Bančni izpiski - kako knjižim

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja

Bančni izpiski - kako knjižim

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Imam stranko, ki ima dopolnilno dejavnost na kmetiji ( ni s.p.) in uporablja svoj bančni račun za plačila prejetih računov na dejavnost, poleg tega pa seveda plačuje raznovrstne stvari za sebe.

Kako naj knjižim bančne izpiske - ali naj vzamem začetno stanje na rač stanje 1.1.2009 in knjižim kar je za dejavnost pod dejavnost, ostalo pa kot prenos sredstev iz dej. v godpodinjstvo oz. ker je to njegov osebni račun, ali naj štejem, kot da to plača iz gospodinjstva v dej., in knjižim samo te dogodke, osalo privat pa pustim na miru???

Lepo prosim za napotkem ker se mi mudi!
Najlepša hvala! :)
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Imate obrnjeno situacijo (če prav razumem), kot jo vi razumete.

če bi stranka plačevala zadeve iz TRR-ja, se vsa plačila, dvigi obravnavajo kot prenos v gospodinjstvo. V tem primeru morate pač voditi TRR (110) in evidentirati vsa plačila, kar je za privat, gre na 920.

A kot razberem iz iz vašega vprašanja, stranka iz svojega, osebnega računa (ne iz računa dopolnilne dejavnosti) plačuje zadeve za dejavnost. To jaz obravnavam, kot da bi plačal z gotovino, oziroma pritok iz gospodinjstva v dejanost. Zavedel bi le plačila, ki zadevajo samo dejavnost. V tem primeru ne vodite TRR-ja pač pa na 920.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
capa1
Računovodja
Računovodja

Mirko, hvala. :pomezik:
Ja, situacija je obrnjena, kakor sem pač navajena.

Torej preverim izpisek in zaprem tiste račune, ki so bili plačani preko osebnega računa, na kto. 920.

V bruto bilanci potem ni kaj narobe, ker ne bo stanja na 110, a ne?
Vsak dan je kaj novega.
LP
capa1
Računovodja
Računovodja

Še nekaj. Stranka nima odprtega posebnega TRR računa za dejavnost in tako posluje s svojim računom - z njim plačuje prejete račune ( knjižim na 220/920) in prejema plačila za izsdane račune iz dejavnosti ( knjižim 921/120). Ali bo tako prav?
V prvem primeru štejem, kot da so računi plačani z gotovino, pri prejetem plačilu računov pa kot da je prejel ta denar in zaprem izdani račun , hkrati pa da denar vzame iz dejavnosti.

Muči me tudi to, da plačuje Dursu neke prispevke ( vsak mesec na 3 podračune v višini 66,91 eur) in ali moram tudi ta plačila prikazati v bilanci ( kot s.p. - obračun prispevkov, obveznost in plačilo).

Ful sem zmedena, ker je res drugače od vodenja knjig s.p..

Prosim za pomoč!!! :sbolan:
LP
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

saj pri dopolnilni dejavnosti na kmetiji, če imava oba v mislih isto to je ona dejavnost, ki je registrirana na podlagi odločbe UE
se sestavlja samo davčni obračun in po mnenju DU in tudi na podlagi inšpekcijskih pregledov ni dovoljeno sestavljat bilanc stanja in ravno tako ne vodit zalog, ker gre v strošek celoten račun ne glede na porabo materiala
knjige se pa vodijo na principu enostavne knjige prihodkov in odhodkov brez zapiranja
lahko pa brez problemov postane zavezanec za ddv
samo pazit mora, da ima dovolj družinskih članov, saj so prihodki omejeni na člane gospodinjstva
capa1
Računovodja
Računovodja

Komar66, zdaj sem pa čisto zmedena. A da ni potrebno narediti bilanc.

Moja stranka ima klasifikacijo po Ajpesu 10.390 -druga predelava in konzer. sadja, je ddv zavezanec (sam se odločil), vodim pa mu dvostavno knjigovodstvo. Kakor mi je rekel, mora na koncu leta oddati bilance na Durs, saj bo obdavčen glede na dobiček iz dejavnosti, ker se ni več odločil ( kot do sedaj), da bi plačeval po normiranih stroških.

A govoriva o tej dopolnilni dejavnosti na kmetiji?
LP
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

še enkrat da ne bo nejasnosti
če je registriran na podlagi odločbe UE, dopolnilna dejavnost na kmetiji in nima končnice s.p.
- odda na koncu leta samo obračun davka od dohodkov iz dejavnosti in nobenih bilanc
- ddv obračunava enako kakor vsak zavezanec za ddv na podlagi knjige prejetih in izdanih računov
capa1
Računovodja
Računovodja

Komar 66, zdaj pa mi je jasno. Nisem vedela, da mora oddati le davčni obračun - če pa zdaj pomislim, je logično, saj bo Durs na podlagi davčnega dobička obdavčila kmeta iz dopolnilne dejavnosti . Za to pa res ne rabi bilanc, a ne?

Še enkrat hvala in računam še kdaj na kako pomoč na temo kmetov, saj si očitno profi. :P

PS: Mogoče kak namig, kje si lahko detaljno preberem o računovodenju takih kmetov z dop. dejavnostjo.
LP
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Tudi jaz sem že - neuspešno - iskala kakšno literaturo.
slava
Odgovori