Boniteta za službeni avto

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zlenka
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Boniteta za službeni avto

Odgovor Napisal/-a zlenka »

Mi lahko kdo na primeru pove, če prav razmišljam v zvezi z obračunavanjem bonitete:

- Vrednost osebnega avtomobila, ki ga kupi firma je 20.000 EUR
Amortizacija se obračuna v petih letih, se pravi 4.000 na leto (ali je prava stopnja ali je kje določeno kako drugače?)

- Delavec bi imel avto na razpolago tudi za zasebne namene. Se pravi, da se delavcu obračuna boniteta v višini 1,5% nabavne vrednosti, to je 300 EUR mesečno, od tega se plačajo prispevki in dohodnina.

- Nekje sem prebrala, da če delodajalec zagotovi gorivo za privatno rabo, da se davčna osnova mesečno poveča za 25%. Kaj to pomeni, da boniteta v tem primeru znese 375 EUR na mesec in delavcu vso porabljeno gorivo plača firma?

- Zanima me še kako je v primeru, če več delavcev koristi en avto tudi v zasebne namene? Kako je z boniteto? Se obračuna vsem? Koliko?

Za koga (za firmo ali za delavca) je boljše, če se uporablja službeni avto?
cybermatrix
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a cybermatrix »

Če podjetje plača delavcu gorivo je vaš znesek 375 EUR bruto pravi. Delavec na plači občuti nekje slabih 200 EUR nižjo neto plačo. Podjetje v tem primeru plača porabljeno gorivo, ki ga delavec porabi v službeni ali zasebni rabi. Če delavec naredi manj. Toliko lahko dodam s svoje strani.

Mislim, da je tudi navedeno, da če delavec naredi v mesecu zasebno manj kot 500 km se tistih dodatnih 25% pri obračunu bonitete v takem mesecu ne upošteva. Tukaj bi lahko morebiti nastal problem če bi ga uporabljalo več oseb, poleg tega bi bil verjetno edini pošten način obračun sorazmernega deleža vsem delavcem in ne vsem polno boniteto - vendar takih primerov osebno ne poznam.

Bi pa tudi mene zanimalo zadnje vprašanje in odgovor nanj.
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Zakon o dohodnini

43. člen
(vrednotenje bonitet in vštevanje v davčno osnovo)
...
"(2) Če delodajalec zagotovi delojemalcu osebno motorno vozilo za privatne namene, se ne glede na dejansko uporabo vozila za privatne namene in ne glede na način, kako je delodajalec pridobil vozilo, v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5% nabavne vrednosti vozila mesečno, za vsak začeti koledarski mesec uporabe vozila. "

Torej, ne glede na to, koliko delavec dejansko uporablja avto za osebne namene, se mu obračuna ustrezna boniteta. Tudi če avto uporablja več delavcev, je za vsakega boniteta polna, saj le ta ni odvisna od količine privatnih kilometrov (razen pod in nad 500) in dnevov uporabe vozila.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Prosimo še pojasnilo glede: (razen pod in nad 500)!

LP
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

S "pod in nad 500" sem mislila nadaljevanje 2. točke 43. člena:

...Če delojemalec mesečno prevozi manj kot 500 km v privatne namene, se nabavna vrednost, ugotovljena na način določen v prejšnjem stavku, zmanjša za 50%...

Torej, če je kilometrov manj kot 500, je boniteta manjša.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Domnevam: če se obračunava 50% boniteta, je treba voditi evidenco km za službene -in privat vožnje;

če je polna boniteta, nobene evidence ni treba? Je tako? lp
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Seveda so za manj kot 500km potrebni dokazi, tako kot za vsako drugo zadevo :)

Mi za vsako službeno vožnjo naredimo potni nalog, čeprav je bila opravljena z avtomobilom, za katerega nekdo plačuje polno boniteto. Na potnem nalogu so za službena vozila vpisani začetni in končni kilometri in tako imamo avtomatsko tudi evidence kilometrov za vse avtomobile.
"Manjkajoči" kilometri, ki niso na potnih nalogih, so privatni in glede na te se obračuna boniteta.
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Samo eno vprašanje na to temo.
Ali pravilno razmišljam da se za osnovo za obračun bonitete vzeme nabavna vrednost vozila z DDV, ker se za osebno vozilo ne sme odbijati DDV?
V našem podjetju je bil avto nabavljen 8.7.2003 (datum odpreme blaga). Do sedaj ni bila obračunana boniteta, ker so se vse poti pokrivale z potnimi nalogi.
Če hočem sedaj obračunat boniteto bom vzela 1,875% (ker bo vključeno tudi gorivo) in kakšno osnovo moram vzeli če bo avto star 6 let?
Mi lahko kdo pomaga kako opredeliti pravilen datum (verjetno moram od 8.7.2009 naprej upoštevati 6 let)?
Boniteta naj bi se obračunavala pri plači npr. plača je 15. v mesecu in kako moram potem pri izplačilu plače za junij, ki bo izplačana 15.7.2009 obračunati boniteto? Moram upoštevati že, da je starost vozila 6 let ali ne?

Prosim za pomoč, če seveda nisem zakomplicirala vprašanja :oops:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz bi samo glede amortizacije opozorila, da je menda maksimalna 12,5%, kar pomeni 8-letna amortizacija.
Se motim?
Mirjana
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Najvišja letna AM za vozila znaša 20%. To je davčno priznana.
Vendar je potrebno oceniti pravo življenosko dobo OS. Čeprav vem, da se ponavadi kar večina podjetji drži te najvišje davčne priznane stopnje.

Naj kdo popravi če ne razmišljam pravilno? :roll:
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Za osnovo se vzame vrednost vozila z DDV.
Obračun amortizacije osnovnega sredstva - vozila na obračun bonitete nima nobenega vpliva.
Način obračunavanja osnove za dohodnino je določen v 43. členu ZDOH-2.
Opis izračuna pa je na voljo tudi v bazi znanja: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... un_bonitet
starči
Super računovodja
Super računovodja

[quote="adut"]Jaz bi samo glede amortizacije opozorila, da je menda maksimalna 12,5%, kar pomeni 8-letna amortizacija.
Se motim?
Mirjana[/quote]

Ja, tako je bilo pred leti. lp
Odgovori