s.p. normirani stroški / knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

bogo
Nov član
Nov član

s.p. normirani stroški / knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a bogo »

Takole,

odpiram s.p. Izbral bom normirane stroške.

Sedaj pa me zanima kakšno knjigovostvo sploh rabim voditi. Preko e/vem portala sploh nimam možnosti izbirati enostavnega/dvostavnega knjigovodstva, če se odločim za normirane stroške.

Torej če prav razumem, ne rabim oddajati ne davčnega obračuna do 31.3, ne voditi kakršnekoli knjige, ne akontacije dohodnine pošiljat vsake 3 mesece?

Zgolj odajati napoved za dohodnino, in pisati posebne račune, s pomočjo katerih prejemnik računa (pravna oseba) plača 25% akontacijo dohodnine?

Denar pa prosto prenakazujem iz poslovnega na osebni račun, pa tudi tega nikamor ne pišem?

lp m
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nekaj evidenc bo tudi tu potrebno voditi.

Predvsem bo potrebno votiti evidence o izdanih računih, ločeno za pravne osebe in osebe z dejavnostjo (d.o.o. in s.p.), ter za končne potrošnike ter evidenco osnovnih sredstev, ter mogoče tudi prejetih računov. Ni pa potrebno konec leta napraiti bilanc in davčnega obračuna.

Evidenco izdanih računov potrebujtete, za lastno evidenco ter za trimesečno poročanje DURS-u o prometu (prodaji) končnim potrošnikom zaradi odmere davčnega odtegljaja.

pravne osebe in osebe, ki opravljajo dejavnost, ko vi izdate račun, so dolžne namesto vas odvesti davčni odtegljaj na dan plačila računa ter poročati DURS-u z REK-2 obrazcem.

Evidenco osnovnih sredstev potrebujete, če se boste odločili v prihodnje upoštevati za ugotavljanje davčne osnove dejanske stroške.

Evidenco prejetih računov, kot tudi evidenca OS (ter po možnosti ocena kilometrin) vam služi pri odločanju o spremembi, če se odločite ugotavljati davčno sonovo na podlagi dejanskih stroškov.

Torej obvezna je evidenca izdanih računov ter osnovnih sredsev.

Upam, da nisem česa prezrl...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
bogo
Nov član
Nov član

Mirko Zbačnik napisal/-a:Nekaj evidenc bo tudi tu potrebno voditi.

Predvsem bo potrebno votiti evidence o izdanih računih, ločeno za pravne osebe in osebe z dejavnostjo (d.o.o. in s.p.), ter za končne potrošnike ter evidenco osnovnih sredstev, ter mogoče tudi prejetih računov. Ni pa potrebno konec leta napraiti bilanc in davčnega obračuna.

Evidenco izdanih računov potrebujtete, za lastno evidenco ter za trimesečno poročanje DURS-u o prometu (prodaji) končnim potrošnikom zaradi odmere davčnega odtegljaja.

pravne osebe in osebe, ki opravljajo dejavnost, ko vi izdate račun, so dolžne namesto vas odvesti davčni odtegljaj na dan plačila računa ter poročati DURS-u z REK-2 obrazcem.

Evidenco osnovnih sredstev potrebujete, če se boste odločili v prihodnje upoštevati za ugotavljanje davčne osnove dejanske stroške.

Evidenco prejetih računov, kot tudi evidenca OS (ter po možnosti ocena kilometrin) vam služi pri odločanju o spremembi, če se odločite ugotavljati davčno sonovo na podlagi dejanskih stroškov.

Torej obvezna je evidenca izdanih računov ter osnovnih sredsev.

Upam, da nisem česa prezrl...
Najlepša hvala za hiter odgovor.

Ali se lahko tudi za 2010 odločim za normirane stroške. Torej izpolnjujem tiste 3 zakonske zahteve, ki so navedene na obrazcu "Zahteva za normirane stroške...." ali morem biti v posebni dejavnosti oz. samozaposlen v kulturi?

trimesečno poročanje DURS-u o prometu (prodaji) končnim potrošnikom zaradi odmere davčnega odtegljaja:

Končni potrošniki so fizične osebe če prav razumem, katerim izdam drugačen racun, kjer ni odvedena akontacija, če prav razumem?

lp m
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Končni potrošnik je navaden občan, potrošnik in to potočate DRUS-u. Glede odločitve o načinu vodenja imate, v okviru zakonskih določil, proste roke. Sicer malce preverite, kako "stojite" ..
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 10 Apr 2009, 13:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
bogo
Nov član
Nov član

Mirko Zbačnik napisal/-a:Končni potrošnik je navaden občan, potrošnik in to potočate DRUS-u. Glede odločitve o načinu vodenja imate, v okviru zakonskih določil, proste roke. Sicer malce preverite, kako "stojite" ..
Najlepša hvala za promptne odgovore.

:lol: :lol: :lol: :lol:

lp m
Gustav
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Gustav »

Bogo: samo en detajl - vlogo za normirane stroske je potrebno oddati do konca novembra tekocega leta za naslednje leto, torej ne tega oddati prepozno ...
bogo
Nov član
Nov član

Gustav napisal/-a:Bogo: samo en detajl - vlogo za normirane stroske je potrebno oddati do konca novembra tekocega leta za naslednje leto, torej ne tega oddati prepozno ...
Hvala!

hudič je v detajlih...

:ssirok:
Keri
Novinec
Novinec

Re: s.p. normirani stroški / knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a Keri »

Živijo!

Tudi jaz sem normiranka. Glede evidence osnovnih sredstev imam nekaj vprašanj:

- Ali spadajo v evid.osn.sred. tudi logotip, spletna stran in lektoriranje le te?

- Izdelujem modne dodatke, zato uporabljam veliko materiala. Če npr kupim škatlo s 50 perlicami, ki jih bom uporabila na najmanj treh izdelkih, kdaj nastopi odtujitev oz izločitev perlic?

- Smo narmiranci dolžni opraviti popise?

- Moram v evidenco zabeležiti tudi moje izdelke?

Hvala za pomoč!
banananjam
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a banananjam »

Pozdravljeni,

Imam problem in upam, da mi lahko pomagate.

Kako izstaviš račun, če si normiranec in davčni zavezanec?
Ali v primeru normiranih stroškov izstaviš račune samo pravnim osebam ali osebam z dejavnostjo ali tudi fizičnim osebam?
V primeru, da se izstavljajo samo pravnim osebam s tistimi 25%, kaj se zgodi, če izstaviš račun brez teh 25%, potem pa ti dolžniki ne poravnajo računa v celoti? Nisem v postopku izvršbe.
Kaj se zgodi, če ponovno izstaviš račun spet eni drugi osebi, in potem ta odstopi od pogodbe in mu ne pripada vračila zneska zapisano v pogodbi?

Joj, upam, da me razumete, resnično potrebujem pomoč.
Ni mi tudi jasno, ali so potem te pravne osebe dolžne plačati teh 25%, in kdo obvesti DURS oz. ali morem ta odtegljaj 25% jaz komu nakazat? Nekje berem, da moram v 3-mesečnem obdobju DURSU sporočat neke podatke, ampak od tega računa je zdaj skoraj 6 mesecev. Niti DURS me ni prosil nič, naj priložim ipd..

Hvala.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Bo treba vseeno kak priročnik pogledati ali koga bolj zares povprašati, da razloži.

Na kratko: tudi navadnim fizičnim osebam izdaš račun, vendar v polni vrednosti (brez izkazovanja "tistih" 25%).
Te račune pa za vsako trimesečje vneseš v obračun akontacije dohodnine na papirju, dostaviš dursu (ta te seveda za to ne prosi - saj tudi ne ve, da si kaj prodajal fizičnim osebam) in ta ti izda odločbo za plačilo akontacije dohodnine .

Pravnim osebam pa moraš pod nujno na račun napisati, da si normiranec in priložiti potrdilo dursa o tem.
"Tistih 25%": pravzaprav 25% nastopa dvakrat - najprej se od zneska računa odbije 25% normiranih stroškov, od preostanka pa je 25% akontacije dohodnine - davčni odtegljaj, ki ga plačnik računa nakaže dursu, tebi pa ostanek - neto.
lp
banananjam
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a banananjam »

Hvala Orljek. Super po domoače napisano :)

Ampak vseeno mi še ni jasno nekaj: kaj to pomeni da odvajam 25% + 20% za ddv? a to morem potem dat 45% državi? pol lahko propadem..

kaj se pa zgodi, če izdaš račun npr. 1000 evrov, od tega plačajo 700 evrov, 300 pa nočejo plačat.. na račun pa nisem navedla da sem normiranec, prav tako sem jim pošiljala opomine..pa nič.. kaj bi ti naredil v mojem primeru?

lepo bi te še prosila, za nasvet okoli priročnika, ker bi mi res prav prišlo ( pa po možnosti s kakšnimi primeri) :) Hvala še enkrat za vse.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Ampak vseeno mi še ni jasno nekaj: kaj to pomeni da odvajam 25% + 20% za ddv?

Pa menda ja nisi zavezanec za DDV???
Odgovori