m4/m8

Moderator: Mirko Zbačnik

Fact
Začetnik
Začetnik

m4/m8

Odgovor Napisal/-a Fact »

Živjo!

1-V obrazec M4/M8 se vpisujejo obračunani ali plačani prispevki in BOD?
2- v kolikor je bil delavec na bolniški več kot 30 dni ( refundacija) ali se to vpisuje pod nadomestila oz. ali te podatke poroča delodajalec ali zavod?

Se zahvaljujem za pomoč

LP
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

fact

menim, da se posredujejo obracunani prispevki.

Kar pa sprasujete pod st.2 pa se tudi sama sprasujem :idea: . kajti po 30 dneh bolniske za delavce, ZZZS placuje prispevke oz. ce se ne motim, sprva placa delodajalec, naknadno pa dobi od ZZZS-ja refundirano.

Naj me kdo popravi, če napačno razmišljam.
Zivljenje je lepo! :)
nency
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nency »

Bruto znesek boleznine se v obrazec ne vpisuje, vpišejo se le ure boleznine in leto osnove, vpišejo pa se prispevki za piz, neglede na to, ali so bili obračunani za boleznino do ali pa nad 30 dni in so le-ti bili povrnjeni s strani zzzs.
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

A lahko naredimo eno tabelico, kaj se vpisuje v M4?
Stolpci:
B11 - št. ur ednega dela
B12 - št. nadur
B13 - osnova EUR
B14 - prispevki EUR
C15 - št. ur nadomestila

-redno delo: ure v B11, bruto v B13, prispevki v B14
-dopust: ure v B11, bruto v B13, prispevki v B14
-bolniška do 30 dni: ure v B11, bruto v B13, prispevki v B14
-nega otroka: ure v B11, bruto v B13, prispevki v B14
-darovanje krvi: ure v B11, bruto v B13, prispevki v B14
-bolniška nad 30 dni: ure v C15,prispevki v B14

(glede na navodila http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=3290 )
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Jurek, to je pa zlata vredno. Hvala!!!
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
jurek
Računovodja
Računovodja

Naty73 napisal/-a:Jurek, to je pa zlata vredno. Hvala!!!
:lol: Jaz samo ugibam, upam da sem prav naredil tabelico.
Kakšne pripombe?

Predvsem me zanima okoli nege in krvi, ali se to prikazuje enoako kot redno delo, ali kot bolniška nad 30 dni.
jurek
Računovodja
Računovodja

Kaj pa:
-očetovski dopust: ure v C15
-bonitete: ????
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

pozdravljeni.

kako vam racun.program izracuna prispevke za PIZ, ce je bil zaposleni v breme ZZZS-ce imate mogoce tudi ti taksen primer!!. Meni naredi pri prispevkih in davkih iz OD-prisp PIZ tako, da vzame celotni bruto znesek (upostevajoc z bruto zneskom za ZZZS) x 15,5%, pri obveznosti od bruto OD pa mi izracuna le bruto znesek zal.2008 za zaposlenega(brez upostevanja bruto zneska iz ZZZS-ja). Nevem ce me razumete kaj sprasujem, samo cudno mi je, da ne izracuna prispevke.za PIZ celotni koncni bruto za celo leto x 15,5% in celotni koncni bruto x 8,85% in ta sestevek so skupaj vsi prispevki za PIZ. Hm? Programer pac nekaj pripravi, ce pa je to pravilno oddano za ZPIZ pa niso odgovorni oni, toda mi knjigovodje :szardi: hvala za nasvete :ssirok:
jurek
Računovodja
Računovodja

zalaaa napisal/-a:Programer pac nekaj pripravi, ce pa je to pravilno oddano za ZPIZ pa niso odgovorni oni, toda mi knjigovodje
Zdaj sem pa spet jezen!
Programerji nismo računovodje in programe naredimo tako, kot nam VI rečete, da je prav.
In odgovor "piše v uradnem listu" NI sprejemljiv odgovor. (ker programerji nismo pravniki, da bi znali razvozlati tiste neumnosti).
In dokler ne bo odgovora niti na enostavno vprašanje, ki sem ga postavil zgoraj,
bodo programi delali, kot pač delajo (po mojem najboljšem razumevanju zakonov).
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

pozdravljeni Jurek..Zakaj se tako jezite. :?: Saj tudi sama nisem "pravnica"in to kar je napisano v uradnih listih ne razumem prav dobro...Tetko je razvozlati.ja.imate prva. Je pa tako, da tudi pri samih izracunih plac, izdelave ddv-ja, dohodnine nekatera knjigovodija "uvozijo-mo" v e-davke, v program, ki ga je pripravil ZPIZ samega natancnega ozadja, kako je v programu natsavljeno pa ne poznamo. soncen pozdrav :)
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Očetovski dopust se vpiše, če prejema očetovsko nadomestilo, pod C15. Če ima pravico do izrabe očetovskega dopusta brez pravice do nadomestila in mu Republika Slovenija za ta čas zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače , se vpiše št.ur v polje B11.

Kar se tiče bonitet pa sem prebrala da se že od 1.1. dalje ne upoševajo več.
"Tako se od 1. 1. 2000 naprej kljub plačilu prispevkov drugi prejemki iz delovnega razmerja, vključno s stimulacijami in bonitetami, ne vštevajo v izračun pokojninske osnove in jih pri sporočanju podatkov o zavarovalni dobi in plači v skupni znesek plače ne vštevamo." - iz revije Obrtnik

Sedaj pa moje vprašanje: kaj pa B14 (znesek prispevka)? Piše, da se vpiše znesek vseh plačanih prispevkov v letu, za katero se poroča, tudi od tistih,od katerih se osnove ne upoštevajo v znesku plače oziroma osnove - polje 13?
frnikula
Nov član
Nov član

tabelica m4

Odgovor Napisal/-a frnikula »

Jurek, jaz pa menim, da se boleznine do 30 dni ne vpisuejo pod B11 in B13, ampak se vpišejo samo plačani prispevki pod B14, ure pod C15 in leto osnove nadomestila.
Odgovori