obrazec M4

Moderator: Mirko Zbačnik

zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

obrazec M4

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

pozdravljeni

sprintala sem si navodila glede oddajanja obrazca M4 in mi je vedno manj jasno. Ali je potrebno pooblastilo posredovalcu izpolniti in poslati na zavod ne glede na to, ce ze imamo digitalno potrdilo (saj smo oddajali davcne napovedi) Na pooblastilo spodaj pise"podpis zakonitega zastopnika-to naj bi bil s.p." oziroma pooblascenega zastopnika "to naj bi bila fiz.oseba v knjigovod.servisu". :sneodobren: Naj povzamem, ce mi že imamo digitalno potrdilo in bomo oddajali obrazce m4 v imenu strank, nam na zpiz ni potrebno pošiljati nobenih pooblastil ali pač :?:
Zivljenje je lepo! :)
Miško123
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Miško123 »

3.4.2 Pooblaščanje posredovalca podatkov
Če dajalec podatkov sam nima možnosti ali sam ne namerava posredovati podatkov v elektronski obliki, mora za izpolnitev te dolžnosti pooblastiti drugo pravno ali fizično osebo (pooblaščenega posredovalca), da v njegovem imenu posreduje podatke. Izpolnjen in s strani zakonitega zastopnika dajalca podpisan obrazec pooblastila dajalec podatkov pošlje Zavodu.
Odgovorna oseba oziroma zakoniti zastopnik dajalca podatkov, ki ima digitalno potrdilo, se lahko kljub podelitvi pooblastila posredovalcu tudi sam prijavi kot uporabnik aplikacije, vendar v tem primeru ne pridobi pravice do posredovanja podatkov, temveč le do pregledovanja stanja v zvezi s posredovanjem podatkov (pregled odprtih in poslanih paketov), ki se nanašajo na samega dajalca podatkov. Pred podelitvijo pooblastila se lahko odgovorna oseba dajalca prijavi v aplikacijo s prvo avtentikacijsko kodo, ki je bila poslana dajalcu podatkov.
Če se s prvo dodeljeno avtentikacijsko kodo pri dajalcu podatkov v aplikacijo ni prijavil noben uporabnik, ta koda še ni bila uporabljena in se s podelitvijo pooblastila razveljavi. Če želi odgovorna oseba dajalca podatkov po podelitvi pooblastila opraviti prijavo, ki ji omogoča le vpogled v aplikacijo, pri Zavodu zaprosi za dodelitev nove avtentikacijske kode.
Zavod podatke iz prispelih pooblastil vnese v evidenco dajalcev podatkov in pooblaščenih posredovalcev ter za prvo prijavo uporabnika pri pooblaščenem posredovalcu v spletno aplikacijo dodeli novo avtentikacijsko kodo ter jo pošlje pooblaščenemu posredovalcu

Lp Darija
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Koliko časa čakate računovodski servisi na kode, če ste poslali obrazec? Jaz čakam že celo večnost....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
eskejp
Začetnik
Začetnik

obrazec m4

Odgovor Napisal/-a eskejp »

pozdravljeni,

ni najbolj primerna tema, vendar vas naprošam za pomoč.

mi lahko morda kdo pojasni, kako se izračuna rubrika 9 (plačan prispevek)?
obveščena sem, da obstaja formula, vendar je še nisem uspela najti.

LP, Mojca
Miško123
Nov član
Nov član

Pozdravljeni, Zala

Za oddajo podatkov na ZPIZ si morate na svoj računalnik naložit program java, ker drugače vam bo pri oddaji paketa napisalo"komponenta se nalaga".Drugače pa gre skoraj podobno kot pri oddaji kontrolnih podatkov, za vsakega delavca se posebej izpolne in potem pošlje v paketu na Zpiz.

Lp
Darja
Miško123
Nov član
Nov član

°Pozdravljeni, Eskejp

24,35% (prispevki za PIZ)

Lp Darja
eskejp
Začetnik
Začetnik

obrazec m4

Pozdravljena gospa Darja,

če prav razumem (reje preverim...):

24,35% od vseh/celoletnih prispevkov (PIZ) se vpiše v rubriko 9?
Miško123
Nov član
Nov član

Letni bruto OD pomnožite s 24,35%

Lp Darja
eskejp
Začetnik
Začetnik

hvala!!

LP, Mojca
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Naty73 napisal/-a:Koliko časa čakate računovodski servisi na kode, če ste poslali obrazec? Jaz čakam že celo večnost....
Tudi jaz...da že razmišljam, da se ni kje založilo... :?
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Jaz bom drug teden kar klicala in gnjavila... da ne bom cel mesec čakala na trnih... ta teden se mi še ne da, sem dovolj dursovce gnjavila :lol: ampak so bli prijazni in potrpežljivi, to pa moram reči.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
jana07
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a jana07 »

Da ne odpiram nove teme, mene pa zanima kaj naj vključim v obrazec
M-4 za leto 2008. Izplačali smo neto plače za vseh 12 mesecev, prispevke
pa smo poravnali samo do vključno meseca oktobra, za preostala dva
meseca pa smo jih še dolžni. Plačani ne bodo niti do konca aprila, vsaj po
oceni vodstva. Prosim za pomoč.

Pri pooblaščanju pa se mi pojavi še eno vprašanje. Na e-davkih imamo
zunanje pooblastilo fizični osebi, na pooblastilu za posredovanje podatkov
ZPIZ pa je navedena samo pravna oseba in pa fizična oseba, ki opravlja
registrirano dejavnost, kar v našem primeru ni /ne opravlja dejavnosti/.

A tukaj potem ta certifikat ni uporaben?

Že v naprej hvala za pomoč.
jana07
Odgovori