Ipi,bs po srs-različici i in ii

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Ipi,bs po srs-različici i in ii

Odgovor Napisal/-a uni »

Ali mora majhna ali mikro družba -torej čisto vsaka- obvezno sestaviti IPI,in BS po ZGD, tudi če jih za lastne potrebe ne rabi -ker ji zadoščajo statistični podatki,ki jih odda na Ajpes?
V Iksu piše,da je to obevzno, vendar me zanima ,če so kakšne sankcije,če jih ne-ker ne vidim smisla, če je to dovolj za Ajpes in za Durs-čemu potem služi?In kdo jih lahko zahteva?(za banko tudi zadoščajo podatki,oddani na Ajpes).
Sestavljate to vsi ali ne več?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

jaz jih ne, samo za durs in ajpes in to je dovolj zame
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz tudi ne. In do sedaj jih še nihče ni rabil. :)
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Pa ste imeli kontrole? Saj dokler se nihče ne vtakne,vem,da je ok-če pa dobiš kontrolo...kako je takrat?
Ker včasih,do leta...(ne vem na pamet),je bilo treba na Durs predložiti te izkaze v taki obliki, in smo jih zato pripravljali.
N evem,zakaj potem v Iksu tako povdarjajo,da so obvezne.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ne, kontrole pa res nismo imeli. Imamo pa zadnje 3 leta revizorje, ne revizijski pregled, ampak samo preiskavo poslovanja, kar je malo manj natančno. Pa še nikoli niso zahtevali tega od mene.
LP :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ne belite si s tem glavo, saj so tudi bilance za javno objavo v obliki, primerne za notranje potrebe, čeravno vam SRS-ji pravijo:
npr. 25.9. (izkaz poslovnega izida):
Za notranje računovodsko poročanje pa se lahko v prvem stolpcu izkazujejo načrtovani podatki za naslednje obračunsko obdobje in v drugem uresničeni v obravnavnem obračunskem obdobju ali v prvem uresničeni podatki v obravnavanem obračunskem obdobju in v drugem načrtovani za isto obdobje.
In tudi oblika posameznih izkazov v ZGD-ju ne more biti drugačna kot jih najdete v SRS-jih in tudi ne drugačna kot so oblike za javno objavo (AJPES).

Za notranje poročanje so izkazi prilagojeni notranjim potrebam: gre za analitične podatke, ki so pomembni za vsako posamezno podjetje, dopolnjeni z načrtovanimi kategorijami za tekoče leto in naslednje leto. Torej prva je vsebina pred obliko. Pomembnejša so pojasnila k izkazom in seveda poslovno poročilo.

lp
Odgovori