Posrednik po 2.odstavku 25.člena Zakona o DDV in odbitek DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Posrednik po 2.odstavku 25.člena Zakona o DDV in odbitek DDV

Odgovor Napisal/-a anba »

Opravljamo posredništvo za nemško firmo in smo oproščeni plačila DDVpo 2.odstavku 25.člena Zakona o DDV. Računovodkinja nam DDV od prejetih računov zavaja v obrazec DDV in ga zahteva za vračilo.

Ali je pravilno glede na to, da smo oproščeni plačila DDV-ja po 2.odstavku 25.člena Zakona o9 DDV, da si odbijamo DDV od prejetih računov? Bolj berem, bolj se mi dozdeva, da je to napačno.

Če imate izkušnje na tem področju, na dan z njimi, bom vesela vsake povratne informacije.

Lep dan.
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

25/2 čl. ZDDV-1 : 2) Če je naročnik storitev, ki jih opravi posrednik, identificiran za DDV v državi članici, ki ni tista, na ozemlju katere se opravi ta transakcija, se ne glede na prvi odstavek tega člena šteje, da je kraj opravljanja storitev na ozemlju države članice, ki je naročniku izdala identifikacijsko številko za DDV, pod katero mu je bila storitev opravljena.

Iz zgoraj navedenega izhaja, da ne opravljate oproščen promet, ampak ste obveznost obračuna DDV prenesli na nemškega naročnika. Če bi račun izstavili slovenskemu naročniku, bi normalno obračunali DDV.
Izdani računi v Vašem primeru ne grejo v DDV-O, od prejetih pa uveljavljate vstopni DDV. Torej, računovotkinja dela popolnoma pravilno.

Lp :sklovn: :sklovn: :sklovn:
ZALAM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ZALAM »

se bom kar pridružila na to isto temo. Tudi mi imamo enako poslovanje, pa nam je drugo vse jasno leto ne, kdaj pride do samoobdavčitve. Iz tujine dobimo nekaj računov za gorivo za tovornjake, ki vozijo samo v tujini, z DDV, nekaj pa brez DDV. Tudi ostale storitve kot so popravila nekaj z DDV , nekaj pa brez. Sami razumemo, da če gorivo porabijo v tujini, ni predmet samoobdavčitve, glede rezervnih delov pa menimo, da so. Ali razmišljamo prav. Ko smo vprašali na DURS, so dejali vse piše v Zako9nu, pa sem celega prebrala, pa tega nisem našla. Ali ima kdo izkušnje na tem področju.
anba
Računovodja
Računovodja

febo, stvar je sledeča:

Mi, posredniki, izdajamo račune za provizijo nemški firmi. Račun je oproščen plačila DDV po 2.odstavku 25.člena Zakona o DDV.

Kar se tiče drugih izdanih računov jih nimamo, ker se posli vršijo direktno v relaciji nemška firma - kupec; mi s tem nimamo nobene veze.

Prejemamo pa račune za telefon, mobitel, časopis, na katerih je obračunan DDV. Ali si ta DDV lahko odbijamo, glede na to da opravljamo dejavnost, ki je oproščena plačila DDV?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Anba, to, kar vi delate, ni oproščeno DDV-ja; ni obdavčeno v Sloveniji, ker je obdavčeno v Nemčiji. Če bi to isto stvar počeli v Sloveniji, bi DDV zaračunali. Oproščene dejavnosti pa niso obdavčene, ne glede na to, če jih opravljate v Sloveniji ali zunaj.
Torej si DDV lahko odbijate.
Mirjana
anba
Računovodja
Računovodja

To kar me moti je to, da DDV vedno dobimo povrnjen in ko prebiram IKS 10-11/2007, stran 58, kjer so naštete prave oprostitve, ki prinašajo pravico do odbitka DDV in nas nekako ne najdem notri. :oops:

Prvič se spuščam v take stvari, pa bi si rada razjasnila pojme, da v prihodnosti ne bom imela z njimi problemov.
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

saj niste edina. tudi veliko prevoznikov je takih, sploh tisti, ki vozijo v tujino.
Odgovori