Preberite kako se lahko gilfajo nevedni ljudi z po

Moderator: Mirko Zbačnik

mikamaka
Začetnik
Začetnik

Preberite kako se lahko gilfajo nevedni ljudi z po

Odgovor Napisal/-a mikamaka »

Domov » Evropomočnik » Bančništvo, finance, kapital, zavarovalništvo » Krediti, obresti, varčevanja
Krediti, obresti, varčevanja
Vprašanje
Zakaj se v Sloveniji še vedno obračunava obresti na obresti, v EU pa ne?

Odgovor
Zamudne obresti so zakonska sankcija za primer, če dolžnik krši svojo pogodbeno obveznost s tem, da zamudi s plačilom denarne obveznosti. V skladu s prvim odstavkom 378. člena Obligacijskega zakonika (Uradni list RS št.83/2001, v nadaljevanju OZ) dolžnik, ki zamudi z izpolnitvijo denarne obveznosti, dolguje poleg glavnice še zamudne obresti. Zamudne obresti tečejo v obdobju od dospelosti denarne terjatve do njenega plačila, torej za obdobje zamude. Po drugem odstavku 378. člena OZ znaša obrestna mera zamudnih obresti 8 odstotkov letno, če poseben zakon ne določa drugače.
Višino obrestne mere zamudnih obresti od tolarskih denarnih terjatev določa Zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (Uradni list RS št. 56/2003, v nadaljevanju ZPOMZO-1). Dolžnik zamudne obresti dolguje po samem zakonu, kadar v pogodbi niso dogovorjene oziroma se pogodbeni stranki ne dogovorita za drugačno višino obrestne mere zamudnih obresti, kot je predpisana z zakonom. Predpisana obrestna mera zamudnih obresti je opredeljena v nominalni višini in na letnem nivoju znaša 15,5 odstotka. ZPOMZO-1 metode izračunavanja zamudnih obresti ne določa.

375. člen OZ določa prepoved obrestnih obresti, kar pomeni, da znotraj obdobja obresti ni mogoče pripisovati glavnici. Ta prepoved dejansko implicira navadni obrestni račun, izključno od začetne glavnice. To je pravilo, ki velja tako za zamudne kot pogodbene obresti.

Od zapadlih in neplačanih obresti v skladu s prvim odstavkom 375. člena OZ ne tečejo obresti, če zakon ne določa drugače. To pravilo ima naravo prisilnega predpisa, saj je pogodbeno določilo, ki je v nasprotju s tem pravilom, nično (drugi odstavek 375. člena OZ). Edina dovoljena izjema od tega pravila so procesne obresti, urejene v 381. členu OZ, po katerem je od neplačanih obresti mogoče zahtevati zamudne obresti samo od dneva, ko je pri sodišču vložen zahtevek za njihovo plačilo.

Po 376. členu OZ obresti nehajo teči, ko vsota zapadlih neplačanih obresti doseže glavnico, pri čemer zakon ne loči med rednimi in zamudnimi obrestmi. V primeru, da je v pogodbi dogovorjena valorizacija, se upošteva valorizirana glavnica. Navedena določba se uporablja za vsa razmerja, ki so nastala po 1.1.2002, za starejša razmerja pa se še vedno uporabljajo določbe Zakona o obligacijskih razmerjih (ZOR).

Iz gornje obrazložitve sledi, da se zakonite zamudne obresti obračunavajo po linearni metodi in da obresti (pogodbene in zamudne skupaj) pri izvršbah na podlagi pogodbenih razmerij, ki so nastala po 1.1.2002, ne smejo presegati (valorizirane) glavnice.

Vir: Ministrstvo za finance (vnešeno: 24.2.2003, zadnja sprememba 7.9.2004)

© Urad vlade RS za informiranje
mikamaka
Začetnik
Začetnik

<font color="red"><font face="Arial"><font face="Andale Mono"><b>Povzetek tega je da se zamudne obresti ne smejo pripisovati glavnicic kot to sedaj delajo vsi</b></font id="Andale Mono"></font id="Arial"></font id="red">
mikamaka
Začetnik
Začetnik

<font color="red">In na koncu človek ugotovi da vsi izvršitelji, pravniki in računovodje pri izračunu obresti koriste napačno metodo.Zakonom je dovoljena linearna vsi koriste komfortno ker prinaša več denarja upnikom in državi.
In zdaj vas prosim spoštovani računovodje da date komentar na to.
Naenkrat ste vsi zmrznili ali vam je maca pojedla jezik.</font id="red">
:???::???::???::???::???::???:
absolut
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a absolut »

No, se pa najde tudi kak programer, ki tega ne zna narediti, potem pa podjetje obtiči pri komfortnem obračunavanju
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Vse kar je malo bolj komplicirano ,oz.je potrebno imeti nekaj več znanja je pri nas brez nadzora in močnejši in večji lahko delajo kot jim paše.
Jaz nimam ne znanja ne programa za izračun takšnih ali drugačnih obresti.Sem pa mislila,da se končno računajo prav in da je v Sloveniji
kaj več bistrih glav.
LP
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Pred dnevi sem bila na davčni zaradi zamudnih obresti, ker jih nismo pravočasno plačali:oops: - in nisem mogla verjeti napredku :shock:- dobila sem lepo sprintan list z zamudnimi obrestmi, vplačilnimi računi zamudnih obresti, pravilnimi sklici, da dol padeš... aja, obresti so bile obračunane samo do dneva plačila prispevkov, kot se spodobi :razz:- nič obresti na obresti. Tako da mislim, da je pri dacarjih napredek.
rkovac
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a rkovac »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal absolut</i>
<br />No, se pa najde tudi kak programer, ki tega ne zna narediti, potem pa podjetje obtiči pri komfortnem obračunavanju

