Ostanek - dobiček pa bo vaš zaslužek, ki je konec leta obdavčen z
dohodnino.
Da pa bi DURS to tretiral kot neto plačo in zahteval obračun prispevkov in davkov pa še nisem slišala.
LP8-)
dejavnosti oz. s.p. plačevali samo prispevke od najnižje pokojninske osnove oziroma od večje, če si jo boste pač izbrali.
Račun, ki ga boste poslali firmi za opravljeno delo bo vaš prihodek, od katerega si boste odšteli prispevke, kakor tudi ostale stroške, ki so potrebni za nemoteno opravljanje vaše dejavnosti in ste zanje dobili račun oz. si boste pisali potne naloge, če je potrebno.
Ostanek - dobiček pa bo vaš zaslužek, ki je konec leta obdavčen z
dohodnino.
Da pa bi DURS to tretiral kot neto plačo in zahteval obračun prispevkov in davkov pa še nisem slišala.
LP8-)
Seveda, primer "Peko". To pa na tem forumu najbrž ne bomo vedeli, ali smo na tem področju kaj manj rigidni. Tudi sodišče o primeru še ni odločilo, kolikor vem (vsaj nisem zasledila, če je kje pisalo). Davčna je v tem primeru upoštevala mnenje pravnega strokovnjaka, da družba ne more skleniti posla za vodenje drugače kot z določeno osebo. Pozanimajte se na "višjih inštancah", preden se odločite. LP!