Pozdravljeni!
Kakor sem utegnil razbrati iz tega koledarčka (http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2710), in povezave na obrazce na Ajpes, mi kot normirancu ni potrebno oddati letnega izkaza poslovanja/bilance. Je moje razmišljanje pravilno?
Prav tako me zanima bolj v splošnem kakšne vse so še moje obveznosti do DURSA in ostalih subjektov kot zasebnik, z normiranimi stroški.
Posljujem samo s pravnimi osebami, tako da ne oddajam obrazcev za akontacijo dohodnine od dohodka.
Mogoče rahlo nepovezano, a me zanima tudi kdaj bom dobil določeno stopnjo za prispevke (sp sem od 1.10 2008). Sem tudi zavarovan iz naslova dejavnosti (se pravi nisem popoldanc'). Sedaj pač plačujem po najnižji stopnji, saj so moji prihodki v 2007 in 2008 bili nižji kot minimalna plača (študent s štipendijo).
LP,
Borut
Zasebnik (normiranec), kako je z bilanco/izkazom stanja ipd.
Moderator: Mirko Zbačnik
1) kot "normiranec" ne oddajate letnih izkazov - te so dolžni tisti, ki ugotavljajo davčno osnovo na podalgi dejanskih prihodkov in odhodkov.
2) do davčnega organa-dursa nimate nobenih obveznosti, ki se nanašajo na akontacijo dohodnine, imate le obveznost za obračun in plačilo prispevkov za socialno varnost ---- do 15. v mesecu za pretekli mesec.
3) novo zavarovalno osnovo za plačilo prispevkov boste upoštevali, ko bo postal pravnomočen informativni izračun dohodnine za leto 2008 - (za vročitev informativnega izračuna se smatra 20. dan po dnevu odprave + 15 dni za pritožbo = datum, ko je informatini izračun pravnomočen) - osnova so dohodki od dejavnosti. Stopnja prispevkov (38,20%) je enaka, spremeni se osnova.
lp
2) do davčnega organa-dursa nimate nobenih obveznosti, ki se nanašajo na akontacijo dohodnine, imate le obveznost za obračun in plačilo prispevkov za socialno varnost ---- do 15. v mesecu za pretekli mesec.
3) novo zavarovalno osnovo za plačilo prispevkov boste upoštevali, ko bo postal pravnomočen informativni izračun dohodnine za leto 2008 - (za vročitev informativnega izračuna se smatra 20. dan po dnevu odprave + 15 dni za pritožbo = datum, ko je informatini izračun pravnomočen) - osnova so dohodki od dejavnosti. Stopnja prispevkov (38,20%) je enaka, spremeni se osnova.
lp