knjiženje najemnine za kavni avtomat in vodno postajo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
frnikula
Nov član
Nov član

knjiženje najemnine za kavni avtomat in vodno postajo

Odgovor Napisal/-a frnikula »

Zanima me na kateri konto knjižim najem kavnega avtomata in najem vodne postaje - na konto najemnine ali na konto reprezentance. DDV-ja si ne odbijamo.
Hvala in lep pozdrav !
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Odvisno od dejavnosti.

Če imate gostinsko dejavnost in oddajo sob potem knjižite na najem opreme in si odibjate DDV.

Če pa nimate dejavnosi, kjer bi to opremo potrebovali za opravljanje dejavnosti potem pa na davčno nepriznane stroške.

Reprezentanca to sigurno ni. Pri reprezentanci gre za pogostitev poslovnih partnerjev pri čemer morate imeti natančna dokazila( popis ) o dogodku.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Če je v podjetju ta aparat v najemu za stranke, zaposlene... Ali se ne knjiži to na najemnino(brez odbitka ddv) ?? Tako smo mi vsaj knjižili.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

mansu1

ali vi kavo iz tega avtomata zaračunavate strankam, zaposlenim ?? Če da potem gre strošek na najmenino , prihodek pa na izredne prihodke.

Če ne bi naj to bil v celoti vaš strošek. Ker pa ta aparat ni potreben za opravljanje dejavnosti stroški povezani z njim niso davčno priznani. Morda si lahko edino delež, stroškov za kavo, sladkor.., ki ga porabite za pogostitev poslovnih partnerjev knjižite na reprezentanco.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Malo sem nejasno napisala. Torej imeli smo naje vode, prišel je račun in na računu je bilo razdeljeno ; najemnina in voda. Najemnino smo knjižili na 413, vodo pa na reprezentanco. Takrat je to naša računovodkinja tako knjižila. Torej je to bilo narobe. Dobro, spet nekaj novega, če bom kdaj imela tak primer. :)

lp
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Vodno postajo ( aparta za ta velike plastneke ) sem tudi jaz knjižila na najemnino, vodo pa na stroške vode. Tudi DDV sem odbijala.

Moj argument je ,da je delodajalec svojim zaposlenim dolžan zagotoviti oskrbo s pitno vodo in da to spada v urejeno delovno okolje ( kot stol, miza, telefon, ogrevanje, uporabo WC.... )

Morda nasvet : Zapišite to v izjavi o varnosti in zdravje pri delu.

Tega nisem smatrala kot reprezentanco, ker gre za navadno pitno vodo in za mene ni nobene razlike ali priteče iz pipe ali iz plastnke.

Kar se pa kavnega avtomata tiče pa je napisnao zgoraj.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Ja, zdaj je bolj jasno. Hvala MG za argumentiranje. :)

lp
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

mansu1 a veste kaj sem na začetku prebrala ? Podno posteljo, namesto vodno postajo :szardi:

Pol pa mi le ni bilo jasno zakaj bi vi rabli vodno posteljo pa sem šla še enkrat brat. :kladivo:
Odgovori