Pozdrav!
Imam par vprašanj. Sem s.p. in se mi je rodil otrok.
1. Če koristim očetovski dopust 15dni. Ali se mi sploh splača?
2. Ali dobim olajšavo na otroka pri dohodnini vsako leto?
3. Ali se mi bolj splača dati otroka "nase" in kako, ali na mamo, ki pa je redno zaposlena za nedoločen čas v javi upravi?
4. Pa prosim, za čimveč idej oz. izkušenj, ki mi lahko pridejo prav.
Hvala !
Očetovski dopust s.p. in otrok na s.p. ali na mamo...
Moderator: Mirko Zbačnik
1. Zakaj se nie bi splačalo? Dražava vam za teh 15 dni ne zaračuna prispevkov ampak jih plača država in pravtako vam izplača neto glede na vašo zavarovalno osnovo. Čisti denar če mene vprašaš.
2. Da, vsako leto do 18 oziroma 26 leto starosti otroka dokler otroka vzdržujete.
3. Otroka naj v olajšavo uveljavlja tisti od staršev, ki ima na letni ravni večje dohodke ( večjo osnovo za dohodnino ) Če ga uveljavlja žena ga lahko uveljavlja že med letom in dobi izplačanov ečjo neto plačoi. Če ga uveljavljate vi, ga uveljavljate ob koncu leta pri letnem obračunu in dohodnini. Se vam pa v naslednjem letu posledično upošteva manjša osnova zaakontacijo dohodnine tako, da ga posredno tudi vi uveljavljate med letom.
2. Da, vsako leto do 18 oziroma 26 leto starosti otroka dokler otroka vzdržujete.
3. Otroka naj v olajšavo uveljavlja tisti od staršev, ki ima na letni ravni večje dohodke ( večjo osnovo za dohodnino ) Če ga uveljavlja žena ga lahko uveljavlja že med letom in dobi izplačanov ečjo neto plačoi. Če ga uveljavljate vi, ga uveljavljate ob koncu leta pri letnem obračunu in dohodnini. Se vam pa v naslednjem letu posledično upošteva manjša osnova zaakontacijo dohodnine tako, da ga posredno tudi vi uveljavljate med letom.
Re: Očetovski dopust s.p. in otrok na s.p. ali na mamo...
Torej ko dobim odlocbo od CSD je to zakljuceno, durs avtomaticno uposteva polovico prispevkov? oz ob prijavi v e-davkih moram se kaj dodatno obkljukat izpolnit...?