Afiliate marketing, ClickBank, PayPal. Kje je zakonodaja?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aros
Novinec
Novinec

Afiliate marketing, ClickBank, PayPal. Kje je zakonodaja?

Odgovor Napisal/-a aros »

Jaz imam resno dilemo.

V kratkem nameravam odpret s.p. in se ob moji primarni dejavnosti v Sloveniji še ukvarjati z afiliate marketingom v Ameriki preko interneta. Provizijo od prodanih produktov bi tako dobival od ClickBanka na vsakih 15 dni v obliki čeka (možna je tudi direktno nakazilo na trr). Kolikor sem seznanjen se izplačane provizije ne urejajo preko nobenih faktur. Kot s.p. bi pa moral za vsak dohodek imeti izdano fakturo.
Kaj narediti? Prosim za pojasnila.

Prav tako me zanimajo nakazila provizij na PayPal sistem. Tudi pri teh nakazilih ni nobenih faktur (se mi vsaj zdi). A banka in durs sploh vejo, da jaz uporabljam PayPal sistem? Z prihodki na PayPal račun lahko kupujem karkoli preko interneta. Kako recimo opravičim ta dohodek, če ga prenesem na bančni račun?

Kolikor sem prebiral in klical na DURS jim ti sistemi še niso znani. A sploh obstaja zakonodaja za take provizije iz tujine?
Prosim za pojasnila!

Hvala!

Andrej
joca28
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a joca28 »

pa bodo ti zneski veliki?

če ne - pustite vse pri miru in ne odpreti sp. saj če bodo
ti zneski hodili na vaš privatni transakcijski račun, verjetno
ne bo problemov...

če da - odprite dopolnilno dejavnost - lahko imate
normirane stroške - pri nas je bilo tako, da smo poklicali
na davčno vsake tri mesece in povedali koliko je bilo
prometa. prijazna gospa je izračunala davek, ki smo
ga morali plačati.

hm...ampak to je samo moje razmišljanje....
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Afiliate marketing, ClickBank, PayPal. Kje je zakonodaja

Odgovor Napisal/-a adut »

aros napisal/-a:Kolikor sem prebiral in klical na DURS jim ti sistemi še niso znani.
Kolikokrat sem že naletela na tak odgovor z DURS-a! Potem, ko narediš nekaj po svoje, potem pa točno vejo, kako je treba pravilno naredit! :evil:
Postavite pisno vprašanje in počakajte, da vam odgovorijo, čeprav dvomim, da bo odgovor kaj pomagal, ker ponavadi v takih odgovorih samo navajajo člene zakonov in ne odgovorijo nič.
Mirjana
aros
Novinec
Novinec

@Joca28

Promet bo na začetku verjetno majhen, se bo pa čez čas sigurno zelo povečal. A vi opravljate podobno dejavnost preko s.p.-ja?
Če mislite z dopolnilno dejavnostjo popoldanski s.p. mi to ne pride v poštev, ker nisem nikjer drugje zaposlen.

@adut

Kam pa naslovim moje vprašanje Dursu?

A ima kdo sploh že kaj izkušenj z afiliate marketingom?
Težko je najt katere koli odgovore na to temo v Sloveniji.
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Delno bi lahko pomagalo tole pojasnilo http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=3401

Jaz to razumem, da če je več kot enkraten posel, je to opravljanje dejavnosti in je treba odpreti npr s.p.

Nekatera podjetja naredijo tako, da ko prejmejo nakazilo na svojo banko od česarkoli pač npr prejetih provizij (npr od vnovčitve čeka ali direktnega nakazila oglaševalca) izdelajo izdan račun za tak znesek kot je prišel na banko. Računa ne pošljejo nikamor. Ali pa že na podlagi prejetega čeka za tak znesek kot je napisan na čeku. Prejmnik računa je najbrž tisti ki je poslal ček (npr paypal ali clckbank). Razliko med zneskom čeka in prejtim nakazilom je najbrž strošek posredniške banke, za kar pa nimate nobenega potrdila.

Ne vem pa, če je to čisto pravilna rešitev.

