Začetne teŽave novoustanovljenega druŠtva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
katarza
Nov član
Nov član

Začetne teŽave novoustanovljenega druŠtva

Odgovor Napisal/-a katarza »

Pozdravljeni,
prosim vas za pomoč in nasvet, saj čimprej potrebujem rešitev.
Konec februarja smo ustanovili kulturno društvo, zaenkarat smo le trije člani. No pa to ni tako pomemebno. Na upravni enoti smo vse uredili, prav tako smo dobili papirje z ajpesa, a težave so pri Dursu. Nekaj sni nazaj smo dobil kar tri obrazce z Durs za izpolit in pri enem se je zataknilo. Gre namreč za "Obračun davka o dohodku pravnih oseb". Pojma nimam koliko dohodka naj predvidim. Čakamo sicer denar od občine, saj smo se prijavili na njihov vsakoletni razpis, s katerimi finančno pomagajo društvam v kraju. Pa sploh ne vem koliko bo teh sredstev. Niti ne vemo koliko bo drugih prihodkov. Kako ste vi rešili ta začetni problem. Mislila sem, da bo ta obračun za leto 2008 izpolnila drugo leto marca, ne pa že sedaj. Naj si kar namislim znesek prihodkov in odhodkov. No potem pa je še tale problem z nepridobitnimi in pridobitnimi sredstvi. Akontacije ne mislim plačevati, saj se mi zdi da ne bomo obračali kakih hudih denarjev. Prosim vas za pomoč kako naj izpolnem obrazec. Pa še nekaj me zanima ali je obvezno, da ima društvo žig. Mi si ga še namreč nismo naročili in tudi ne ve, če je obvezen za poslovanje.
Vsem, ki mi boste pomagali, se že v naprej zahvaljujem. Rada bi tudi pohvalila forum in vse, ki sodelujete, se mi zdi, da imate kar veliko potrebnega znanja.
LP KATARZA
Zakaj ma liter vsak na koncu dno..........
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Društvo, ki je ustanovljeno februarja 2009, sestavi davčni obračun šele za poslovno leto 2009. Obrazec, ki ste ga prejeli od davčne uprave, je v bistvu isti obrazec, vendar ga uporabite za to, da ugotovite višino akontacije davka od dohodka pravnih oseb za leto 2009. Tudi društva so zavezanci za plačilo davka, toda le od prihodkov/odhodkov, ki se nanašajo na pridobitno dejavnost.
V Uradnem listu RS, št. 109/07 je objavljen Pravilnik o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti. Tam boste našli razlago, katere vrste dohodkov se smatrajo kot pridobitni dohodki. Sredstva, ki jih boste dobili od občine so namenska javna sredstva, ki se po 4. členu pravilnika štejejo za pridobitne dohodke.
Za davčno bilanco pa potrebujete še podatek o odhodkih (stroških). Tudi te stroške morate razdeliti na tiste, ki se nanašajo na pridobitno dejavnost in na tiste, ki se nanašajo na nepridobitno dejavnost. In ker pravite, da ne boste plačevali akontacije davka, saj ne veste ali boste denar prejeli ali ne oziroma niti ne veste, če boste v letošnjem letu sploh opravljali dejavnost - prikažite tudi odhodke v enaki višini kot prihodke. Na ta način bo davčna osnova NIČ (prihodki minus odhodki = 0)

27. člen zakona o davku od dohodkov pravnih oseb: pri določanju davčne osnove zavezanca iz 9. člena (to so tudi društva) se prihodki iz opravljanja dejavnosti, ki ni pridobitna, ter dejanski ali sorazmerni stroški te dejavnosti izvzamejo iz davčne osnove. Javna sredstva občine so pridobitni prihodki; za ugotavljanje stroškov pa uporabite sorazmerne stroške. In ker imate le 100% pridobtine prihodke, so tudi stroški/odhodki po načelu sorazmernosti 100%-ov stroški, ki se nanašajo na pridobitno dejavnost. In od tod je davčna osnova NIČ.

lp
Odgovori