nadomestilo za dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
defr5518
Nov član
Nov član

nadomestilo za dopust

Odgovor Napisal/-a defr5518 »

Pozdravljeni,
Ali mi pripada nadomestilo za sorazmerni del dopusta za leto 2009 ( 12 dni) ker ga nisem imel možnost izkoristit. Pogodba za dol. čas se mi namreč izteče konec maja 2009.
Dopusta namreč ne morem koristit zaradi pomanjkanja delavcevcev v tej oranizacijski enoti.

Lep pozdrav.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V tem primeru vam nadomestilo pripada.

Delodajalec vam je po ZDR dolžan omogočiti koriščenje dopusta. vi se pa tej pravici ne smete odreči. A v nekaterih primerih je možna odškodnina. Odpoved dopustu, tudi pisna, je nična, tudi sporazum o odškodnini namesto koriščenja dopusta, raazen ob prekinitvi pogodbe.

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2549#III28 159. člen..., o možnosti neizrabe dopusta 165. člen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

G. Zbačnik, navajate, da je odpoved dopustu, tudi pisna, nična.

Kako pa je z odpovedjo pravici do regresa? Če se zaposleni odpove regresu, tako da pisno napiše da se strinja s tem, da se mu v celoti odpoveduje. Je v tem primeru ta "izjava" tudi nična.

Hvala za odgovore.
Lejla
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Takih primerov ne poznam :roll:, a če izhajam iz pravic iz delovnega razmerja in dejstvu, da je izplačilo regresa vezano na pravico do koriščenja dopusta, je po mojem tudi pravica odpovedi do regresa nična. Govorimo o pravici do koriščenja in ne sami možnosti koriščenja. Pravico do regresa imate, četudi dejansko dopusta niste mogli koristiti.

Tako kot plačo, vam je delodajalec dolžan izplačati tudi regres, če ne "zlepa", pa po sodni poti, ker je iztožljiv. Zakaj pa bi se odpovedali regresu????!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori