Že nekaj časa delam kot osebni fitness trener, pa bi si želel urediti nek status in uradno izdajati račune. Trenutno sem še redni študent in prejemam štipendijo. Punca pa je v delovnem razmerju za določen čas in kot osebna trenerka dela samo popoldan, po svoji službi.
Skupaj želiva registrirati kakšen pravni subjekt, da bova imela tudi uradno z vidika države vse 'poštimano'. Denar priteka večinoma od treninga s strankami, (kjer je plačilo na uro), od svetovanja in nekaj malega od preprodaje prehrane.
Kaj nama priporočate, za katero obliko naj se odločiva?
Po mojem je res ta oblika primerna, problem(ček) je izplačevanje nagrad ustanoviteljem društva, oziroma trenerjem. To bi bil vaš prihodek. Glede tega, ker menim, da je interes vašega delovanja tudi vaš zaslužek, bi o tem še premislil. Jaz osebno bi šel v s.p...., kjer s sredstvi, ki jih pridobite prosto razpolagate.
Društvo je pač neka pravna oseba, s katero upravljate po pravilih delovanja društev. Kot je razvidno, bi bili vsi vaši prihodki pridobitni, se pravi obdavčeni, neobdavčenih izplačil, razen povračil stroškov skladno z Uredbo pa ni.
Delovanje društva je prvenstveno ljubiteljsko, vaši člani bi se družili in hkrati trenirali, kot so to razna športna društva.
Premislite, ali želite ustanoviti društvo, kjer se nameravate družiti, ali prvenstveno ustvarjati prihodke, kot bi opravljali nek posel.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Dejansko bo šlo za prvenstveno ustvarjanje prihodkov. Se pravi če prav razumem, bi pri društvu težko potem denar dobili ven...saj se tu pogovarjamo o 2000 EUR mesečno (Ko bo zadeva 'zalaufala')..?
Če bi zadeva "zalaufala" kot društvo, bi bila obdavčitev podobna kot v d.o.o.-ju, če bi šlo pretežno za pridobitne dohodke. Društvo bi bilo obdavčeno z doseganjem dobička, poleg tega bi moralo plačati davčni odtegljaj za vaše izplačilo, ki bo nadalje podvrženo še vaši osebni dohodnini. Če bi bili organizirani kot d.o.o., bi si lahko izplačevali vsaj dobiček, kar je vsekakor bolje, kot pri društvu.
če pa gledamo zadevo primerjalno, s trni vas, kot lastnika d.o.o. ali kot samostojnega podjetnika, se z vidika davščin ne izplača biti d.o.o do višine dohodkov nekje okrog 75.000 € letno! Pogledati moramo tako vidik fimre in vas osebno, ko potegnete (legalno) denar "ven".
Če primerjam društvo iz vašega zornega kota, koliko vi lahko potegnete ven glede minimalne obdavčitve, je društvo v primerjavi z d.o.o.-jem še nekoliko na slabšem.
Kot s.p. ste obdavčeni po dohodninski lestvici, kar je na prvi pogled zastrašujoče glede gornjega razreda. A po tej višini je obdavčen le del dohodkov. Zavedati se morate dejstva, da prosto razpolagate z denarnimi sredstvi, tako da ste tu obdavčeni le z dobičkom s.p.-ja. Vaši prihodki bi bili cca 2.000 mesečno (24.000 € letno), zmanjšani bi bili za potne stroške, stroške prehrane, poleg vseh ostalih stroškov. Nekaterih stroškov v društvu ne bi bilo mogoče pripoznati.
Pri s.p.-ju je dvigovanje gotovine in polaganje na osebni račun prosto, pri d.o.o. je to kot izplačilo dobička, ki je obdavčeno cedularno, poleg davka od dobička.
V društvu bi bili neobdavčeni prihodki prihodki članarin ter dohodki, ki bi jih posamezniki namenili iz svoje dohodnine, oziroma bi jih donirala podjetja v okviru zakonskih določil. Vse ostalo je pridobiten vir dohodkov.
Lahko se odločite tudi za določitev davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov, vendar dvomim, da bi bilo to za vas ugodneje...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko do določene mere se strinjam s tabo.
