Očitno so stvari še zelo nedorečene. Lastniku enoosebne dužbe, ki je hkrati tudi direktor sem od 01.05.2008 izplačevala in obračunavala normalno osebni dohodek, prispevki so bili precej višji od predpisanih z uredbo o najnižji pokojninski osnovi 732,39 € - oddajala sem REK 1, na Ajpesu sem označila individualna pogodba.. Na tem forumu sem zasledila, kaj je osnova za zavarovanje 040 in izplačilo prispevkov za socialno varnost na tej osnovi in posledično povezano pogodbo o poslovodenju. (Lastnik ni zaposlen nikjer drugje, na obrazcu M1 je prijavljen pod oznako 040). Izkušene prosim, da mi svetujete kaj naj naredim, da bodo stvari pravilne.
Že vnaprej hvala za pomoč in prijazen pozdrav iz Gorenjske
IRCI
Lastnik zasebnega podjetja, ki nima plače ali izplačilo plač
Moderator: Mirko Zbačnik
okoli te šifre 040 me zanima npr. kako bi ta oseba najela kredit kot fizična oseba na banki? namreč prinesti moraš podatek od izplačanih plačah; če si zavarovan po šifri 040 plačuješ prispevke in posebej izplačilo za svoje delo; osnove za obračun prispevkov oz. dohodnine so različni; kdo naj bi ti sploh potrdil v tem primeru kreditno polo? kaj se sploh vpiše v to polo kot dohodek?
je kdo od vas že imel tak primer?
je kdo od vas že imel tak primer?
S.p. kot fizična oseba ne more dobiti kredita, ker nima plače.
Edina, minimalna možnost je, da si neto znesek iz obračuna nakazuje na svoj privatni TRR kot plačo, pa še v tem primeru je vprašanje če bo posojilo dobil, ker mora imeti plačilne liste - teh pa kot s.p. nima.
Skratka, če si s.p. - pozabi na posojilo kot fizikalec - lahko pa ga dobiš kot s.p., seveda na podlagi izpolnjenih pogojev banke (poslovni rezultati preteklih in tekočega leta ), papirologije in utemeljitve zakaj ga rabiš.
Nekaj podobnega gotovo velja tudi za lastnike s šifro 040.
Ali pa se motim ??
Edina, minimalna možnost je, da si neto znesek iz obračuna nakazuje na svoj privatni TRR kot plačo, pa še v tem primeru je vprašanje če bo posojilo dobil, ker mora imeti plačilne liste - teh pa kot s.p. nima.
Skratka, če si s.p. - pozabi na posojilo kot fizikalec - lahko pa ga dobiš kot s.p., seveda na podlagi izpolnjenih pogojev banke (poslovni rezultati preteklih in tekočega leta ), papirologije in utemeljitve zakaj ga rabiš.
Nekaj podobnega gotovo velja tudi za lastnike s šifro 040.
Ali pa se motim ??