Zaposleni - invalid 3. kategorije - refundacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Zaposleni - invalid 3. kategorije - refundacija

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni. Lani septembra smo zaposlili delavca, (za nedoločen čas!!) ki je invalid 3 kategorije, vendar tega nismo vedeli. Šele sedaj, ko je bil na bolniški več kot 30 d. dni, je na odločbi pisalo, da po zaključku bolniške dela v skladu z odločbo ZPIZa. Ko sem pridobivala podatke za refundacijo, so mi v prejšnjem podjetju povedali, da je pri njih bil zaposlen za 4 ure, 4 ure pa je dobival invalidnino direktno od ZPIZa. Delavec je ob nastopu bil na zdravniškem pregledu in je dobil zdravniško potrdilo, da je sposoben delati 8 ur na delovnem mestu monter dvigal. Prav tako sem ga na ZZZS prijavila za 8 ur.
Sedaj me zanima ali mu bom sploh lahko refundirala plačo za polni delovni čas, če pa je za 4 ure upokojen ??!! Mi smo mu namreč toliko izplačali tako plače, dokler je delal kot nadomestila, ko je bil na bolniški.
Je sploh kdo že imel tak primer?
Na splošno je delavec zelo problematičen in se od 15.4. dalje, ko je zaključil bolniško, ni javil na delo, zato bo (šele zdaj!) sprožen postopek izredne odpovedi.
A ima še kdo take težave z zaposlenimi :?: Kot kaže smo pri nas preveč pošteni in naivni, saj skoraj vse zaposlimo za nedoločen čas - ptem pa imamo (seveda samo z nekaterimi) velike probleme.
LP :)
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Imela sem primer z invalidom III. kat., vendar je bil zaposlen za 8 ur. Ravno tako smo opazili, da je invalid ob B nad 30 dni. Ker je dobil odločbo, da mora dobiti lažje delo, smo z ZPIZ-om na podlagi zdravniške dokumentacije in v sodelovanju z osebnim zdravnikom podali vlogo za plačilo razlike za manjvredno delovno mesto.To razliko je delavec dobival od pravnomočnosti sklepa ZPIZ dalje.
Vaš primer je zelo zapleten. Že zdravniško mi ni poppolnoma logično, če je imel III.kat in odobren 4-urni delavnik.Po mojem je najbolje, da zberete dokumentacijo in se na ZPIZ-u uskladite. Dvomim pa, da vam bodo refundirali po 8 ur. Kaj pa piše na bolniškem listu in odločbi ZZZS o trajanju bolniške-je zadržan po 4 ali 8 ur? Čudi me, da ZZZS ob prijavi ni opazil, da za 4 ure dobiva invalidnino. Tukaj je tudi odgovornost delavca, ker bi moral povedati, da ima odločbo, po kateri dela 4 ure, za ostali čas pa dobiva invalidnino. Lotica, sporočite razplet. Lep pozdrav

Dodajam še drug primer. Invalid III. kat, delal po 4 ure, 4 ure dobival invalidnino direktno izZPIZ. Ko je bil na bolniški, se mu je pisalo 4 ure bolniške, ravno tako refundacija bolniške po 4 ure. Z njim smo imeli malo nesoglasij glede dopusta, saj je za 4 ure imel pisan 1 dan dopusta.
Na koncu je bilo vse usklajeno. Delavec je bil korekten in je odločbo SPIZa sam dostavil na firmo. Ko bi le bilo več takih.
Lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ors, jaz pravzaprav samo domnevam, da lahko dela samo 4 ure, ker je bil v prejšnjem podjetju zaposlen za 4 ure, dobival pa je neko nadomestilo od ZPIZa. Imam samo telefonsko informacijo njegovega nekdanjega šefa in pa številko odločbe od ZPIZa, ki je bila navedena na bolniškem listu in na odločbi ZZZS, ko je bil odsoten več kot 30 dni.
Če to drži, je res čudno, kako je lahko dobil potrdilo zdravnika, da je sposoben za 8-urni delavnik.
Najlepša hvala za vaše izkušnje in seveda sporočim, če bo kaj novega.
LP :)
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Ja, pri drugem primeru, ki sem ga opisala, je bil delavec dejansko 4 ure "v penziji" in po 4 ure je bil sposoben za delo. Vse to je bilo razvidno iz prinešene odločbe. Ne spomnim se natančno, kaj je pisalo na bolniškem listu ali 4 ali 8 ur boleznine. Nadomestilo iz ZPIZa, ki ga je prejemal v vašem primeru je lahko "penzija" za 4 ure, lahko pa je nadomestilo za manj vredno delovno mesto, kot sem opisala v prvem primeru. Če je nadomestilo samo zaradi tega, ker je invalid III. kat. z odločbo, da lahko dela le lažja dela, torej na prvotnem del. mestu ne more več delati, firma kontaktira ZPIZ-postopek sem opisala že dopoldne, izpolni vse vloge, delavca razvrsti na "manj vredno" delo in razliko od tega "manj vrednega" dela do prejšnje plače dobi delavec direktno iz ZPIZa. Se pravi, delavec ni nič na zgubi, podjetje pa ga obračuna po novem delovnem mestu. Pokličite njegovega prejšnjega šefa, če ima kopijo odločbe da vam vsaj sporoči, ali je prvi oz. drugi primer. Če prejema zgolj nadomestilo zaradi lažjega dela, potem ste ga pravilno prijavila in obračunavala. Če pa je dejansko 4 ure v penziji, bo verjetno problem. Sporočite. Srečno
Odgovori