Dohodnina 2008

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
noviveter
Začetnik
Začetnik

Dohodnina 2008

Odgovor Napisal/-a noviveter »

Pozdrav,
dobila sem izračun dohodnine za leto 2008 in zanima me sledeče:V podjetju je bilo poslano na Durs z REK obrazcem in z oddano dohodnino (31.01.2009),da so mi izplačali plačo za oktober in november še v letu 2008,kar pa sama dobro vem,da mi je bila ta plača (10.11.2008) izplačana šele v mesecu februarju.(dokazilo imam na bančnem izpisku),razlog,ker podjetje ni bilo likvidno.Pritožila se bom,ker sem dobila visoko doplačilo za poravnat.
Zanima me,ali bodo iz Dursa zahtevali popravek na podjetju kjer delam in kako se bo moralo to prikazati /popraviti.
ALI PRAV RAZMIŠLJAM,DA SE ŠTEJEJO ZA IZPLAČILO OD RES SAMO TISTE PLAČE,KI SO BILE REALNO IZPLAČANE v letu 2008
LP Sonja
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Za dohodnino se upoštevajo prejete plače v letu, za katero se oddaja dohodnina. Če bi bilo vse tako, kot mora biti, bi v dohodnini imeli plačo za december 2007, ki je izplačana v januarju 2008 in plače od januar-november 2008, katere so bile izplačane v l. 2008.
Razplet o morebitni pritožbi me res zanima, ker še nisem naletela na tak primer.
Pa srečno!
epson
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a epson »

Najprej primerjajte Povzetek obračuna dohodkov, ki ste ga za leto 2008 dobili v službi. Ta se mora ujemati z obračunom, ki ste ga dobili iz DURS-a. V primeru neskladnosti se najprej pogovorite v službi, in v kolikor se ne boste strinjali z njihovo obrazložitvijo, pač vložite ugovor na DURS.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sam sem, zaradi "majcene" nerodnosti letos oddal napačne kontrolne podatke - zatipkal sem letnico pričetka poročanja v programu - in ker sem predtem preveril pravilnost, na podvojen znesek kasneje nisem bil pozoren.

Stranka, katere delavci so ali še bi prejeli kontrolni izračun me je na na napako opozorila. Tako sem najprej jaz, v imenu podjetja poslal prek e-davkov pravilne podatke (v dogovoru z referentko), delavcem pa sem pripravil obrazce za ugovor glede obračuna dohodnine.

Pre vsej zadevi me je čudilo to, da kot po navadi, napake ne odkrije že referentka. V prejnih letih je bilo vedno tako, žal letos to ni "funkcioniralo". Mogoče je temu razlog selitev naše davčne uprave in posodabljanje informacijskega sistema, kdo ve.

PS.: Motiti se je človeško, a ne prevečkrat in namerno :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori