zamudne obresti
Moderator: Mirko Zbačnik
zamudne obresti
Prosim. če mi lahko kdo odgovorii, ali moramo obvezno našim kupcem zaračunati zamudne obresti, če zamujajo s plačilom in če moramo, po katerem predpisu.
Hvala in pozdrav!
Hvala in pozdrav!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Na to temo se mi postavlja vprašanje glede obračuna davka ob koncu leta. Če na primer na računu navedemo, da zamudne obresti ob zamudi obračunamo in tega ne storimo. Tako izkazujemo nižjo davčno osnovo za neobračunane obresti. 
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

zamudne obresti
Saj prav zato sem načela to temo, kar je zapisal Mirko. Na računu imamo namreč napisano, da v primeru zamude zaračunamo zakonske zamudene obresti. Če obresti ne zaračunam, bo na koncu leta manjši dobiček in s tem davek. Tujec. ki je naš lastnik, me sprašuje, po katerem zakonskem predpisu zaračunavamo zamudne obresti in zakaj, če večina kupcen obresti tako ne plača, razen, če jih tožiš.
Prosim še za kakšno mnenje!
l.p.
Prosim še za kakšno mnenje!
l.p.
Ja jaz menim, da če obresti ne zaračunaš s tem ni nič narobe. Če jih ne zaračunaš jih nisi dobil plačane in zato ne izkazuješ nič manjšo osnovo saj se ti prihodki niso povečali.
Kot dober gospodar pa se odločiš ali boš obresti zaračunal ali ne. In verjeli ali ne tudi največja podjetja, ki praviloma za vsak dan zamude zaračunajo obresti že ob manjši grožnji s strani kupcev, da bodo pač zamenjali dobavitelja enostavno obresti ne zaračunajo.
Torej če obresti zaračunam in s tem tvegam izgubo poslovnega partnerja.....Obračunavanje obresti je po mojem mnenju prepuščeno vsakemu posebej. In to kar piše na računu......Gradbinci tudi napišejo pri izdelavi fasade: Do plačila je material naša last....Samo fasade pa ne smejo potrgati iz hiše...
Lp
Primož
Kot dober gospodar pa se odločiš ali boš obresti zaračunal ali ne. In verjeli ali ne tudi največja podjetja, ki praviloma za vsak dan zamude zaračunajo obresti že ob manjši grožnji s strani kupcev, da bodo pač zamenjali dobavitelja enostavno obresti ne zaračunajo.
Torej če obresti zaračunam in s tem tvegam izgubo poslovnega partnerja.....Obračunavanje obresti je po mojem mnenju prepuščeno vsakemu posebej. In to kar piše na računu......Gradbinci tudi napišejo pri izdelavi fasade: Do plačila je material naša last....Samo fasade pa ne smejo potrgati iz hiše...
Lp
Primož
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Nekoč se je govorilo, da ti davčna poviša dobiček (če pridejo v kontrolo), če napišeš da zaračunavaš zamudne obresti, zato sem jaz vsem rekla, naj na račun pišejo, da "imamo pravico zaračunati zamudne obresti".
Razlika je v tem, da vaša klavzula pomeni, da jih zaračunate v vsakem primeru in na to naj bi se davčna usedla, moja pa je pogojna - če želimo, jih zaračunamo in imamo pravico, da jih zaračunamo, če ne želimo, jih pa ne in davčna nam ne more nič.
Mislim, da je pravica do zaračunavanja zamudnih obresti opredeljena v Obligacijskem zakoniku, nisem pa prepričana. Morda vam kdo drug pove bolj točno.
Tudi če klavzule ne pišete, imate vseeno pravico, da zamudne obresti zaračunate.
Mirjana
Razlika je v tem, da vaša klavzula pomeni, da jih zaračunate v vsakem primeru in na to naj bi se davčna usedla, moja pa je pogojna - če želimo, jih zaračunamo in imamo pravico, da jih zaračunamo, če ne želimo, jih pa ne in davčna nam ne more nič.
Mislim, da je pravica do zaračunavanja zamudnih obresti opredeljena v Obligacijskem zakoniku, nisem pa prepričana. Morda vam kdo drug pove bolj točno.
Tudi če klavzule ne pišete, imate vseeno pravico, da zamudne obresti zaračunate.
Mirjana
zamudne obresti
V obligacijskem zakoniku je v 378.členu zapisano :
Če je dolžnik v zamudi z izpolnitvijo denarne obveznosti, dolguje poleg glavnice še zamudne obresti.....
Ampak obligacijski zakonok ni zakonskih predpis.?
Torej če prav razumen, ker imam na računu napisano. da obresti zaračunam ob zamudi plačila, jih moram zaračunati.
Ali je poleg zakona o predpisani obrestni meri zamudnih obresti še kakšen zakonski predpis, ki to ureja?
Ali ima kdo kakšno izkušnjo, kakšno mnenje ima DURS?
l.p.
Če je dolžnik v zamudi z izpolnitvijo denarne obveznosti, dolguje poleg glavnice še zamudne obresti.....
Ampak obligacijski zakonok ni zakonskih predpis.?
Torej če prav razumen, ker imam na računu napisano. da obresti zaračunam ob zamudi plačila, jih moram zaračunati.
Ali je poleg zakona o predpisani obrestni meri zamudnih obresti še kakšen zakonski predpis, ki to ureja?
Ali ima kdo kakšno izkušnjo, kakšno mnenje ima DURS?
l.p.
Ne trdim, da jih morate, toda davčna lahko tako misli zaradi klavzule, ki jo imate napisano na računu. Pred nekaj leti naj bi se dogajalo, da je davčna povečevala davčno osnovo na podlagi takih klavzul.
378. člen OZ pa jaz razumem tako, da imam pravico zaračunat zamudne obresti in mi jih nihče ne more izpodbijat, če jih.
Mirjana
378. člen OZ pa jaz razumem tako, da imam pravico zaračunat zamudne obresti in mi jih nihče ne more izpodbijat, če jih.
Mirjana
Anina od kdaj pa Obligacijski zakonik ni zakonski predpis???? Saj je v njem določena pravica obračuna zamudnih obresti, zakon o zamudnih obresti pa določa le višino obresti...
V primeru, ko je na računu klavzula: da se po preteku toliko in toliko dni zaračunavajo zamudne obresti, jih je potrebno tudi obračunati in s tem pripoznati prihodke, kar vpliva na davčno osnovo. V primeru, da jih dolžnik ne poravna in popravimo vrednost terjatev, velja upoštevanje kot davčno priznan odhodek enako kot za ostale terjatve (21. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - prevrednotenje in odpis terjatev). In, če obresti ne obračunate, vam jih davčni organ lahko nanadno upošteva in vam popravi davčno osnovo.
lp
V primeru, ko je na računu klavzula: da se po preteku toliko in toliko dni zaračunavajo zamudne obresti, jih je potrebno tudi obračunati in s tem pripoznati prihodke, kar vpliva na davčno osnovo. V primeru, da jih dolžnik ne poravna in popravimo vrednost terjatev, velja upoštevanje kot davčno priznan odhodek enako kot za ostale terjatve (21. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - prevrednotenje in odpis terjatev). In, če obresti ne obračunate, vam jih davčni organ lahko nanadno upošteva in vam popravi davčno osnovo.
lp