Delavec bi želel imeti na lastno željo 2 meseca neplačanega dopusta, zaradi osebnih okoliščin. Delodajalec se z odsotnostjo strinja.
Če ima kdo morda kaj več izkušenj bi prosila za pomoč.
Na nekem forumu sem prebrala, da se plačajo prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in prispevki za zdravstveno zavarovanje in prispevki za starševsko varstvo. Ostali prispevki pa ne. Ali sem se prav seznanila?
Zanima me kdo je dolžan plačati prispevke, delavec ali delodajalec?
Ali delavec 6,63% + 15,5 % + 0,1% in delodajalec 6,56%+ 8,85%+ 0,1%?
Kaj pa akontacija dohodnine, se obračuna normalno?
Prvič se srečujem z tem in bi bila pomoči izkušenejših zelo vesela.
Lp,
Neplačana odsotnost
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Neplačana odsotnost
Enkrat je nekje bilo govora, da ima delavec na mesec lahko največ 5 dni neplačanega dopusta????
Sicer pa, kako to sploh izgleda, "neplačan dopust"?
Ker po moji logiki, če je delavec na neplačanem dopustu in ne dela, to delodajalca nič ne stane.
Torej tudi prispevkov ne plača delodajalec, ampka delavec.
Kar pomeni, da mora delavec na koncu meseca delodajalcu nakazati nek znesek, če hoče imeti prispevke plačane.
Sicer pa, kako to sploh izgleda, "neplačan dopust"?
Ker po moji logiki, če je delavec na neplačanem dopustu in ne dela, to delodajalca nič ne stane.
Torej tudi prispevkov ne plača delodajalec, ampka delavec.
Kar pomeni, da mora delavec na koncu meseca delodajalcu nakazati nek znesek, če hoče imeti prispevke plačane.
Gledala sem našo kolektivno pogodbo
Kolektivna pogodba trgovine
57. člen
Pravica do odsotnosti z dela brez nadomestila plače
(1) Delavec ima pravico do odsotnosti brez nadomestila plače v naslednjih primerih:
– neodložljivih osebnih opravkov,
– zasebnega potovanja,
– nege družinskega člana, ki ni medicinsko potrebna,
– popravila hiše oziroma stanovanja,
– zdravljenja na lastne stroške,
– izobraževanja v lastnem interesu.
(2) Delavec mora pred odsotnostjo iz prvega odstavka podpisati izjavo, da pri prvem izplačilu plače dovoli odtegljaje za plačane prispevke za socialno varnost iz naslova delodajalca in delavca.
(3) Delavec ima pravico do odsotnosti z dela brez nadomestila do največ 30 delovnih dni v koledarskem letu.
(4) Delodajalec lahko delavčevo zahtevo po neplačani odsotnosti z dela zavrne, če oceni, da bi bilo zaradi njegove odsotnosti ovirano poslovanje in/ali proizvodni proces.
Zbegal me je 2 odstavek. Katere prispevke moramo obračunati (nikjer ne piše). Ker sem v eni reviji prebrala da se ne plačujejo prispevki za zaposlovanje , poškodbe pri delu? A bi mi znal povedat kdo kakšno zakonsko podlago, kjer piše to?
Ali prav razumem 2 odstavek da vse prispevke krije delavec?
Lepo prosim za pomoč
Kolektivna pogodba trgovine
57. člen
Pravica do odsotnosti z dela brez nadomestila plače
(1) Delavec ima pravico do odsotnosti brez nadomestila plače v naslednjih primerih:
– neodložljivih osebnih opravkov,
– zasebnega potovanja,
– nege družinskega člana, ki ni medicinsko potrebna,
– popravila hiše oziroma stanovanja,
– zdravljenja na lastne stroške,
– izobraževanja v lastnem interesu.
(2) Delavec mora pred odsotnostjo iz prvega odstavka podpisati izjavo, da pri prvem izplačilu plače dovoli odtegljaje za plačane prispevke za socialno varnost iz naslova delodajalca in delavca.
(3) Delavec ima pravico do odsotnosti z dela brez nadomestila do največ 30 delovnih dni v koledarskem letu.
(4) Delodajalec lahko delavčevo zahtevo po neplačani odsotnosti z dela zavrne, če oceni, da bi bilo zaradi njegove odsotnosti ovirano poslovanje in/ali proizvodni proces.
Zbegal me je 2 odstavek. Katere prispevke moramo obračunati (nikjer ne piše). Ker sem v eni reviji prebrala da se ne plačujejo prispevki za zaposlovanje , poškodbe pri delu? A bi mi znal povedat kdo kakšno zakonsko podlago, kjer piše to?
Ali prav razumem 2 odstavek da vse prispevke krije delavec?
Lepo prosim za pomoč
Bodite pozorni tudi na "(3) Delavec ima pravico do odsotnosti z dela brez nadomestila do največ 30 delovnih dni v koledarskem letu. " v povezavi z 31. členom ZPIZ-1-UPB4, ki govori o tem, da se obvezno zavarovanje prekine v obdobju neplačanega dopusta daljšega od 30 dni.
Drugi odstavek 57. člena si pravilno tolmačite.
"Zbegal me je 2 odstavek. Katere prispevke moramo obračunati (nikjer ne piše). Ker sem v eni reviji prebrala da se ne plačujejo prispevki za zaposlovanje , poškodbe pri delu? A bi mi znal povedat kdo kakšno zakonsko podlago, kjer piše to?" To je opredelitev Ministrstva za finance
V praksi je, da se vsi prispevki obračunavajo na enak način kot prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Drugi odstavek 57. člena si pravilno tolmačite.
"Zbegal me je 2 odstavek. Katere prispevke moramo obračunati (nikjer ne piše). Ker sem v eni reviji prebrala da se ne plačujejo prispevki za zaposlovanje , poškodbe pri delu? A bi mi znal povedat kdo kakšno zakonsko podlago, kjer piše to?" To je opredelitev Ministrstva za finance
V praksi je, da se vsi prispevki obračunavajo na enak način kot prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson
vocis
Lyndon B. Johnson
vocis