Pozdravljeni,
prosim vas za mnenje, ne vem če imam prav.
Zaposlena sem na nedol. čas, do 27.6.2009 sem na porodniškem dopustu. Iz leta 2008 imam za pokoristiti še 11 dni starega dopusta (do 30.6.) v letu 2009 imam 25 dni.
Ker bom dala odpoved, bom prekinilia porodniško in do konca junija koristila 11 dni starega dopusta, takoj zatem pa bi izkoristila vseh 25 dni dopusta za leto 2009. Ali imam res pravico izkoristiti vseh 25 dni ali samo sorazmerni del? Recimo, da se v tem primeru takoj ne zaposlim pri novem delodajalcu, ampak šele septembra pričnem delati kot s.p.
Ali imam pravico izkoristiti ves letni dopust kljub temu da se takoj naslednji dan samozaposlim? Jaz menim, da jo imam, saj izpolnjujem zakonsko določbo, da delam oz. sem zaposlena več kot 6 mesecev. In tudi celoten regres mi pripada. Kot s.p. pač nimam dopusta...
Prosim za mnenje, gre se mi za to, da bom odpoved dala pravočasno in pokoristila kar mi pripada po zakonu.
Hvala in lp
katja
Letni dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
Če bi imeli v vašem podjetju navado omogočiti delavcu izkoristiti celoten dopust do konca julija za tekoče leto in bi izplačevali regres že v maju, potem bi mogoče lahko prišla skozi.
Tako pa ti delodajalec ni dolžan omogočiti izrabo celotnega dopusta do konca julija, pa tudi regres si navadno delodajalci v takih primerih delijo v sorazmernih delih... V tvojem primeru žal ni drugega delodajalca na katerega bi ta drugi del obveznosti padel. Poskušaj se zmeniti vsaj za sorazmerni del, to je
25 / 365 * 202 = 14 dni LD za tekoče leto (zaposlena si do vključno 20.7.09 - odpoved daš 30 dni prej).
Enako velja za regres.
LP, Sandra
Tako pa ti delodajalec ni dolžan omogočiti izrabo celotnega dopusta do konca julija, pa tudi regres si navadno delodajalci v takih primerih delijo v sorazmernih delih... V tvojem primeru žal ni drugega delodajalca na katerega bi ta drugi del obveznosti padel. Poskušaj se zmeniti vsaj za sorazmerni del, to je
25 / 365 * 202 = 14 dni LD za tekoče leto (zaposlena si do vključno 20.7.09 - odpoved daš 30 dni prej).
Enako velja za regres.
LP, Sandra
Ne strinjam se s Sandro, menim da imate prav, Katja, ko pravite, da lahko koristite celoten letošnji dopust, ne razumem pa, zakaj bi prekinjali porodniško.
Koliko pa bo trajal odpovedni rok, je odvisno tudi od kolektivne pogodbe, zato preverite, preden oddate odpoved.
Seveda vam pripada tudi celoten regres.
Svetujem, da v odpoved napišete tudi, da boste do konca odpovednega roka izkoristili ves dopust, ki vam pripada.
Mirjana
Koliko pa bo trajal odpovedni rok, je odvisno tudi od kolektivne pogodbe, zato preverite, preden oddate odpoved.
Seveda vam pripada tudi celoten regres.
Svetujem, da v odpoved napišete tudi, da boste do konca odpovednega roka izkoristili ves dopust, ki vam pripada.
Mirjana
Hvala obema,
ali ima mogoče kdo kakšne podobne izkušnje?
Sicer sem že vprašala v službi in trdijo, da sem upravičena do sorazmernega dela regresa in dopusta, čeprav kakor jaz razumem zakon, se ne morem strinjati z njimi. Če se pač ne zaposlim pri drugem delodajalcu vseeno izpolnem pogoj 6 mesecev?!? in mi pripada cel regres. Zakaj bi bilo to drugače, kot takrat, ko sem se prvič zaposlila (delala sem 6 mesecev in 5 dni pa sem dobila cel regres in 25 dni dpousta)?? Na to vprašanje so mi odgovorili, da če se prvič zaposliš, je to drugače? Ali je res? Saj zakon nikjer ne omenja razlike med prvič zaposlen in zadnjič? Ali se motim?
Še odgovor Mirjani: razlog za prekinitev porodniške pa je preprosto ta, da bom dobila višjo plačo kot bi dobila porodniško. Pred nastopom porodniškega dopusta sem dobila povišico
, vendar prepozno, da bi kaj dosti vplivalo na povišanje porodniške...
Še kakšno mnenje na to temo bi bilo več kot dobrodošlo!
LP
Katja
ali ima mogoče kdo kakšne podobne izkušnje?
Sicer sem že vprašala v službi in trdijo, da sem upravičena do sorazmernega dela regresa in dopusta, čeprav kakor jaz razumem zakon, se ne morem strinjati z njimi. Če se pač ne zaposlim pri drugem delodajalcu vseeno izpolnem pogoj 6 mesecev?!? in mi pripada cel regres. Zakaj bi bilo to drugače, kot takrat, ko sem se prvič zaposlila (delala sem 6 mesecev in 5 dni pa sem dobila cel regres in 25 dni dpousta)?? Na to vprašanje so mi odgovorili, da če se prvič zaposliš, je to drugače? Ali je res? Saj zakon nikjer ne omenja razlike med prvič zaposlen in zadnjič? Ali se motim?
Še odgovor Mirjani: razlog za prekinitev porodniške pa je preprosto ta, da bom dobila višjo plačo kot bi dobila porodniško. Pred nastopom porodniškega dopusta sem dobila povišico
Še kakšno mnenje na to temo bi bilo več kot dobrodošlo!
LP
Katja
jaz sem mnenja in tudi tako delamo, da če vemo, da bo delavec dal odpoved ne more koristiti celega doposta niti ne dobi celega regresa le sorazmerni del. Če bi bil pa pač delavec tiho bi mu vseeno nakazali cel regres in bi lahko koristil cel dopust že pred odpovedjo oziroma v času odpovednega roka.
Pripada vam sorazmerni del.
Na začetku zaposlitve pa tudi vse manj prejemajo celotni regres in dopust.
Pripada vam sorazmerni del.
Na začetku zaposlitve pa tudi vse manj prejemajo celotni regres in dopust.
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.