<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ja, ampak programerji seveda niso vsevedni in jim je potrebno določene stvari pač razložiti. Ampak problem je, da podrobnosti o obrestih (skoraj) noben uporabnik ne obvlada. Pa tudi nobene druge skoraj več ne. Se vsi pač zanašajo (in izgovarjajo) na programerje.

Če pa podjetje nima zaposlenih programerjev, ampak program kupi od drugega podjetja, ki se ukvarja izključno (ali predvsem) s pisanjem in prodajo programov, je pa druga pesem. Ti bi pa morali poznati obresti do obisti!
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal helena</i>
<br />Pred dnevi sem bila na davčni zaradi zamudnih obresti, ker jih nismo pravočasno plačali:oops: - in nisem mogla verjeti napredku :shock:- dobila sem lepo sprintan list z zamudnimi obrestmi, vplačilnimi računi zamudnih obresti, pravilnimi sklici, da dol padeš... aja, obresti so bile obračunane samo do dneva plačila prispevkov, kot se spodobi :razz:- nič obresti na obresti. Tako da mislim, da je pri dacarjih napredek.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Menim, da ste malo zgrešili pomen fraze "obresti na obresti":razz:. V starih časih (mislim, da do sredine leta 1995) smo pri nas imeli samo komfortni način izračuna zamudnih obresti (in tudi danes bi naj za dolgove, ki so nastopili pred tem datumom zaračunali obresti po tem načinu). Komfortni način je v bistvu računanje obresti na obresti: namreč mesečno se k glavnici prištejejo obresti preteklega meseca in nato se na seštevek zaračunajo ponovno zamudne obresti - torej tudi na obresti preteklega meseca.
Tako sem jst to razumela, možno pa, da se motim. :shock:
mikamaka
Začetnik
Začetnik

Ne ne motiš se vendar sedanja zakonodaja in prešnji ZOR to ne dovolijo. se pravi če sem leta 1999 bil dolžan glavnico 300,000,00 sit sem jo tudi leta 2003 vendra zamudne obresti zneraj tečejo samo od 300,000,00 za celi čas zamude.
dajte si vendar prebrati razlago zakona logično.
:):):D:D:???::???::???:
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

Hm, zakonov jst ne znam logično prebrati in menim, da jih tudi ni mogoče :razz:- vendar v praksi se to ne uporablja, ker ta trditev ne drži najbolj. Primer: dolg do Staninvesta je bil nekih 24.000 sit leta 1991, izračun zamudnih obresti, ki smo jih prejeli (delam plače, namreč) za izvršbo je pa znašal 171.000 sit - za glavnico 24.000 sit.
Ali so na Staninvestu torej ravnali v nasprotju z zakonom, ali pa to potrjuje mojo tezo, da zakonov ni mogoče brati logično-ker si lahko marsikaj človek narobe razlaga.

Ne razumem na kaj pa se nanaša prvi del vašega odgovora:<i>Ne ne motiš se vendar sedanja zakonodaja in prešnji ZOR to ne dovolijo.</i>
Kaj točno ne dovolijo? Če ste mislili, obrestno-obrestnih računov-potem je tudi meni to jasno in vsem nam pravzaprav (btw in ravno to sem napisala) - ni mi pa jasno, zakaj se potem še danes tak izračun uporablja.

In čisto tako mimogrede: lahko zahtevamo od tistih, ki so nas (mene, naše delavce) preveč obrestili :D popravek izračuna obresti?:D:D
Kakšno je vaše mnenje?
mikamaka
Začetnik
Začetnik

Nanaša se na to da obrestne obresti niso dovoljene ne po ZO niti po ZOR na katerega se sklicujejo odvetniki.
Izračune dobite na netu za obe metode pa jih usporejajte.
Glede vprašanja za povračilo vprašajte pravnike . če sploh znajo odgovoriti
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Saj ravno to sem hotela povedati, pa ste rekli da ne razumem! Recimo RTV še zdaj obračunava tako za neplačano naročnino, da računa obresti na obresti, pa sem se kregala z njimi, dokler nisem obupala, pa niso nič spremenili. Na davčni pa so za neplačane prispevke obračunali obresti samo za tisti čas, dokler niso bili plačani prispevki. Ko so bili plačani prispevki, dolg več ni naraščal, znesek zamudnih obresti je bil izračunan za to obdobje, ko sem po mesecu dni šla vprašat za višino, je bil enak kot takrat, in če obresti ne bi plačali, bi bil znesek obresti tudi recimo čez pol leta enak. Tako mi je vsaj rekla referentka![xx(]
Odgovori