splošna olajšava da ali ne?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

splošna olajšava da ali ne?

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Pozdravljeni sotrpini!

V našem podjetju smo zaposlili za določen čas enega leta tujca ( iz Srbije). Ujela sem nekaj, da je obračun plače za tujca malo drugačen kot pa za nas rezidente RS. Ali je to res, da se mu 6 mesecev ne sme upoštevati splošno olajšavo. Jaz sem mu namreč za dva meseca že obračunala plača vključno z olajšavo. Če to ni pravilno povejte kaj naj naredim. Zanima me pa tudi kaj se zgodi potem po preteku teh 6 mesecev in kaj moram potem storiti.

lp!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Dokler ne dobi statusa rezidenta ( praviloma po 6. mesecih ) mu ne pripada nobena olajšava. Pri oddaji REK obrazca je treba označiti, da gre za nerezidenta in katera je država rezidentstva.
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Dodala bi še eno malenkost. Da bo plača pravilno obračunana, morate že v obračunu opredeliti, da gre za nerezidenta in ne smete vpisati olajšavo. Tako vam bo program prav izračunal plačo. Po 183. dnevu bivanja (in dela) v Sloveniji pridobi tujec status rezidenta. Torej se mu po šestih mesecih olajšava obračuna ne glede na to, da bo vlogo za rezidentstvo dal po šestih mesecih oz. v decembru tekočega leta. Tako so meni obrazložili na davčni za naše tujce. Nimam problemov z REKi in ostalo mi vse "štima".
Lp
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Meni program izračuna, da je davčna olajšava 0, pri bruto plači 600 eur. Davčna osnova 467,42 eur in davek 74,79.

Mi kdo preveri prosim, če je tako prav?

Ali se na AJPES tudi oddaja obrazec za nerezidenta?
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Na Ajpes ne oddajate kakšnega posebnega obrazca za nerezidente.
Izračun je pravilen.
Lp
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Se oproščam ampak kaj naj naredim za nazaj za dva meseca ko sem mu to spološno olajšavo obračunavala????????????
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Če je šel REK na e-davkih skozi, ne naredite nič. Tako ali tako se akontacija dohodnine poračuna (dohodnina za l. 2090)
Lp
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

leto 2009!!!!
Odgovori