knjiženje ISO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gregec
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

knjiženje ISO

Odgovor Napisal/-a gregec »

Pozdravljeni!

Zanima me kam se knjiži iso 9001...ali je to 003 ali 007 ali so tekoči stroški?...in če je neopredmeteno sredstvo se tudi amortizira...

hvala
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Mi smi jih evidentirali v tekoče stroške, kto 419xxx-ISO (posebej analitika). lp
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Glede na vrednost, bi ga jaz knjižila pod druga neopredmetena sredstva (005) z dobo amortizacije 10 let. Vsekakor ga boste koristili dalj kot eno leto, zato je vprašljivo, če ga lahko takoj date v stroške.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tako kot pri opredmetenih osnovnih sredstvih, moramo tudi pri neopredmetenih dolgoročnih sredstvih, s končno dobo koristnosti (večina jih ima, razen dobrega imena), moramo tudi tu določiti dobo amortiziranja. To je obdobje, v katerem se pričakuje, da bo na voljo podjetju. Neopredmetena dolgoročna sredstva z nedoločeno dobo koristnosti se ne amortizira, pač pa slabi. Dobo koristnosti moramo oceniti vsako leto.

Vendar mora za pripoznanje zadostiti nekaterim pogojem, med katerimi se mi zdi ob standardu ISO, da se neoprodmeteno dolgoročno sredstvo lahko loči od podjetja ali da se lahko proda.

Poleg tega neopredmetena dolgoročna sredstva, ki so ustvarjena znotraj podjetja praviloma ne morejo biti proipoznana med sredstvi. Njegovo nabavno vrednsot je težko določiti, razen pod določenimi pogoji.

Žal premalo poznam bistvo standarda ISO..., navedel sem le dejstva, na katere moramo paziti ob knjiženju neopredmetenih dolgoročnih sredstev :oops:, mogoče bi bili dolgoročno odloženi stroški?!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori