Kako razmejiti službeno/provatno pri mopedu?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Flukturr
Novinec
Novinec

Kako razmejiti službeno/provatno pri mopedu?

Odgovor Napisal/-a Flukturr »

Pozdrav!

V postih nazaj do januarja nisem našel nobenega podobnega vprašanja zato...

Na delo se kot popoldanec vozim 2x na teden na kratki razdalji. Za to bi kupil skuter kot s.p.

Ker ga bom uporabljal tudi privat me zanima kako naj vodim tisto evidenco o službenih/privatnih vožnjah? A je to potem potrebno tudi upoštevati pri plačilu goriva, servisa itd.?

Če ga kupim kot fizična oseba pa si lahko pišem le prevoz na delo 2x na teden kajne?

Hvala!
LPF
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Nakup mopeda (enako kot avta) iz sredstev sp pride v poštev samo, če ga boste rabili za opravljanje dejavnosti, ne pa za prevoz na delo.

Za prevoz na delo si lahko obračunate stroške javnega prevoza ali v izjemnih primerih polovično KM. Pri tem ni pomembno, s čim se dejansko vozite. lp
Flukturr
Novinec
Novinec

starči napisal/-a:Nakup mopeda (enako kot avta) iz sredstev sp pride v poštev samo, če ga boste rabili za opravljanje dejavnosti, ne pa za prevoz na delo.

Za prevoz na delo si lahko obračunate stroške javnega prevoza ali v izjemnih primerih polovično KM. Pri tem ni pomembno, s čim se dejansko vozite. lp
Hvala za odgovor - torej, če vas razumem, nakup mopeda iz denarja s.p. sploh ne pride v poštev.
Kako pa je z amortizacijo? Tudi ne?
Nihče pravzaprav točno ne ve in so me poslali na vaš forum...

Hvala,
F.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Nakup kot osnovno sredstvo in s tem amortizacija bi bil možen, če bi recimo bili kurir in bi z mopedom razvažali pošiljke...lp
Flukturr
Novinec
Novinec

starči napisal/-a:Nakup kot osnovno sredstvo in s tem amortizacija bi bil možen, če bi recimo bili kurir in bi z mopedom razvažali pošiljke...lp
Poleg trenutnega dela ki je na eni okaciji, moja dejavnost obsega tudi delo, ko me stranka kliče na dom kjer ji opravim storitev. Ti obiski niso načtrovani, ampak so na klic in na različnih lokacijah v moji občini.
Če npr. ne bi imel avta, ne bi mogel k stranki in opraviti naročene storitve.
Res pa ji nič ne dostavim ampak se pripeljem, tako kot zdravniki, ki hodijo na hišne obiske - brez avta ne bi mogli na obisk k bolniku.

V tem primeru torej lahko amortiziram ali ne?

Kak pa je postopek razmejitve teh službenih in privat voženj? Samo papir kamor vpisujem razpored voženj?

Hvala in lp,
F
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Po moje se vam ne splača. Menim, da skupaj stroški amortizacije in stroški goriva, rez.delov in drugega, ne prinesejo toliko stroška, kot ga prinese kilometrina in pot na delo.
Boljše kupit motor kot fizična oseba in obračunavat kilometrino za poslovne poti 0,37 €/km.
Mirjana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Se strinjam z Mirjano. lp

PS Predlagam, da drugič že na začetku zastavite celotno vprašanje - najprej je bil govor samo o prihodu na delo dvakrat tedensko. Brez zamere! lp
Odgovori