Popoldanski s.p.?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
asparagus
Nov član
Nov član

Popoldanski s.p.?

Odgovor Napisal/-a asparagus »

Prevzela sem honorarno delo z rednim mesečnim prilivom za nedoločeno obdobje, zato razmišljam, da bi namesto podjemne pogodbe registrirala
"popoldanski" s.p. Dejavnost bi bila računovodstvo 69.200 in poslovno svetovanje.
Plačujejo se pavšalni prispevki za lastnika, kako pa je s članstvom v obrtni zbornici, GZS vem da ni več obvezna?

Je še kaj drugega, o čemer bi morala razmisliti, preden se odločim za ta korak?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vsekakor je "popoldanski" s.p. bolj smiselen. Vendar, ker ima to že znake delovnega razmerja, vas "delodajalec" ne more obvezovati, da delate le zanj. :spomezik: Predvidevam, da ste že zavarovani na neki drugi osnovi, ozriroma imate službo.

Članstvo v GZS ni obvezno.

Ob registraciji si malce preračunajte dobiček zaradi odmere predhodne oakontacije dohodnine in ... veselo v podjetniške vode.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
asparagus
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a asparagus »

Ali moraš v vsakem primeru napovedati nek dohodek in plačati akontacijo dohodnine? Jaz sem mislila, da to velja samo za tiste, ki se odločijo za normirane odhodke?
Pomagala sem pri obračunu s.p.-ju, ki je v letu 2008 posloval samo nekaj mesecev. Njegove dokumente mi je prinesla žena, ker je tujec. Plačeval ni nobene akontacije dohodnine. Tudi ne vem za kakšno knjigovodstvo se je opredelil, ker nista priložila obrazca s katerim se registriraš na DURS.
Pri davku od dohodka iz dejavnosti je imel investicisko olajšavo, zato ni imel za leto 2008 nobene obveznosti in tudi akontacije za leto 2009 se niso izračunale.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Akontacija ni nujna, odvisno od ocene vašega dobička. Glede na sedanjo situacijo se mnogi odločijo, da v prvem letu akontacije ne plačujejo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori