davek od dohodka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uros
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

davek od dohodka

Odgovor Napisal/-a uros »

Ali mora društvo, ki se ne financira s članarinami in ima v celem letu samo en majhen priliv, ki se nanaša na spletno oglaševanje. Je potrebno prikazati tudi davek na dohodek?
Ali so članarine pridobitna dejavnost?
Lp in hvala!
uros
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ne glede na to, da ste imeli v letu 2008 le en priliv (spletno oglaševanje je pridobitna dejavnost in od tod tudi prihodki iz pridobitne dejavnosti) morate za:
- javno objavo (AJPES) izdelati izkaz poslovnega izida (IPI) in bilanco stanja in jih oddati najkasneje do 31.03.2009
- za davčne namene: Obračun davka od dohodkov pravnih oseb, ki ga morate pravtako oddati najkasneje do 31.03.2009.

Ker so prihodki od spletnega oglaševanja pridobitni dohodki boste morali od te dejavnosti obračunati in plačati davek od dohodkov. Davčna osnova (preprosti prikaz) je razlika med pridobitnimi prihodki in pridobitnimi odhodki.

Članarine praviloma niso pridobitni dohodki, toda če so z njimi povezane določene ugodnosti članom, je sorazmeren del teh članarin lahko tudi prihodek, ki se smatra kot pridobitni prihodek.

lp
larasamo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: mislinja

Odgovor Napisal/-a larasamo »

Kako pa se določi del članarin, ki se izvzame iz obdavčitve? Če izhajam iz davčne bilance in se najprej vpišejo vsi prihodki, potem malo nižje prihodki (članarine)... Kako se določi koliko članarine lahko vpišemo pod izvzete in koliko jo pustimo med obdavčljivimi prihodki? V IKS-u sem prebrala, da se izvzamejo samo članarine, ki niti deloma niti v celoti ne predstavljajo plačilo za ugodnosti, ki jih člani imajo... (Npr.: da imajo člani brezplačno pravno pomoč, ki pa jo društvo plača in plačilo gre med odhodke?) Definicije sem vse prebrala, vendar si ne znam preprosto predstavljati kako razdeliti članarino na en in drug del.

Upam, da mi bo kljub praznikom kdo odgovoril, :) !
Sonja
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Pri pridobitni/nepridobitni dejavnosti lahko uporabljate neposredno ali pa posredno metodo. Torej - v vašem primeru bi morali nekako določiti koeficient s katerim to razdeliti; če je bilo članarin npr. za 1.000 EUR in je torej edina ugodnost, ki so jo člani imeli ta brezplačna pravna pomoč... Bi jaz naredil v tem stilu:
Stroškov s pravno pomočjo ste imeli npr. za 400 EUR (in to so vsi odhodki za ugodnost članov). Kot je ga. Slovan napisala upoštevate sorazmerni delež. V tem primeru bi jaz rekel - 600 EUR je torej nepridobitnega, 400 pa pridobitnega deleža članarin.

Pri tem po mojih izkušnjah ni nekih ustaljenih in "pravih" rešitev... Zaradi pravilnika o prid.in neprid. dejavnosti se vsi lovimo!
Odgovori