račun iz leta 2008

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
frnikula
Nov član
Nov član

račun iz leta 2008

Odgovor Napisal/-a frnikula »

V računovodstvo smo prejeli prejeti račun, ki se nanaša še na leto 2008.
(baje so ga založili).
Kako knjižiti ? :roll:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To se dogaja, če hočemo ali ne. K popravku nas napeljujejo celo SRS 2006 v svojem uvodu. :spomezik: Ko napako odkrijemo, jo moramo popraviti.

Kako boste obravnavali omenjen račun je odvisno od bistvenosti zneska. Če gre za manjšo postavko, knjižite prek odhodkov obdobja, v kolikor gre za večji znesek, pa prek prenesenega poslovnega rezultata, ali bolj razumljivo na konto SK 93.

Zadveo vključite tudi v dačvni obračun, v rubriko popravek napak, se mi zdi nekje pod zaporedno št. 11,... (boste našli). Če ste zavezanec za DDV, si lahko DDV upoštevate še v zadnjem davčnem obdobju letošnjega leta.

Bo šlo?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
frnikula
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a frnikula »

Hvala za odgovor. Prosim še za podrobnejšo obrazložitev knjižbe preko kontov odhodkov.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

"Preko kontov odhodkov" - mogoče sem se res nerodno izrazil, mogoče je bolj razumljivo, da to smatrate kot odhodek obdobja. Po mojem razmišljanju ne moremo knjižiti enako kot bi v letu 2008 (strošek materkala, storitev...), pač pa mogoče na konte skupine 75. V tem primeru je davčno priznanje odhodka v letošnjem letu vprašljivo, ker SRS 2006 ne poznajo odhodkov iz preteklih let.

Če bi obravnavali kot popravek prenesenega poslovnega izzzida, bi knjižili na skupino kontov 93 (dobiček ali izguba), moramo to obravnavati kot popravek napak, ker v skupnem znesku odhodkov ta znesek ni zajet. Tu davčno priznanje odhodka iz preteklosti ni vprašljivo, ker to SRS 2006 obravnavajo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
irma73
Začetnik
Začetnik
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a irma73 »

Ali razumem prav: če je to bistvena napaka (pri nas gre za včeraj prejet račun za priznano provizijo v znesku 11.000 €) gre prek poslovnega izdida; to pomeni obv. do dobavitelja in zmanjšanje dobička 9300/22100?
Lepo prosim za pomoč!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

irma73 - točno to in ta znesek vključite tudi v davčni obračun, mislim, da je rubrika 11.4. Po možnosti še objasnite v razkritjih k izkazom.

Ni tako grozno, kot se sčiši :spomezik: .

frnikula - mislim, da sem odgovoril tudi vam. :wink:
Mirko Slika
Odgovori