Vprašanje dursu postavite čimbolj konkretno, da bo več možnosti, da dobite uporaben odgovor. Na primer kdaj je treba izdati račun (ko prejmete ček, ko prejmete nakazilo na banko ali celo že kdaj prej. Ček je za x eur, na banko dobim 20 eur manj ker amerška posredniška banka vzame provizijo. Ali si lahko priznam teh npr 20 eur kot bančni strošek ali ne. Ali lahko račun izdam za dejansko prejeti znesek na banko ali ga moram za znesek ki je na čeku.
Povprašajte tudi če morate na izdani račun napisati kakšno klavzulo, ali morate napisati vat id številko prejemnika računa. Vprašajte če je kaj narobe če izdate račun clikcbanki ali paypalu saj podatkov o podjetjih za prodajo katerih storitev ste dobili provizijo nimate.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

aros napisal/-a: @adut

Kam pa naslovim moje vprašanje Dursu?
www.durs.gov.si - "Imate še kakšno vprašanje s področja davkov?" - odpre se obrazec in tam vpišete vse potrebno.

Mirjana
joca28
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a joca28 »

na začetku, če niso veliki zneski. ste komot lahko še na borzi prijavljeni.
saj se verjetno s to provizijo še ne morete preživljati? saj lahko pozneje spremenite v sp....ali doo..ali morda dd, če bo res šlo...

stvar je samo v tem, da boste videli če vam bo stvar "zalaufala". eni preprodajajo avte oz. so jih, ko je posel še cvetel. in si ni nihče prijavil dejavnosti.

res je to lahko tretirano kot delo na črno, opravljanje dejavnosti na črno...ampak enkrat je davčni inšpektor rekel enemu, ki ga je dobil, ko je na črno pleskal hiše, da dobi manjšo kazen kot fizična oseba, če to opravlja kot pa da če je podjetnik in ne dela vse po reglcih....

včasih mi računovodje preveč kompliciramo. bogati so pa tisti, ki delajo na črno.... :smodrica:

ps
ne jemat tega kot moje priporočilo, da delajte na črno....
je samo post za razmišljanje...
aros
Novinec
Novinec

@Marjeta

Hvala! Povezava je bila koristna. Predvsem primer št.1 in št.4. Sem danes spet klicaril po DURS-u. Po eni uri so me končno povezali z osebo, ki mi je poskušala rešit problem. Žal mi pa ni uspela popolnoma odgovoriti na vsa vprašanja, saj trdi, da bi odgovore naj iskal bolj v računovodskih vodah oz. pri Zvezi računovodij Slovenije...
Vpoklicana oseba še trdi, da naj vseeno poskušam pridobit neko potrdilo o izplačilu provizij. Tako bom sedaj kontaktiral ClickBank v Ameriko.

Marjeta, ideja o izdaji računa po prejetem čeku se mi zdi zanimiva in bom vsekakor povprašal o tem še DURS.

@adut (Mirjana)
Hvala! Sem našel in bom poslal.

@joca28
Se strinjam, da nam računovodstvo včasih vzame preveč časa, ki bi ga lahko namenili za razvoj kake koristne poslovne ideje :) vseeno pa osebno nočem dodatno izgubljati časa z inšpekcijami in revizorji. Zato delam raje vse po zakonu.
Iz povezave, ki jo je posredovala @Marjeta, je razbrat, da bi te prihodke tudi kot fizična oseba moral prijavit, če bi hotel, da je vse legalno... in take dejavnosti ne moreš opravljat občasno. Če hočeš, da ti "zalaufa" moraš biti cel čas aktiven. Torej očitno pride v poštev samo "dohodek iz dejavnosti" oz. s.p.

Če bom izvedel kaj novega glede knjiženja teh provizij vas obvestim!
Hvala zaenkrat!

Andrej
Novinec9
Novinec
Novinec

Re: Afiliate marketing, ClickBank, PayPal. Kje je zakonodaja

Odgovor Napisal/-a Novinec9 »

Zanima me, ali je komu glede te teme že kaj več znano. Mogoče kdo ve kako je kaj s knjiženjem teh provizij?
Odgovori