prodaja delavnice - izguba - nujno!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

prodaja delavnice - izguba - nujno!

Odgovor Napisal/-a valerym »

spet sem pred dilemo kaj narediti.
gre za prodajo delavnice, ke je bila vpisana v osnovna sredstava zaradi povečanja vrednsti - zaradi pridobitve kredita od 1.5.2005.
od delavnce se ni obračunavala amortizacija, ker tudi ni v uporabi.
1.12.2008 so to delavnico prodali in sicer za kar precej manjši znesek kot je izkazan na popisnem listu (neodpisana vrednost)
se pravi, da je nastala izguba.
kaj naj zdaj s tem naredim, da bo knjigovodsko pravilno?
ali mora podjetje izstaviti račun za prodajo - čeprav gre za s.p., ki pa je v zemljiški knjigi vpisana fizična oseba in davek od nepremičnine je bil plačan z strani kupca.

prosim za pomoč.
se mi že meša od vsegatega...... :roll:

lp, valerija
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Prodaja nepremičnine se v poslovnih knjigah evidentira bodisi na podlagi pogodbe oziroma na podlagi izdanega računa. Kolikor iz pogodbe niso razvidni vsi potrebni podatki mora s.p. izdati račun za prodajo nepremičnine tretji osebi (ne glede na to kdo plača davek na promet nepremičnin).

Če je nepremičnina sestavni del sredstev podjetnika in je bila tudi nabavljena v s.p.-ju, je ne glede na to, da je v zemljiški knjigi vpisan kot lastnik fizična oseba, lastnina s.p.-ja. Prodajo evidentirate: 03/ popravek vrednosti.../02 nabavna vrednost....72/izguba pri prodaji osnovnih sredstev.

lp
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a valerym »

Slovan hvala za odgovor.
sem res vesela, da se imam na koga obrnit.

lp, valerija :D
Odgovori