Dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Bajsa
Začetnik
Začetnik

Dopust

Odgovor Napisal/-a Bajsa »

Za naše novo zaposlene sem pripravljala obvestilo o višini letnega dopusta. Za osnovo sem vzela 20 dni, potem pa dodatne dni na otroke do 15. let, in na delovno dobo. Na 5 let delovne dobe 1 dan dopusta.
Zanima me, ali je delodajalec dolžan upoštevati vso delovno dobo, ki jo ima delavec, se pravi, ne samo dd, ki jo ima pri nas.

Hvala za odgovor!
Bajsa
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

V Kolektivni pogodbi imate zapisano na kaj vse pripada letni dopust in koliko
Lp
Bajsa
Začetnik
Začetnik

Mene zanima predvsem to, če je pravilno, da sem upoštevala vso delovno dobo, ker me namreč nekdo želi prepričat, da je upoštevanje ostale delovne dobe zgolj dobra volja delodajalca :roll: :roll: :roll: :?: :?: :?:
Bajsa
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Upošteva se vsa delovna doba. Saj vam piše v zakonu o delovnih razmerjih. lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Vessna
Začetnik
Začetnik
Kraj: Trbovlje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Vessna »

Glede delovne dobe upoštevajte pravilnik v firmi, če ga imate ali kolektivno pogodbo dejavnosti, zakon pa določa samo minimum 4 tedne in dodatne dni za otroke, pa če gre za starejšega delavca...

Lp, Vesna
Bajsa
Začetnik
Začetnik

Hvala!
Ja iz kolektiovne pogodbe sem razbrala, da se upošteva samo delovna doba pri zadnjem delodajalcu, tako da bo dopusta bistveno manj, je pa tudi res, da bomo izhajali iz 20, ne iz 18 dni.

Hvala za pomoč!
Bajsa
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Praviloma kolektivna pogodba ne bi smela zmanjševati praviz iz ZDR.... :svprasaj:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

ZDR določa, da je minimum 20 dni, ne pa osnova.

Sem že slišala, da firme dajo samo 20 dni dopusta in v teh dvajsetih dneh je tudi delovna doba.

V ZDRju pa tako in tako ni ničesar o povišanju dopusta na podlagi delovne dobe, pač pa samo o povečanu v primeru otrok in starejšega delavca.
Sabina V
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Sabina V »

Saj ne da kolektivna pogodba znižuje število dni dopusta pač pa le določa kako se sešteva. Je pa res da je veliko delodajalcev v preteklosti dajalo dopust na skupno delovno dobo čeprav to ni nikjer napisano in je posledično ko se povsod varčuje tudi tu manj dopusta.

Tako kot je en že prej napisal skupna delovna doba je le dobra volja delodajalca in letos jo je manj kot pa lansko leto.

Zakon je pa okoli tega zelo skop in če bi vsi upoštevali samo zakon nebi bilo veliko ljudi ki bi imeli 25 dni dopusta kaj šele več.
jlogika
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a jlogika »

Po mojih izkušnjah:
prvo je seveda ZDR. Nato sledite prosim Kolektivni pogodbi za vašo dejavnost.
V kolikor Kolektivna pogodba ne vsebuje vseh meril za odmero dopusta, morate upoštevati ZDR. V problematiki imate tudi osnovo, ki je po Kolektivni pogodbi lahko tudi 18 dni in jo vi lahko kot osnovo tudi upoštevate pri odmeri dopusta posameznika, vendar pri tem ne pozabite, da v kolikor npr. delavecu ne boste po drugih meril odmerili dopust, mu po ZDR pripada 20 dni.
Npr. Zaposlili ste novega delavca, brez delovnih izkušenj, brez otrok, skratka prva zaposlitev. Temu delavcu je potrebno izdat odločbo o višini letnega dopusta. To je zdaj tisto, osnova 18 ali 20 dni. ZDR določa 20 dni.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ponavadi kolektivna pogodba razširi zakon in so v njej določeni boljši pogoji in več pogojev za odmero dopusta.
Če je v kolektivni pogodbi zapisano osnova 18 dni, jaz dam delavcu osnovo 18 dni in mu dodam 2 dni ali celo 4 dni do minimuma po zakonu, ki ni osnova po mojem mnenju.
Saj je tudi izhodiščna plača po kol.pogodbah za 1.tarifni razred nižja od minimalne po zakonu, pa to ne pomeni, da ima delavec osnovno plačo v višini minimalne, pač pa mora dobiti najmanj minimalno plačo za poln delovni čas in če z vsemi dodatki ne doseže minimalne plače, se mu pač doda razlika.
Mirjana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Samo opozarjam, da ZDR ne določa, da je minimum 20 dni,
To je sicer večinoma - ob petdnevnem delovnem tednu.
Če pa delajo (kot trgovine...) šest dni, je minimum 24 dni. lp

ZDR Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot ...!!štiri tedne!!!..., ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.
Odgovori