Odprtje s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ttaanniiccaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odprtje s.p.

Odgovor Napisal/-a ttaanniiccaa »

Pozdrav,

zanima me glede odprtja s.p.- na sveže. Kako je glede plačevanja akontacije dohodnine na začetku, saj ni podlage za njen izračun? Ali potem prvo leto ne plačuješ nič?

Do sedaj sem obračunavala DDV-O, vsak mesec je bil drugačen znesek, ker sem delala v d.o.o. Kakšna je razlika? Akontacijo se izračuna 1x letno in se potem plačuje vsak mesec ali na 3 mesece ali kako?

Hvala za odgovor.

Lp, Tanja.
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Ste pvprašali na davčni e-vem točki? Verjetno bi vam tam znali pomagati. Verjetno boste tudi od DURS-a prejeli kakšno pismo, kjer vam bodo na osnovi danih podatkov izračunali akontacijo dohodnine.

Če vam na davčni ne bodo znali pomagati pa je najbolje, da si za tri mesece naredite poskusno bilanco in na tej osnovi plačate vsaj nek pavšalni znesek dohodnine. Težko je namreč konec leta plačati vse, kar od nas zahteva država.
Lep dan!
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Akontacijo dohodnine vam bodo izračunali na podlagi predvidenih prihodkov in odhodkov, ki jih boste morali oddati na davčno ob odprtju s.p-ja.
Glede ddv-ja, pa menda poznate podlago, kdaj ste zavezanec za ddv ali ne.Sam obračun ddv-ja se ne razlikuje med d.o.o.-jem in s.p.-jem.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
ttaanniiccaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdrav,

se pravi, da mi bodo na podlagi tega, ko bom naredila poslovni načrt, in v njem zajela tudi predvidene prihodke in odhodke izračunali mesečno akontacijo?

Lp!
ttaanniiccaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Še nekaj bi vprašala- o tem sem sicer že veliko prebrala po spletu, pa tko al tko povsod isto piše. Namreč, kaj se bolj splača s.p. ali d.o.o.? Če bi npr. prodala svojega izdelka nekje od 3000 do 4000 €? Seveda tu niso všteti stroški- elektrika, bencin... Plača se pri s.p. ne šteje v strošek če sem se prav pozanimala. Kaj je potem sploh razlika pri obračunu oz. knjiženju plače pri s.p. in d.o.o.? Kako se kje izplačuje?
Prebrala sem da si s.p. nakaže plačo direktno iz dobička, kako pa je potem pri d.o.o.?

Hvala za odgovore.
xx081074
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a xx081074 »

Pozdravljena, na zs sem vam napisala svoj mail, lahko me kontaktirate, če potrebujete brezplačno pomoč

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za obdavčitev ob začetku delovanja s.p.-ja niti ne potrebujete poslovnega načrta z vsemi mogočimi in tudi nemogočimi sestavinami. Dovolj je le nek zelo preprost izračun. Pomislite tudi na malce težje čase in na dejstvo, da v prvi določitvi akontacije ni upoštevana olajšava. Če pričakuetej nek dobiček in ga tudi dosežete, se ob pravi oceni izognete "šoku" doplačila. Konec koncev plačate enak znesek, le odvisno je kdaj.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori