Akontacija povprečne stopnje dohodnine pri izplačilu regresa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Akontacija povprečne stopnje dohodnine pri izplačilu regresa

Odgovor Napisal/-a anba »

Ima kdo od vas zaposlene, ki prejemajo samo plačo in regres in pri letnem izračunu dohodnine ne upoštevajo ničesar drugega? Ali doplačajo dohodnino ali dobijo vrnjeno, če pri regresu upoštevate povprečno stopnjo akontacije dohodnine? Jaz sem za zaposlenega upoštevala povprečno stopnjo dohodnine pri regresu, vendar je v končni fazi moral doplačati 100 EUR dohodnine za leto 2008. Tudi pri plačah sem izračunala pravilno akontacijo dohodnine za vse plače, ki so se nanašale na leto 2008.

Bila sem v prepričanju da v primeru upoštevanja povprečne stopnje akontacije dohodnine pri regresu zaposleni ne doplača in ne dobi vrnjene dohodnine na podlagi izračuna dohodnine. Sedaj pa sem začela močno dvomiti.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Večina programov računa tako, da vzame povprečno stopnjo preteklega meseca in jo uporabi pri izračunu dohodnine.

Če bi računali na roke bi vzeli pa nekoliko durgače:

Bruto mesečno plačo ( ali pa letno povprečje če bruto niha )
+ 1/12 regresa
= bruto z upoštevanjem regresa

- splošna in osebne olajšave
- prispevki od plače
= nova osnova za dohodnino

Od tega izračunate stopnjo dohodnine in le to uporabite za regres.

Pa še tu ne bi bilo čisto točno, ker bi potem tudi za plače ( tiste že izplačane in prihodnje ) morali upoštevati bruto + 1/12 regresa za izračun stopnje.

Od tod pridejo razlike za doplačilo na koncu leta:
Točno se lahko izračuna samo če vzamemo letno izplačilo.

Teh doplačil prej ni bilo samo zaradi tega ker so se "pokrila" z posebnimi olajšavami ( zdravila , izobraževanje,s tanovanje..... )
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Hvala, točno to sem sama razmišljala, vendar sem potrbovala potrditev.

Sama sem letos naredila tako, da sem vzela kar približen dohodke na letni ravni in izračunala akontacijo dohodnine v taki višini, da dohdnine ob izračunu letne dohodnine ne bo potrebno doplačati.

:D in lep podaljšan vikend
prjatu
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a prjatu »

Mogoče prihaja do razlik tudi pri tem...

Ob obračunu regresa v juniju , vzamete povprečno stopnjo zadnjih 5 mesecev (jan.-maj.) , ker pa za ostalih 7 mesecev ta stopnja še varira prihaja do razlik.

oz. kaj vam hočem povedati.....če bi npr. januarja 2010 računala povprečno stopnjo bi vzela povpračno stopnjo za vseh 12 mesecev, ker se pa regres obračunava že junija pa obračunate povprečje na podlagi preteklih samo 5 mesecev, in do konca leta plača še varira.
Odgovori