ddv za leto 2008

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
spelazama
Novinec
Novinec

ddv za leto 2008

Odgovor Napisal/-a spelazama »

Pozdravljeni.
Kot prvo, da razjasnim nekaj stvari, sem samozaposlena v kulturi, imam priznane normirane stroške v višini 40% in v letu 2008 nisem vodila knjig.

Pri prejemu dohodninskega obračuna sem opazila, da sem zaslužila malo preveč, celo toliko da sem postala (nevede) zavezanec za ddv, in to lani avgusta.

Moje vprašanje se glasi kaj zdaj narediti, in ce bom morala plačati ddv za leto 2008, čeprav imam dohodke po naslednjih kategorijah. (Odvisno razmerje, neodvisno razmerje, šolstvo, tujina). V nobenih izmed teh kategorij ne presegam 25.000 € bruto, če pa te kategorije seštejem pa. Prihodke sem si razvrstila glede na zakon, kdaj ni potrebno zaračunati ddvja.

Moje vprašanje se glasi, kaj morem narediti, da bo za moj žep čim bolj ugodno.

Davčno številko sem si že uredila, torej sem že zavezanec za ddv od februarja09.

Prav tako me zanima kako je z računi izdanimi pred marcem 2009. Kako in na podlagi česa jih naj storniram, ter zaračunam ddv za nazaj?

Hvala vsem za pomoč in odgovore.

Lp
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Davčni zavezanec ste postali .. februarja 2009 in od tega datuma naprej zaračunavate DDV. Za nazaj ne popravljate. Od dneva pridobitve ID št. za DDV naprej gredo izdani računi v knjigo DDV, pred tem pa samo v knjigovodstvo. (Verjetno ste mislili IR pred februarjem 09?)
Lp
spelazama
Novinec
Novinec

"Davčni zavezanec ste postali .. februarja 2009 in od tega datuma naprej zaračunavate DDV. Za nazaj ne popravljate. Od dneva pridobitve ID št. za DDV naprej gredo izdani računi v knjigo DDV, pred tem pa samo v knjigovodstvo. (Verjetno ste mislili IR pred februarjem 09?)
Lp"

Za letosnje leto mi je vse jastno, samo ne vem kaj naj naredim za obdobje od avgust 2008 do februar 09, ko bi po zakonu morala biti davcni zavezanec pa nisem bila...

Hvala in lp
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Jaz bi na vašem mestu poklicala referentko na davčno in se z njo pogovorila o zadevi. Dejstvo pa je, da ste zavezanka za DDV od 2/09 dalje. Lp
spelazama
Novinec
Novinec

Na davcnem uradu mi je svetovalka svetovala, da se naj razjasnim ali sem bila v odvisnem ali v neodvisnem razmerju.

Mene predvsem zanima, ce lahko prihodke kategoriziram tako kot sem jih... ali je en znesek znesek, neglede na vse ostalo...

Hvala vsem
Odgovori