Preveč vplačane akontacije in akontaciji januar,februar

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

Preveč vplačane akontacije in akontaciji januar,februar

Odgovor Napisal/-a uni »

V DDPO so izkazane preveč vplačane akontacije(zap.24).
Prosim potrditev mojega razmišljanja:
1. za znesek iz te zap.bomo označili,da zahtevamo vračilo(lahko bi tudi označili,naj se šteje v naslednja plačila).
2.Ker je posledično mesečni obrok v zap.27(npr.500 eur) manjši kot je bil že plačan za januar in februar (plačilo v februarju in marcu po 650 eur)),se 10.4. plača samo 200 eur( nova akontacija 500, minus 300 preplačilo v feb.in marcu); 10.5.,10.6....in naprej pa plačujemo po 500 eur.
Kje označim, da naj se akont.za jan in februar poračunata z marčevsko?
(kolikor razumem ,se izjavca "zahtevek za vračilo davka po 2.ost.370 čl.ZDAVP-2 nanaša samo na preveč vplačane akontacije za 2008, ne pa na akontaciji za 2009).

3. Akontacije imamo knjižene na 161. Znesek iz zap.20 knjižim na 264.Zaprem 161 in 264. Saldo na 161 -preplačilo-pa prikažem v BS.
Sem kaj narobe razmišljala ali izpustila?
Že vnaprej hvala za solidarnost.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

pod zap. št. 3 imate prav
pod zap. št. 2 jaz tudi delam tako, baje pa da je prav, da se vse naslednje akontacije toliko zmanjšajo, koliko sta bili prvi dve preveliki.... vendar če naredite tako kot vi, je efekt na koncu isti....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

2. pravilno bi bilo takole: skupna akontacija za leto 2009 - plačani akontaciji za jan. in feb. = ostanek, ki ga delite z 10 in dobite nove akontacije do konca leta.

Tako je predpisano in tako bodo naredili na davčni, se mi pa zdi skrajno neumno, ker se akontacije potem ne skladajo z davčnim obračunom. Sprašujem se, čemu jih sploh pišemo v davčni obračun. :x

Mirjana
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ja,ampak včasih je bilo tako,da smo pri aprilskem plačilu poroačunali za tsiti dve vplačili- v plus ali v minus.
Pa je kje uradno določeno,da je treba razdelit na vse še neplačane obroke?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kako se ravna s tekočimi akontacijami davka govori 371. člen ZDavP-2 (akontiranje davka po davčnem obračunu):
- 6. odstavek tega člena: Če je akontacija na podlagi novega davčnega obračuna manjša, se obroki akontacije, ki bodo dospeli v plačilo do konca leta, sorazmerno zmanjšajo, morebitna preplačila zapadlih in plačanih akontacij pa se vrnejo oziroma pobotajo. Če jih želite pobotati (moje mnenje) se o tem morate dogovoriti z davčnim organom, vračilo pa je po službeni dolžnosti. Lahko pa seveda davčni organ sam pobota preplačilo, če že zapadli obroki niso plačani. Npr. obroka za mesec marec (ali katerikoli drugi, če v davčnih evidencah še ne bo podatka o novi višini akontacie -) ne boste poravnali do 10.4., vam bo davčni organ obveznost pobotal s tekočim preplačilom in/ali preplačilom po davčnem obračunu.

To pomeni:
- vračilo preveč plačane in zapadle akontacije za mesec januar in februar = 1.300 -1.000 = 300€
- obroki do konca leta se "sorazmerno zmanjšajo" = akontacija za marec (plačilo 10.04.) je 500€.

