Spet davčni obračun

Moderator: Mirko Zbačnik

mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Spet davčni obračun

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

S.P. se statusno preoblikuje. Bilančni presečni dan je 28.2., novo podjetje še ni vpisano v sodni register. Torej, na davčno smo dali obračun za obdobje 1.1. - 28.2.2009. In na koncu je seveda po obračunu preveč plačana /obračunana akontacija. Davčna nam je zdaj ta znesek vrnila.

Ampak tukaj pa sem čisto v temi zdaj. Le zakaj so vrnili?? Če pa zakon pravi, da s.p. ,dokler ni izpisan iz registra in nova pravna oseba vpisana, plačuje akontacije po davčnem obračunu iz 2008. On da, ko pa je nova pravna oseba vpisana, pa prevzame plačevanje obveznosti za davek, osnova ista, kot je bila izračunana, na to osnovo pa stopnja 21%.

Najhuje pa je še to, da se nimam na koga obrnit.Referentka na davčni je sama čisto v temi in nima res nobenega pojma, kaj naj dela. Njaprej pravi , da sploh ne rabimo več plačevati akontacij, potem pravi, da naj plačujemo in tako naprej. :sbolan:

Prosim za razjasnitev dileme, ker niti ne vem, kako in kam naj zdaj ta znesek vrnjen poknjižim. :szalosten:

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Verjetno ste prebrali pojasnilo DURS-a št. 4212-4/2009, ki se nanaša na plačaevanje akontacij v primeru statusnega preoblikovanja s.p,-ja. V zakonu o davčnem potopku za vaš primer ni natančno določeno kako postopati, ko pravna oseba še ni vpisana v sodni register, davčni obračun dejavnosti na obračunski dan preoblikovanja, pa je že oddan davčnemu organu.
Ker s.p. še ni prenehal kot pravni subjekt, bi moral v obdobju od obračunskega dneva preoblikovanja do vpisa v sodni register, plačevati predhodno akontacijo naprej v svojem imenu in za račun nove pravne osebe. In šele po vpisu v register pravna oseba poračuna predhodne akontacije z akontacijami davka iz dohodka pravnih oseb od obračunskega dne naprej.
In rešitev (moj predlog): ne glede na vračilo preplačila davka iz dejavnosti iz davčnega obračuna na dan preoblikovanja (preplačilo bo verjetno tudi po davčnem obračunu, ki ga boste izdelali v 30 dneh po vpisu preoblikovanja v sodni register) bi za naslednja obdobja (od marca naprej) plačevala akontacijo v višini predhodne akontacije po davčnem obračunu iz leta 2008. Po vpisu v sodni register pa boste višino akontacije davka od dohodkov pravnih oseb, ugotovili na novi podlagi.
Vračilo: poslovni dogodek, ki se nanaša na spremembe v poslovnih knjigah pravne osebe (od 01.03.2009 dalje......). Ko ste "zaključili" knjige s.p.-ja, ste na dan 28.02. prikazali ta znesek kot terjatev do države (161) in ta terjatev je tudi terjatev, ki jo boste prenesli v knjige novoustavljene kapitalske družbe.

lp

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

slovan napisal/-a:Vračilo: poslovni dogodek, ki se nanaša na spremembe v poslovnih knjigah pravne osebe (od 01.03.2009 dalje......). Ko ste "zaključili" knjige s.p.-ja, ste na dan 28.02. prikazali ta znesek kot terjatev do države (161) in ta terjatev je tudi terjatev, ki jo boste prenesli v knjige novoustavljene kapitalske družbe.

lp

lp
Hvala gospa Slovan, samo ta del še mi ni čisto jasen. V bistvu še se vedno dela v s.p.-ju, prejem blaga, izdaja blaga, obračun plač..vse normalno. Na d.o.o. bi naj začeli, ko bo vpisan v register.
Na dan 28.2. jaz nisem nič knjižila. Jaz sem namreč na 1.1.2008 poknjižila obveznost za akontacijo davka na s.p. v celotnem znesku po obračunu za 2008 . Ne vem, kako naprej. Kaj moram narediti? :szardi:
slovan
Super računovodja
Super računovodja

S.p.- posluje po obračunskem dnevu naprej, vendar vse pravne posle sklepa za račun prevzemne kapitalske družbe. Delovanje s.p-ja teče naprej, tudi poslovni dogodki se še evidentirajo v poslovnih knjigah s.p.-ja. Ko je d.o.o. vpisana v sodni register in postane pravna oseba (ter s tem dnem preneha s.p.), se vsi poslovni dohodki od 01.03. dalje prenesejo v njene poslovne knjige (stornirate v knjigah s.p.-ja in prenesete v knjige d.o.o.-ja). Način prenosa je pojasnjen v Pojasnilu 1 k SRS 22 - vodenje poslovnih knjig pri združitvah in delitvah (smiselna uporaba 2. odstavka 1. točke tega pojasnila).

