Pozdravljeni!
Zanima me sledeče:
Dne 2.2.09 smo zaposlili delavca za nedoločen čas s poskusno dobo. Pri prejšnjem delodajalcu je prekinil pogodbo 31.1.09 in od njega ni dobil plačanega sorazmernega deleža regresa.
Ob izplačilu regresa do 1.7.09 bo delavec pri nas zaposlen 5 mesecev in sedaj sem v dilemi kolikšen delež regresa mu pripada. Po 161. členu zakona o delovnih razmerjih sodeč, delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta (in regresa), ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev. Ali gre tu za delovno razmerje pri posameznem delodajalcu ali skupno? Čeprav gre bolj za splošna vprašanja, bom vseeno hvaležen za odgovor. Hvala.
lp,Luka
Pravica do dopusta in regres
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Jaz mislim, da bi mu moral 1/12 regresa izplačati predhodni delodajalec. Pri vas pa s 1. 7. pridobi pravico do celotnega regresa, to je do preostanka, 11(12.
ZDR napotuje k dogovoru delodajalcev, katerega pa ni.
ZDR napotuje k dogovoru delodajalcev, katerega pa ni.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mislim, da gre v tem primeru za prekinitev dr in novo zaposlitev (31.1. / 2.2.).
Pravico do dopusta in posledično regres pridobi po 6 mesecih - torej po 2.8. Do takrat pa lahko koristi dopust po /12 in dobi tudi 5/12 regresa, če bo izplačilo do 1.7. Po 2.8. pa bo upravičen še do ostalih 7/12 regresa.
Lp, Vesna
Pravico do dopusta in posledično regres pridobi po 6 mesecih - torej po 2.8. Do takrat pa lahko koristi dopust po /12 in dobi tudi 5/12 regresa, če bo izplačilo do 1.7. Po 2.8. pa bo upravičen še do ostalih 7/12 regresa.
Lp, Vesna
Menim, da ste pri datumu zaposlitve naredili napako: 31.01. je prekinitev delovnega razmerja in ta dan je sobota. Nova zaposlitev je od 01.02. dalje, ki je sicer nedelja - v nasprotnem gre pri zaposlenemu za prekinitev delovnega razmerja.
Verjetno imate sklep oziroma obvestilo o začetku delovnega razmerja - poglejte še enkrat datum.
lp
Verjetno imate sklep oziroma obvestilo o začetku delovnega razmerja - poglejte še enkrat datum.
lp
Zdravo,
v kolikor gre za prekinitev del. razmerja, potem mu do 17. pripada samo sorazmerni del regresa in dopusta. Dopust koristi v /12. Pravico do regresa pridobi šele 2.8. ali šele po DOPOLNJENIH CELIH 6 mesecih - torej z 31.8. (ker je sklenil del.razmerje 2.2. in to ni prvi dan v mesecu)??
Hvala za odgovor.
Lejla
v kolikor gre za prekinitev del. razmerja, potem mu do 17. pripada samo sorazmerni del regresa in dopusta. Dopust koristi v /12. Pravico do regresa pridobi šele 2.8. ali šele po DOPOLNJENIH CELIH 6 mesecih - torej z 31.8. (ker je sklenil del.razmerje 2.2. in to ni prvi dan v mesecu)??
Hvala za odgovor.
Lejla
Pozdravljeni,
moje vprašanje nekako dopolnjuje zgornjega.
1.8.2008 smo zaposlili delavca za določen čas - 1 leto, torej do 31.7.2009.
V letu 2008 mu je pripadlo 5/12 letnega dopusta, kaj pa v letu 2009?
Mu pripada 7/12 ali morda celoten (12/12), glede na to, da je bil zaposlen več, kot 6 mesecev?
Hvala v naprej za pomoč.
moje vprašanje nekako dopolnjuje zgornjega.
1.8.2008 smo zaposlili delavca za določen čas - 1 leto, torej do 31.7.2009.
V letu 2008 mu je pripadlo 5/12 letnega dopusta, kaj pa v letu 2009?
Mu pripada 7/12 ali morda celoten (12/12), glede na to, da je bil zaposlen več, kot 6 mesecev?
Hvala v naprej za pomoč.