osnovno sredstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
stefi
Začetnik
Začetnik

osnovno sredstvo

Odgovor Napisal/-a stefi »

zasebnik je registriran kot popoldanski s.p. za dejavnost izdelave internetnih strani. Ali lahko med svoja osnovna sredstva vključi pralni stroj?
Za odgovor hvala in lp
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

He, he. Verjetno se hecate.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
stefi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a stefi »

bila sem prepričana tako kot ste vi odgovoril, samo sem hotela potrditev.
Hvala, sem vas vsaj nasmejala, lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Dobrodošla, stefi! Take rabimo!

PS. V OS bi pralni stroj lahko dal, če dela int. strani tudi za take s sumljivimi dejavnostmi kot je pranje denarja, pa bi ga rabil za preizkus. lp
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Lahko, če ga namesti v delavnici, pere cunje za svoje gospodinjstvo in ženi zaračunava pranje. Le doregistrirati bi moral to dejavnost.
Zanimiva ideja. Bom svojemu poskusila kot OS podtakniti likalnik. :lol:
DECO
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Verjetno se mu bo postavljalo vpršanje, a je poslovanje med ženo in njegovim s.p.-jem poslovanje med povezanimi osebami. Čeprav sta povezani, dvomim, da sta glede transfernih cen. Obe sta obdavčeni enako.

PS.: Če ga je žena dobro vzgojila, ji to verjetno že dela. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
zlobec
Nov član
Nov član

Re: osnovno sredstvo

Odgovor Napisal/-a zlobec »

Zdravo,

jaz imam podobno vprašanje... ukvarjam se z kupcem dejavnosti, ker opravljam glede na naročnika več dejavnosti, med drugim tudi skrbim za pretovarjanje z viličarjem in vodim skladišče - za kar potrebujem delovno obleko predpisano z pogodbo. Ravno sem kupil nov pralni stroj, saj je stari riknil :) In nabavna cena je 399,92... ali ga lahko pišem v osnovna sredstva? Amortizacijska stopnja 0,2? Na kateri konto ga razknižujem? 0400 ali kam drugam?

Hvala za pomoč.

PS: čisto svež sem v samostojnem računovodstvu :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: osnovno sredstvo

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če ste imeli tovrstno osnovno sredstvo že v uporabi, ga vodite na način, kot ste ga do sedaj, na kontu 040. Vrednost 500 € je meja, do katere, če ste se tako odločili (strokovno se temu reče računovodska usmeritev), ta sredstva vodite kot drobni inventar podobno kot material ali kot drobni inventar v okviru osnovnih sredstev.

Če posedujete več osnovnih sredsgtev, tudi drobnega, orodja, bi bilo mogoče smiselno, da ta sredstva obravnavate kot drobni inventar v okvuru osnovnih sredstev, na kontu 041. Ta sredstva normalno amortizirate, upoštevate tudi davčno olajšavo za investiranje, a jih lahko v davčnem obračunu v celotni nabavni vrednosti upoštevate v letu nabave, obenem pa za ta sredstva zmanšate davčno osnovo račuovodski "triki"... :idea: .

Če lahko pralni stroj upoštevate kot osnovno sredstvo je odvisno od tega, če ga ob opravljanju dejavnosti potrebujete.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori