V letu 2007 sem bila nezakonito odpuščena in sem vložila tožbo.
v letu 2008 smo sklenili poravnavo in so mi izplačali 6 plač za 2007 in 6 plač v za leto 2008. Davčna mi je kot osnovo vzela vse skupaj in je doplačilo dohodnine kar visoko. Sem klicala in so mi rekli, da če bila dobljena tožba bi se dohodki razmejili na leto 2007 in 2008, ker pa je bila poravnava pa se vzame vse skupaj. Jaz imam sodno poravnavo in plačilne liste na 2007.
Zanima me vaše mnenje o tem.
Napisala bom pritožbo, na katere člene se naj sklicujem, sem prebrala zakon o dohodnini in jih ne najdem.
Hvala za pomoč
Dohodnina in poračun plač za nazaj
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Navadno se plače, izplačane za prejšnja obdobja (razen zadnje decembrsek) dohodnino obračuna kot dohodki, ki se povprečijo. V vašem primeru bi to bilo za plače (razen za december) iz leta 2007. Teh plač ne bi šteli v skupen znesek dohodkov za odmero dohodnine.
Ne vem, ker o poravnavah nimam izkušenj, kako bi bilo, če se pritožite na informativni izračun dohodnine in da dohodke ki izhajajo iz leta 2007 vpišete pod rubriko dohodkov, ki se povprečijo.... ??

Ne vem, ker o poravnavah nimam izkušenj, kako bi bilo, če se pritožite na informativni izračun dohodnine in da dohodke ki izhajajo iz leta 2007 vpišete pod rubriko dohodkov, ki se povprečijo.... ??
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Povprečenje, o katerem govori 120. člen Zakona o dohodnini, se uporablja le pri prejetih dohodkih iz delovnega razmerja na podlagi sodne odločbe za preteklo leto ali več preteklih let. V tem členu je tudi opisan način izračuna povprečne stopnje. Ker se prejem dohodka iz leta 2007 in leta 2008 ne nanaša na sodno odločbo, temveč na poravnavo, pri izračunu dohodnine davčni organ ni upošteval tega člena.
Pri akontaciji dohodnine od dohodka iz zaposlitve, ki je izplačan za več mesecev skupaj (5. odstavek 127. člena Zakona o dohodnini), se akontacija dohodnine izračuna od celotnega izplačila po povprečni stopnji dohodnine. Izračun povprečne stopnje dohodnine pa seveda nima nobene povezave s povprečenjem. Za ugotovitev povprečne stopnje dohodnine od enomesečnega dohodka, se prejeti dohodek, ki se nanaša na več mesecev, razdeli na toliko enakih delov, na kolikor mesecev se nanaša, vendar ne več kot na 12 mesecev. Ta način se uporabi pri izplačilu dohodka, prejetega za več mesecev skupaj, s čemer se doseže enakomernejši znesek dohodnine med letom.
Če se pritožite na informativni izračun, se sicer lahko sklicujete na 120. člen Zakona o dohodnini, vendar se odločba ne bo spremenila. S pritožbo boste le časovno zamaknili plačilo dohodnine (pritožba zadrži plačilo dohodnine po informativnem izračunu, kar vam tudi piše na samem izračunu).
lp
Pri akontaciji dohodnine od dohodka iz zaposlitve, ki je izplačan za več mesecev skupaj (5. odstavek 127. člena Zakona o dohodnini), se akontacija dohodnine izračuna od celotnega izplačila po povprečni stopnji dohodnine. Izračun povprečne stopnje dohodnine pa seveda nima nobene povezave s povprečenjem. Za ugotovitev povprečne stopnje dohodnine od enomesečnega dohodka, se prejeti dohodek, ki se nanaša na več mesecev, razdeli na toliko enakih delov, na kolikor mesecev se nanaša, vendar ne več kot na 12 mesecev. Ta način se uporabi pri izplačilu dohodka, prejetega za več mesecev skupaj, s čemer se doseže enakomernejši znesek dohodnine med letom.
Če se pritožite na informativni izračun, se sicer lahko sklicujete na 120. člen Zakona o dohodnini, vendar se odločba ne bo spremenila. S pritožbo boste le časovno zamaknili plačilo dohodnine (pritožba zadrži plačilo dohodnine po informativnem izračunu, kar vam tudi piše na samem izračunu).
lp