Dohodnina pri popoldanskem s.p. - normirec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
prometel
Nov član
Nov član

Dohodnina pri popoldanskem s.p. - normirec

Odgovor Napisal/-a prometel »

Sem tik pred odprtjem popoldanskega s.p. (redno zaposlitev že imam). Imam samo dve vprašanji na katera še nisem našel odgovora.

Odločil sem se, da bom normiranec in upošteval 25% normirne stroške, ter da ne bom vodil knjig (oz. samo knjigo izdanih računov), da ne bom imel prometa večjega od 25.000 eur letno, ter da ne bom zavezanec za DDV (premajhen promet, storitvena dejavnost, skoraj nič stroškov).

1. Zanima me ali prav razumem izdajo računa kot normirec in ne zavezanec za DDV:

bruto znesek 100
norm stroški (25%) 25
osnova za dohodnino 0,25*75=18,75 (dohodnino odveve plačnik storitve in izpolni REK-2 obrazec)
plačilo na TRR 100-18,75=81,25

2. Ali prav razmišljam, kako si izračunam vpliv na mojo dohodninsko napoved poleg rednega dela še upoštevajoč popoldanski s.p.

V dohoninski obrazec vnesem podatke, ki sem jih prejel s strani delodajalca (dohodek, akontacija dohodnine in prispevki), potem pa še v rubriki 2210 vnesek naslednje podatke:

dohodek (recimo 10.000 po izdanih računih bruto znesek)
prispevki 31,35 *12 mesecev = 376,20
akontacija dohodnine (sešteto po računih, koliko je bilo odvedene in plačane akontacije dohodnine s strani plačnika (prejemnika računa) 1875

In naredim izračun v dohodninskem obrazcu, ter dobim koliko sem dolžanoz. koliko še dobim nazaj. Ali moram upoštevati še kaj drugega in kako drugače dohodek iz naslova popoldanskega s.p.

Najlepša hvala za vaše odgovore in pomoč.
prometel
Nov član
Nov član

A res ni nobenega, ki bi mi lahko odgovoril na moje vprašanje oziroma nejasnost?!
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Obračun dohodnine razumete pravilno. Kako bo pa to vplivalo na vašo dohodnino je pa odvisno od vaših drugih dohodkov. V kolikor padete že s plačo v višji razred, bo vejretno nastala še razlika od sedaj obračunanih 25 %. Vse zavisi pa tudi od olajšav, ki jih uveljavljate, ker jih tu ni.

sicer pa vi nikamor nič ne poročate, nič ne vpisujete. Namesto vas to opravi plačnik davka, v kolikor delate za pravno osebo ali osebi ki opravlja dejavnost (s.p.), za fizične osebe (končne potrošnike) pa poročate na DURS dosežen promet, na osnovi katerega plačate davčni odtegljaj. Tu poroča dohodke DURS.

Ko boste prejeli informativni izračun dohodnine preglejte, če vse "štima". Če ne, imate 15 dni časa za ugovor.

Dejanski vpliv je pa težko pojasnit brez dodatnih podatkov. dohodki se vam povečajo, in v kolikor bi bil promet tak kot ga navajate, lahko "padete z delom dohodka tudi v najvišji razred.
:spomezik:

Lep vikend!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
prometel
Nov član
Nov član

Najlepša hvala Nina in Mirko. Pomagala sta mi skoraj še več kot sem pričakoval. Vidim, da prav razmišljam za izdajo računa in za obračun dohodnine.
Ja Mirko, to sem vprašal zato, da si na letošnjih podatkih (za l. 2008 - dohodki iz zaposlitve) in predvideni prejemki iz naslova popoldanskega s.p. približno izračunam koliko bi moral zaradi višjih dohodkov (kljub temu da se 25% dohodnine že odvede) doplačati (kakšnih posebnih olajšav nimam v redni dohodnini - otrok,...). Ali imam sploh kaj profita ali bi delal samo za dodatno doplačilo zaradi višje dohodnine.

Lep dan želim še naprej.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kot kaže, nimate veliko dejanskoh stroškov, da se vam splača biti normirec, ali se motim?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
prometel
Nov član
Nov član

Ne v bistvu bi letos začel z dejavnostjo, kakšnih posebnih stroškov pa ne bom imel, saj takih, ki bi bili vezani na dajavnost. Šlo bo za v bistvu poslovno dejavnost, pripravo razpisne dokumentacije,... tako da računalnik imm, printer tudi, in bi težko nabral več računov kot 25% dohodka, no vsaj tako menim trenutno. Saj način obračuna lahko zamenjam, kajne samo na DUSR moram sporočiti, da ne želim biti več normiranec. Kaj se pa po vašem mnenju in izkušnjah za popoldanski s.p. bolj izplača, in ali se izplača biti še dodatno tudi davčni zavezanec oziroma ali s esplača obračunavati ddv pri izdanih računih in si ga potem poračunavati s prejetimi?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Dokler s "popoldansko" dejavnsotjo ne presežete v obdobju enega leta 25.000 € prometa, se morate registrirati za namene DDV.

Glede na vašo dejavnsot, ko nimate vhodnih računov pa se vam to ne izplača, ker si nimate kaj odbiti.
Mirko Slika
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Pavšalni prispevki nimajo nobenega vpliva na dohodnino.
Pri izdanem računu morate vedno priložiti kopijo odločbe o normiranih stroških.
Način ugotavljanja dobička lahko zamenjate z novim letom, nikakor pa ne med letom in sicer tako, da v novembru ne vložite vloge za naslednje leto.
Tudi jaz menim, da se vam ne splača biti zavezanec za DDV, še posebej ne prostovoljni, ker potem morate ostati v sistemu DDV 5 let.

Mirjana
Odgovori