Vstop v sistem DDV za fizično osebo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
larica
Nov član
Nov član
Prispevkov: 15
Pridružen: 30 Maj 2007, 12:53

Vstop v sistem DDV za fizično osebo

Odgovor Napisal/-a larica » 07 Apr 2009, 15:42

Fizična oseba, ki ne opravlja dejavnosti, niti ni s.p., je redno zaposlena, je vstopila v sistem DDV zaradi novega obravnavanja obdavčitev avtorskih honorarjev z DDV po 13.3.

Ali bo vstop v sistem DDV vplival tudi na drugačno obdavčitev dohodkov iz naslova podjemnih pogodb fizične osebe in dohodkov iz rednega del. razmerja?

Oz. ali se nova obdavčitev nanaša le na obdavčitev dohodkov iz naslova avtorskih honorarjev?

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7842
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan » 07 Apr 2009, 16:27

Zavezanec za DDV (na splošno) postane tisti "prejemnik dohodkov", ki opravlja neodvisno dejavnost bodisi kot fizična oseba ali pa oseba organizirana kot s.p.- V dohodke tako spadajo tudi avtorske pogodbe, če iz vsebine avtorske pogodbe izhaja, da je to neodvisno delo.
Kaj pravi 5. člen Zakona o davku na dodano vrednost:
1. odstavek: davčni zavezanec je vsaka oseba, ki neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti.
5. odstavek: Pogoj iz prvega odstavka tega člena, da se ekonomska dejavnost opravlja neodvisno, izključuje zaposlene in druge osebe, ki jih na delodajalca vežejo pogodba o zaposlitvi ali kakršnekoli druge pravne vezi, ki glede nadzora in navodil v zvezi z delom, načina opravljanja dela, plačila za opravljeno delo in drugih odgovornosti delodajalca kažejo na odvisno drazmerje med delodajalcem in delojemalcem.
2. odstavek 2. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost: Fizična oseba, ki opravlja dejavnost deloma neodvisno (samostojno) in deloma odvisno (nesamostojno), je davčni zavezanec v delu, ki se nanaša na neodvisno dejavnosti.

Obdavčitev za potrebe DDV-ja pa ne posega v prejemke iz odvisnega razmerja: to pa so dohodki iz zaposlitve, kamor vštevamo tudi pogodbe o delu. Med dohodke iz zaposlitve vštevamo tudi avtorske pogodbe oziroma pogodbe o naročilu avtorskega dela.

Pravite: nova obdavčitev?? Obdavčitev z DDV-jem za neodvisno dejavnost (če presegate prag obdavčitve) je veljala že doslej!!!! Morda pa se je narava/vsebina vašega avtorskega dela dela spremenila???

lp

larica
Nov član
Nov član
Prispevkov: 15
Pridružen: 30 Maj 2007, 12:53

Odgovor Napisal/-a larica » 07 Apr 2009, 20:04

Za vaš odgovor, ki ste ga podkrepili z navedbo členov ZDDV-1 in Pravilnika o izvajanju ZDDV-1, se vam najlepše zahvaljujem.

Ob pregledu pogodb sem ugotovila različno poimenovanje in sicer imam
Avtorsko pogodbo, Pogodbo o stvaritvi avtorskega dela ter Pogodbo o naročilu avtorskega dela.

Pravite: "Med dohodke iz zaposlitve vštevamo tudi avtorske pogodbe oziroma pogodbe o naročilu avtorskega dela. " Ali je torej različno poimenovanje pogodb povezano z različnim obravnavanjem odvisnega in neodvisnega razmerja?

Namreč, moje stališče je, da narava/vsebina mojih avtorskih del nakazuje odvisno razmerje in bi želela to tudi dokazati. Kdo je pristojen za dokončno odločitev o tem? Svetovalke na DURSU? Želela bi namreč preklicati svoj vstop v sistem DDV, saj je bil korak preuranjen zaradi pomanjkanja strokovnih informacij.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7842
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan » 07 Apr 2009, 20:59

Ali je narava vašega avtorskega dela odvisno ali neodvisno opravljanje dejavnosti, je razvidno iz pogodbe, pri čemer se uporabljajo merila za razmejitev iz Zakona o dohodnini. Menim, da je davčni organ tisti, ki lahko presodi ali je vaše opravljanje dejavnosti na podlagi avtorskih pogodb odvisno ali neodvisno razmerje.
Res je, poimenovanje avtorskih pogodb ne sledi vedno vsebini dela, vendar ne glede na to Zakon o davku na dodano vrednost to področje drugače obravnava (davčni zavezanec je vsaka oseba, ki kjerkoli neodvisno opravlja ...). Davčnemu organu lahko postavite vprašanje, pri čemer morate konkretizirati vaše stanje. To pomeni, da morate navesti: kdo daje navodila, kdo nadzira vaše delo, kako opravljate delo (način dela).., skratka vse tisto, kar je navedeno v 2. točki 3. odstavka 35. člena Zakona o dohodnini: vsako drugo pogodbeno razmerje, ki glede nadzora in navodil v zvezi z opravljanjem dela ali storitev, načina opravljanja dela ali storitev, plačila za opravljeno delo, zagotavljanja sredstev in pogojev za opravljeno delo in drugih pravic ter odgovornosti fizične osebe in delodajalca kaše na odvisno pogodbeno razmerje ...
Ali bo njihova presoja o odvisnem ali neodvisnem razmerju vplivala na izbris iz evidence zavezancev za DDV? Menim, da ne. Vaša "nevednost" oziroma preuranjenost ne more biti vzrok za izbris iz evidence. Poskusite, morda pa bo davčni organ bolj življenjski.

V bistvu gre lahko pri pravih avtorskih pogodbah (če upoštevate Zakon o avtorskih ali sorodnih pravicah) izključno za neodvisno razmerje. In kakšna je vsebina vaših? To lahko presodi le davčni organ. "Navadni smrtniki" imamo velikokrat drugačno stališče, zato je res najbolje, da prepustite presojo njim.

Poglejte še na DURS-ovo spletno stran, kjer je njihovo pojasnilo oziroma odgovor na vprašanje o vključitvi v sistem DDV-ja izvajalca po avtorskih pogodbah.

lp

Odgovori