nakup lastnega poslovnega deleža
Moderator: Mirko Zbačnik
Zelo dobro vprašanje!! Tudi meni je to skregano z logiko,kajti potem
je firma lastnik sama sebe. Posebej to nima smisla pri firmah z enim
lastnikom, v primeru več lastnikov bi še nekak razumela. Poanta pa je
v tem, da si lastnik izplača dobiček, seveda neobdavčeno (uradno kupnino). Zakaj je to dovoljeno, ne vem. So verjetno že bili kaki
višji interesi, zdaj pa so tudi ta mali zraven pristavili svoje
piskrčke. Od 01.01.2005 pa nič več![xx(]
Gordana
je firma lastnik sama sebe. Posebej to nima smisla pri firmah z enim
lastnikom, v primeru več lastnikov bi še nekak razumela. Poanta pa je
v tem, da si lastnik izplača dobiček, seveda neobdavčeno (uradno kupnino). Zakaj je to dovoljeno, ne vem. So verjetno že bili kaki
višji interesi, zdaj pa so tudi ta mali zraven pristavili svoje
piskrčke. Od 01.01.2005 pa nič več![xx(]
Gordana
Da se tudi sama vključim. Prav danes sem imela svetovalca glede tega odkupa. Imamo oblikovane zakonske rezerve nimamo pa oblikovanih kapitalskih rezerv. Prenešen čisti dobiče 2002,2003 je kar visok in tega bo d.o.o.odkupil od lastnikov. Dobro pa je, da imate tudi cenitev nepremičnin, da to opravičite. Seveda pa do 01.01.2005.
Lp!
Lp!
-
Veronika Kajzer
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
Oh, saj mi sami ni čist nič jasno. Pa vendar, lastnika bosta del deleža,sta edina lastnika, nerasporejen dobiček, prodala podjetju. Seveda takrat ne bosta več 100 % lastnika bosta pa imela odprto terjatev do podjetja. Do 31.12.2004 nista pri prodaji deleža dohodninsko zavezana po 1.1.2005 pa. Vendar me bolj skrbi način te prodaje namreč, po njunih "zaneslivih" informacijah lahko prodata tudi predvideni čisti dobiček tekočega leta. Po informacijah, ki sem jih dobila, definitivno ne. Prodata lahko le ugotovljen nerazporejen dobiček, seveda moramo imeti tudi uradno centev podjetja. Ta cenitev pa bo visoka. Zdaj pa nevem...