Pozdravljeni,
ali mi kdo lahko prosim pojasni pojem "pospešena amortizacija"?
Kako se obračunava, v kakšnem primeru se uporablja in za katera osnovna sredstva?
Če se uporabi tak način amortizacije, ali je potem potrebno to pojasnjevati tudi pri oddaji zaključnih računov?
Najlepša hvala,
Lp, A.
Pospešena amortizacija
Moderator: Mirko Zbačnik
Pospešeno amortizacijo lahko uporabljate samo za poslovne namene... za davčno bilanco morate kot davčno priznano upoštevati samo amortizacijo v višini davčno priznane stopnje.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
Aleksa2009
- Nov član

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
Aleksa2009
- Nov član

Ampak nam so jo omenili v povezavi z nakupom nepremičnine.Mirko Zbačnik napisal/-a:Pospešeno amortizacio uporabljate za sredstva, za katera predvidevate, katerih "obraba", lahko tudi zaradi tehnološkega zastaranja s trajanjem povečuje.
To in obraba mi pa ne gre skupaj... Bi lažje razumela, če bi šlo npr. za delovni stroj, ki se obrabi prej, kot je predvideno...
Mirko, hvala za pojasnilo.
Lp, A.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ne gre za to, da se obrabi prej - preostalo dobo koristnosti ocenite za bistvene postavke konec vsakega leta - gre za to, da je obraba sorazmerno večja, glede dotrajanosti samega stroja.
Če se boste odločili za spremembo obračuna, boste mroali izračunavati obveznost za odloćene davke, za razliko me davčno priznano amortizacijo in dejansko amortizacijo. Do odloženih davkov imamo vsi kar nek strah, a so sila praktični. Tudi obračun amortizacije bi morali pribljižati dejanskim stanjem OS in ne se držati davčno priznanih stopenj.
Če se boste odločili za spremembo obračuna, boste mroali izračunavati obveznost za odloćene davke, za razliko me davčno priznano amortizacijo in dejansko amortizacijo. Do odloženih davkov imamo vsi kar nek strah, a so sila praktični. Tudi obračun amortizacije bi morali pribljižati dejanskim stanjem OS in ne se držati davčno priznanih stopenj.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko