Račun v tujino - nisem davčni zavezanec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
skladiscnik
Novinec
Novinec

Račun v tujino - nisem davčni zavezanec

Odgovor Napisal/-a skladiscnik »

Pozdravljeni,

Imam vprašanje in sicer kako za opravljeno storitev v Sloveniji, izstaviti račun v tujino (Avstrija), od koder je naročnik.
In sicer me zanima, kako naj na račun napišem, da nisem zavezanec za DDV - na kateri člen se moram sklicevati - na našega, na njihovega, na kakšnega unijskega (EU), ali naj samo napišem npr.: "not a taxable person"?

Zanima me tudi kako je s tem, ker nisem zavezanec za DDV - baje da v tujini ne smeš sklepati poslov, če nimaš EU davčne št. označene z SI?

Hvala za odgovore.

Lep dan,
Luka
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

enkrat je bilo že eno podobno vprašanje. Kopiram odgovor:
Ni ovire, da ne bi to počeli (do 25.000 letno), vendar bo imel problem avstrijski zavezanec (v kolikor je zavezanec za DDV) saj bo moral on narediti samoobračun DDV-ja, ne bo pa imel pravice do odbitka le-tega ker vi nimate ID številke, se pravi, da bo on plačal DDV namesto vas. Če pa Avstrijec ni zavezanec za DDV oz. je fizična oseb, se boste morali sami registrirati za DDV v omenjeni državi. Kolikšen je limit v posamezni državi do katerega se ne rabite registrirati, se pa pozanimajte.

Kot pomoč, spodnji link

http://ec.europa.eu/
skladiscnik
Novinec
Novinec

Hvala lepa bana.

Ravnokar sem bil v navezi z naročnikom in ravi, da to za njih ni ovira, tako da lahko pošljem račun.

Sedaj me samo še zanima kako naj po zakonu napišem na račun tisti stavek, da po tem in tem členu nisem zavezanec za DDV?

Hvala za odgovor.

lp,
Luka
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Neobdavčljiv promet po 94. členu ZDDV

VAT exempt under Article 287 of VAT Directive
skladiscnik
Novinec
Novinec

najlepša hvala za pomoč :D

Na podlagi tvojega odgovora sm našu tut tabelo, za vse vrste ureditev oz. storitev: http://www.raftis.si/datoteke/davek_pri ... 1_ZDDV.pdf

Lep dan želim,
Luka
iztok52
Novinec
Novinec

Re: Račun v tujino - nisem davčni zavezanec

Odgovor Napisal/-a iztok52 »

Pozdravljeni,

Lahko izstavimo račun v tujino (ne EU) tudi nezavezanci? Pri EU naročnikih, vem da se je potrebno identificirati za DDV.

Hvala!
tina*
Začetnik
Začetnik

Re: Račun v tujino - nisem davčni zavezanec

Odgovor Napisal/-a tina* »

Jaz mislim, da mora nezavezanec za ddv pridobiti posebno davčno številko, če izstavi račun za storitev v EU. In to storitev mora poročati v rekapitulacijskem poročilu. Avstrijec pa bo pri sebi naredil samoobdavčitev. Ali se motim?
Odgovori