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Se opravičujem,ampak mi ni čisto jasno:
"- obroki do konca leta se "sorazmerno zmanjšajo" = akontacija za marec (plačilo 10.04.) je 500€. "
500 bi bil "normalen" obrok za marec-glede na novo davčno osnovo.
Zazardi preplačil v jan.in februarju se bi pa po moje moral zmanjšati
-ali za preplačilo300, torej bi plačali samo 200 uer za marec, za paril in naprtej pa po 500 eur
- ali sorazmerno manj za marec, (300:10 = 30 eur), torej 470 eur za marec in isto za vse mesece do konca leta.
Tako je moje razmišljanje-ampak očitno nekaj manjka-kaj?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Uni berite med tekstom:
- sorazmerno se zmanjšajo glede na plačane akontacije do novega obračuna. Če ste za januar in februar plačali 650€, v davčnem obračunu ste izračunali 500€... to pomeni, da ste jih sorazmerno zmanjšali iz 650 na 500€ (sorazmerno pomeni tudi enako višino akontacij, to pa so 500€);
- in seveda odpade tudi tisti izračun razlike, ki jo potem odštevate od izračunane akontacije iz davčnega obračuna. Saj preveč plačano akontacijo po starem obračunu dobite v celoti vrnjeno ali pobotajo.

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Slovan,torej odpadeta točki 1 in 2?
1.ali za preplačilo300, torej bi plačali samo 200 uer za marec, za paril in naprtej pa po 500 eur
2.ali sorazmerno manj za marec, (300:10 = 30 eur), torej 470 eur za marec in isto za vse mesece do konca leta.

pravite ..."in seveda odpade tudi tisti izračun razlike, ki jo potem odštevate od izračunane akontacije iz davčnega obračuna. Saj preveč plačano akontacijo po starem obračunu dobite v celoti vrnjeno ali pobotajo".. torej bo po vaše vrnjen znesek iz zap.24 DDPO in še teh 300 eur iz preplačila za ja.in februar?

Ampak pri oznaki "zahtevek za vračilo davka po 2.ost.370 čl.ZDAVP-2 -izrecno piše:
"zahtevam vračilo preveč plačane akontacije v znesku ...iz zap.št.24"-iz česra sklepam, da se ta zahtevek nanaša samo na preveč vplačane akontacije za 2008, ne pa na akontaciji za 2009.
Se opravičujem,ker mi še vedno ni jasno.
Kje lahko označim,da želim tudi za ta dva meseca razliko nazaj?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Moja zadnja prošnja za pomoč glede zr: kaj naj storim z januarskim in februarskim preplčailom?oz.kako ste storili ostali,ki imate tak primer in ste že zaključili?Menda je lesto nekaj drugače,kot je bilo do sedaj.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Ko označite vračilo preplačila za preteklo davčno leto, to pomeni tudi hrati vračilo preplačila tekočih akontacij - tako ravnajo nekatere davčne izpostave. Takšno stališče je najbrž tudi logično, saj pravna oseba, ki izkazuje preplačilo za prejšnje leto, izkazuje preplačilo tudi za tekoče akontacije:
Iz tega sledi: - vračilo preplačila iz akontacij januar, februar;
- tekočo akontacijo za marec v višini iz davčnega obračuna (500€).
- kolikor pa bi želeli pobotati preplačilo s tekočo akontacijo pa bi se morali prej dogovoriti z davčnim kontrolorjem......

Uni, vaša varianta 2 ne pride v poštev v nobenem primeru (tako smo delali po starem zakonu o davčnem postopku in tako delajo samo še s.p.-ji). Sorazmerno zmanjšanje pomeni v primerjavi s tistimi zneski, ki ste jih plačali za januar in februar glede na staro davčno osnovo. Če ste prej plačali 650€ in razliko dobite vrnjeno, so nove sorazmerno zmanjšane akontacije v višini 500€ višini iz davčnega obračuna).

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala,Slovan.
Ja,sem sedaj tudi pri kontrolorki(ki je prej nikakor nisem dobila na telefon) izvedela, da je tako-da vrnejo tudi preplačilo za jan in feb,če označiš,da hočeš vračilo.
Če ti vse vrnejo,pa logično , da potem plačaš po novem-brez odštevanj...
Hvala za nesebično dolgo razlago...
YUNNA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a YUNNA »

Davčni obračun sem oddala 27.2. za s.p., ga stornirala in ponovno oddala 14.3.2009. Izkazano je preplačilo davka in osnova za leto 2009 je O.
Danes mi je referentka na DURS-u povedala, da mi vrnejo samo preplačilo
po obračunu, obroka za januar in februar bom pa lahko poračunala v obračunu za 2009. Verjetno mi ni treba plačat še obroka za marec?
hvala za odgovore.
Odgovori