Pozabil si na ene par stvari v ozadju.
A. Človek prejema štipendijo in je študent.
če se registrira kakor neka gospodarska dejavnost (d.o.o., sp) se pojavijo problemi glede prjemanja štipenje in otroških dodatkov in pri punci določen čas in zavod za zaposlovanje
B. če se gre v društvo ali neko drugo osebo civilnega prava in "pravilno" predstavi svojo dejavnost in pridobi pravo mnenje davčne urada, se izogne plačevanju ddv-ja in tudi davku od dobička
in postane glede na navedeni dejstvi vse to o čemer ti pišeš sekundarnega pomena
komar66 napisal/-a:
A. Človek prejema štipendijo in je študent.
Ne poznam pogodbe o štipendirnju in omejitev, kar se pa tiče dohodnine... potem naj pazi na višino prihodkov (stroškov), Ne vem, kako bi si izplačeval nagrade iz društva, a te niso problematične? Za punco je pa to lahko "poslovna priložnost", ker zavoda ne moreš vleč v nedogled. Pod določenimi pogoji si lahko tudi kot popoldanec na zavodu. Cilj podjetništva pa je po mojem da posel zalaufa in ne, da se špekulira.
Lahko pa podjetje (ali s.p.) ustanovi punca in on pri njej dela prek napotnic?
Mirko
Ja res je posel se mora zalaufat, ne pa da se špekulira in naj kamen vrže tisti, ki je brez greha.
Premalo se zavedamo tudi oni ki delajo čisto na črno skrbijo za pogon države s posrednim plačevanjem davkov.
No pa pustimo to.
Prevečkrat se dogaja in na koncu leta, ko malo čistim računalnik vidim, da je vedno nekaj takih "poslovnih priložnosti", ki so mislili, da bo posel zalaufal in so končali z dejavnostjo in razlogi so naslednji
-prenizek začetni kapital (pa ne mislim onega ob ustanovitvi)
- napačna formalna organiziranost (s.p. v času študija in na koncu ugotoviš da preveč izgubiš, ko greš v podjetništvo, človeka velikokrat tepe, ker ima neko obliko podjetja malo višjo izobrazbo od skrajšanega programa in npr ne more biti v službi in še furat posel in posledično imet zagotovljeno socialno varnost)
-informacije kaj potrebuješ za zagon podjetja s strani podjetniških svetovalcev (računovodje, zbornice, zavodi za zaposlovanje, mediji...in živ primer je tudi forumska igrica, ki visi tu gor in je žalostno porpadla, ko sem opozoril na nekaj začetniških napak in bi se jih dalo malo z zdravo pametjo rešit in bi naš švedra pil kavo s tajkuni, če ne bi bil celo eden izmed njih)
In sprašujem se zakaj se ne nalije enkrat čistega vina, in se pove ljudem kaj točno za sabo potegne neka statusna organiziranost v praksi.
Popolnoma se strinjam. Kot je dejal znani podjetnik:" Ko sem pričel s poslom, bi potreboval pomoč bank, a je ni bilo, ki bi mi pomagala. Sedaj, ko sem uspešen, se mi same ponujajo". Ko bi bilo svetovanje ob pričetku ugodnejše, tudi ob pomoči države (mooče je te pomoči nekaj, a je je premalo), bi ustvarili kar veliko novih davkoplačevalcev.
Črna in siva ekonomija je velikokrat potrebna za ohranjanje socialnega miru in je mnogim tudi edini vir dohodkov. Ne predstavljam si situacije, če bi jo na hitro popolnoma zajezili. Toda vse preveč uspešnih podjetnikov, tudi v naše "dobro" (s našim strinjanjem) nam ne izdaja računov.
Mirko
komar66 napisal/-a: če se gre v društvo ali neko drugo osebo civilnega prava in "pravilno" predstavi svojo dejavnost in pridobi pravo mnenje davčne urada, se izogne plačevanju ddv-ja in tudi davku od dobička ...
Zanimiva trditev, toda ni mi jasno, o čem govorite. Lahko razložite, prosim? Hvala.
Mirjana