V vsakem primeru boste ob prenehanju opravljanja dejavnosti v s.p.-ju izkazovali preplačilo davka iz dejavnosti za obdobje 01.01. do 28.02.2009. Terjatev boste zaprli z vračilom davčnega organa v obdobju, ko pravna oseba še ni vpisana v register.

Če je s.p.- zavezanec za DDV morate tudi pravočasno prijaviti vpis novega zavezanca (d.o.o., ki je lahko na ime nameravane družbe, četudi še ni vpisana v sodni register).

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Najlepša hvala g.Slovan. Kar groza me je, ko bo tako daleč. Sigurno bom se zgubila med vsem tem. Vaša pomoč mi bo še prav prišla. Hvala.

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Podjetje je končno vpisano v sodni register z dne 14.7. S.p. pa izbrisan 13.7. Zdaj pa imam spet polno vprašanj in lepoooo proosim za pomoč.

Torej bilančni presečni dan je 28.2. Na ta dan je narejen poslovni izid in bilanca stanja. To smo oddali na davčno in sodišče.

Zanima me akontacija davka. Na dan 1.1. sem sknjižila znesek ugotovljen iz davčnega obračuna 2008. Knjižba 932/264. Na tem kontu 264 imam tudo obveznost na dan 28.2. Kaj s tem zneskom zdaj??

Ko smo delali davčni obračun na dan 28.2. pa smo ugotovili terjatev do države. To so nam tudi po 60 dneh vrnili.

Ko sem delala zaključni račun 28.2., nisem zaključevala kontov R4 IN R7.
Zdaj me skrbi, da sem naredila napako in ,da bi to morala narediti, ker mi manjka knjižba za terjatev davKa od dohodkov iz obračuna od 1.1.-28.2.
Kako naj rešin to situacijo, saj moram zdaj prenesti vse poslovanje od 1.3. naprej na novo družbo.
:sneodobren:
Res prosim, če mi kdo pomaga z nasveti. Upam, da še niste vsi na dopustih.

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Kako ste plačevali predhodne akontacije po presečnem dnevu do vpisa v register?

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Po obračunu za 2008.

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Povzetek:
- po davčnem obračunu sestavljenem na presečni dan (28.02.2009) ste ugotovili preplačilo davka iz dejavnosti (ta se nanaša na zgolj na plačane predhodne akontacije davka iz dejavnosti za januar in februar 2009);
- v bilanci stanja zasebnika pa niste izkazali terjatve za davek (ga tudi niste evidentirali kot ST 932/ in 161);
- preplačilo davka iz dejavnosti vam je davčni organ vrnil v 60 dneh na TRR zasebnika--- /110 Zasebnik:
Prenos:
- predhodne akontacije, ki ste jih plačevali za novo kapitalsko družbo (od presečnega dne dalje) do vpisa v register boste ob prenosu od 01.03.2009 dalje upoštevali kot plačilo obveznosti gospodarske družbe (prenos stanja iz konta 264 -obveznost, ki se nanaša na predhodne akontacije od meseca marca do decembra 2009);--- na kontu 264 ste na dan 28.02.2009 izkazovali stanje: akontacijo za mesec februar, ki je poravnana 10.03. in znesek predhodnih akontacij za mesec marec do december.. in to stanje prenesete v poslovne knjige d.o.o.-ja.
- preplačilo davka iz dejavnosti, za katerega niste vzpostavili terjatve do davčnega organa in ste znesek dobili tudi vrnjen, pa bi morda evidentirali kot: 161/28 obveznost do zasebnika..... ob prenosu knjigovodskega stanja sredstev in obveznosti na dan 01.03.2009. Preplačilo davka se namreč nanaša na zasebnika in ne na gospodarsko družbo (ob vračilu pa: 110/161 gospod. družba...... zasebniku pa 28/110);
- kašen bo popravek v okviru kapitalskih postavk (npr. konto 932 se ne prenaša v poslovne knjige d.o.o.-ja) je odvisno od načina in višine prenosa "kapitala" zasebnika v novo kapitalsko družbo -- koliko od tega se je spremenil v osnovni kapital in koliko bo prenešeno na kakšno drugo kapitalsko postavko ali pa ???. Lahko le ugibam?

Zapiranje R 4 in 7 lahko opravite tudi kasneje, ko boste prenesli vsa poslovne dogodke od 01.03. dalje (pri tem boste stroške in prihodke v s.p.-ju stornirali, zato bo promet kontov obeh skupin enak kot je bil na dan 28.02.2009). Upoštevajte pojasnilo inštituta.

