Gratis storitve
Moderator: Mirko Zbačnik
Gratis storitve
Pozdravljeni.
Kakšen je mejni znesek gratis storitev? Npr. desetič ko stranka pride k npr.frizerju ima umivanje zastonj. To se ji na izdanem računu ne zaračuna.
A bi se moralo le-to na računu videti?
In če-kako je z ddv-jem?
A ima kdo podobno izkušnjo?
Kakšen je mejni znesek gratis storitev? Npr. desetič ko stranka pride k npr.frizerju ima umivanje zastonj. To se ji na izdanem računu ne zaračuna.
A bi se moralo le-to na računu videti?
In če-kako je z ddv-jem?
A ima kdo podobno izkušnjo?
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Mislim, da če gre za znesek do 10 € za posamezno storitev, niti ni treba DDV-ja obračunat. Pa tudi dohodnine ni, če je znesek za eno osebo pod 42 €. Priporočam evidenco po osebah.
Ne razumem, kaj mislite s cenovno mejo gratisov. Mislim, da ni omejitve, koliko naj bi jih bilo na dan, če gre vsakokrat za drugo osebo.
Mirjana
Ne razumem, kaj mislite s cenovno mejo gratisov. Mislim, da ni omejitve, koliko naj bi jih bilo na dan, če gre vsakokrat za drugo osebo.
Mirjana
adut. Tista meja 42 € gre za nagrado zaposlenim, igralcem iger na srečo , križanke in podobno.
toi kar navaja 12345ab je pa klasičen popust na količino.
Kakšnih omejinet vni in ne more biti, ker smo v tržem gospodarstvu. Načeloma bi si lahko frizerka tudi omislila kampanijo 10 plačaš 10 gratis pa ji nihče nič ne more. To pomeni le, da je dala stranki 50 % popust.
toi kar navaja 12345ab je pa klasičen popust na količino.
Kakšnih omejinet vni in ne more biti, ker smo v tržem gospodarstvu. Načeloma bi si lahko frizerka tudi omislila kampanijo 10 plačaš 10 gratis pa ji nihče nič ne more. To pomeni le, da je dala stranki 50 % popust.
108. člen ZDoh-2:
(davčna osnova za druge dohodke)
(1) Davčna osnova je doseženi dohodek, če ni s tem zakonom za posamezno vrsto dohodka drugače določeno.
(2) V davčno osnovo se ne všteva posameznega darila, če njegova vrednost ne presega 42 eurov oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 eurov.
(3) V davčno osnovo se ne všteva dobitka v nagradnih igrah, ki niso igre na srečo, kjer je potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje, če vrednost dobitka ne presega 42 eurov.
(davčna osnova za druge dohodke)
(1) Davčna osnova je doseženi dohodek, če ni s tem zakonom za posamezno vrsto dohodka drugače določeno.
(2) V davčno osnovo se ne všteva posameznega darila, če njegova vrednost ne presega 42 eurov oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 eurov.
(3) V davčno osnovo se ne všteva dobitka v nagradnih igrah, ki niso igre na srečo, kjer je potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje, če vrednost dobitka ne presega 42 eurov.
Jaz bi npr. pri desetem striženju zaračunal oz. specificiral na računu vse kar je bilo opravljeno npr pranje, striženje, barvanje.....potem pa na to ceno dal popust v višini pranja. In ne bi izstavljal računa z 0,00, ker gre za brezplačno dajanje blaga oz. opravljanje storitve in boste od tega plačali DDV.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... racun_ddv/
mogoče vam bo tole kaj v pomoč.
Sem tudi sam malo bral predpise in kakšnih posebnih kvot za dajanje popustov mislim, da ni bilo. Mogoče bi prišel v poštev
29. in 30. člen zakona o davku od dohodkov pravnih oseb
ter
108. člen zakona o dohodnini.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... racun_ddv/
mogoče vam bo tole kaj v pomoč.
Sem tudi sam malo bral predpise in kakšnih posebnih kvot za dajanje popustov mislim, da ni bilo. Mogoče bi prišel v poštev
29. in 30. člen zakona o davku od dohodkov pravnih oseb
ter
108. člen zakona o dohodnini.
SEVEDA, to je v bistvu popust. "Prjatu" hvala za link od
Dursa, malo je pomagal...zanimajo me te teme.
Omenjajo tudi darila, od katerih se ne obračunava ddv:
vrednost mora biti manj kot 20,00, občasno se mora to dogajati in ne sme se dajati daril istim kupcem.
To bi se lahko tudi uj
emalo z mojimi razglabljanji v zvezi z zgornjo tematiko.
Dursa, malo je pomagal...zanimajo me te teme.
Omenjajo tudi darila, od katerih se ne obračunava ddv:
vrednost mora biti manj kot 20,00, občasno se mora to dogajati in ne sme se dajati daril istim kupcem.
To bi se lahko tudi uj
Lepo vas pozdravljam.