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

slovan napisal/-a:- predhodne akontacije, ki ste jih plačevali za novo kapitalsko družbo (od presečnega dne dalje) do vpisa v register boste ob prenosu od 01.03.2009 dalje upoštevali kot plačilo obveznosti gospodarske družbe (prenos stanja iz konta 264 -obveznost, ki se nanaša na predhodne akontacije od meseca marca do decembra 2009);--- na kontu 264 ste na dan 28.02.2009 izkazovali stanje: akontacijo za mesec februar, ki je poravnana 10.03. in znesek predhodnih akontacij za mesec marec do december.. in to stanje prenesete v poslovne knjige d.o.o.-ja.

lp
Vem, da sem malo "trda"..ampak, še vedno ne vem..kam z razliko...

Če napišem čisto po šolsko...
Na dan 1.1.2009 imam poknjiženo predhodno akontacijo v znesku npr.33.000,00 932/264. Ot tega je bilo plačano 2.750,00 februarja in marca. Torej imam saldo na tem kontu 27.500,00.
Vsi obroki, ki so bili v istih zneskih plačani kasneje mi je jasno, da se je že plačevalu v imenu nove družbe. In zdaj, na osnovi lanskega obračuna izračunam akontacijo npr. 21.000,00, ki pa je obveznost d.o.o.-ja.
Ko bom prenesla stanje konta 264 (stanej na dan 28.2.) v novo podjetje
bo znesek 27.500,00. In tu bo razlika med tem prenosom in novo obveznostjo za akontacijo davka.

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

slovan napisal/-a:- predhodne akontacije, ki ste jih plačevali za novo kapitalsko družbo (od presečnega dne dalje) do vpisa v register boste ob prenosu od 01.03.2009 dalje upoštevali kot plačilo obveznosti gospodarske družbe (prenos stanja iz konta 264 -obveznost, ki se nanaša na predhodne akontacije od meseca marca do decembra 2009);--- na kontu 264 ste na dan 28.02.2009 izkazovali stanje: akontacijo za mesec februar, ki je poravnana 10.03. in znesek predhodnih akontacij za mesec marec do december.. in to stanje prenesete v poslovne knjige d.o.o.-ja.

lp
Vem, da sem malo "trda"..ampak, še vedno ne vem..kam z razliko...

Če napišem čisto po šolsko...
Na dan 1.1.2009 imam poknjiženo predhodno akontacijo v znesku npr.33.000,00 932/264. Ot tega je bilo plačano 2.750,00 februarja in marca. Torej imam saldo na tem kontu 27.500,00.
Vsi obroki, ki so bili v istih zneskih plačani kasneje mi je jasno, da se je že plačevalu v imenu nove družbe. In zdaj, na osnovi lanskega obračuna izračunam akontacijo npr. 21.000,00, ki pa je obveznost d.o.o.-ja.
Ko bom prenesla stanje konta 264 (stanej na dan 28.2.) v novo podjetje
bo znesek 27.500,00. In tu bo razlika med tem prenosom in novo obveznostjo za akontacijo davka.

Konto 932 se ne prenaša v poslovne knjige d.o.o.
Kaj pa se potem knjiži ta znesek.??

Osnovni kapital družbe se bo povečal iz naslova razlike vrednosti
nepremičnin.

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Če izhajate iz davčnega obračuna DOHDEJ za leto 2008, kot osnove za akontacije davka od dohodkov pravnih oseb in stopnje davka, ki velja po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb, je izračunana akontacija obveznost d.o.o-ja. To obveznost ste do vpisa v register plačevali v višini predhodne akontacije, ki ste jo evidentirali npr. 264/110 ali pa 161/110. Tako bi stanje na kontu 264 ZAS. moralo izkazovati le stanje obveznosti za mesec februar, za preostale mesece pa ne, ker se način evidentiranja davka od dohodkov pravnih oseb razlikuje od načina izkazovanja pri zasebnikih. Ker ste imeli izkazan višji znesek obveznosti, ste s tem zmanjšali tudi kapital podjetnika, zato bi celotni znesek, ki presega obveznost s.p.-ja upoštevala kot kakšno drugo kapitalsko postavko (kapitalske rezerve???-presežek vplačanega kapitala??? odvisno od višine kapitala zasebnika na dan 28.02.2009 in višino vpisanega osnovnega kapitala d.o.o.). To je moje mnenje.....

D.o.o:
- akontacija davka od dohodkov pravnih oseb (naj bo pač eden izmed možnih načinov evidentiranja akontacij od marca 2009 dalje): 810/264
- in tako naprej do konca leta, skupaj 21.000
Iz tega primera je razvidno, da po stanju na presečni dan v poslovnih knjigah zasebnika ne morete imeti izkazane obveznosti bodisi za predhodne akontacije davka iz dejavnosti (ker je zaključil dejavnost konec februarja) bodisi za akontacije davka od dohodkov pravnih oseb za obdobje marec-december.

lp
Odgovori