Olajšava za otroke pri dohodnini

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
prometel
Nov član
Nov član

Olajšava za otroke pri dohodnini

Odgovor Napisal/-a prometel »

Rad bi se prepričal kaj je bolj ugodno, upoštevati olajšavo za otroka na koncu leta ali ga upoštevati kot olajšavo vsak mesec pri obračunu plače.

Če prav razumem bi se mi ob upoštevanju olajšave vsak mesec pri plači to poznalo tako, da bi imel vsak mesec višjo neto plačo (to bi lahko dal npr. na varčevalni račun). V kolikor pa se odločim za olajšavo na koncu leta, se mi potem to poračuna ob dohodninski odločbi (in dobim na koncu nek znesek vračila).

Do sedaj sem dobil vračilo (ko sem upošteval olajšavo na koncu leta) in predvidevam da bo tako tudi naslednje leto, razmišljam pa o uvedbi olajšave za otroka za vsak mesec (sedaj pol leta), da bi višek dajal na stran.

Prosim za vaše mnenje in morebiti kakšen konkreten izračun, kaj se bolj splača. Sam sem namreč mnenja da imam sedaj raje več, kot čez nekaj časa nek znesek.

Hvala.
prometel
Nov član
Nov član

odgovor

Odgovor Napisal/-a prometel »

Res bi bil hvaležen za kakšen odgovor ali nasvet glede mojega vprašanja.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Znesek je enak, pa če ga dobite med letom, v obliki višje neto plače ali pa na koncu, pri poračunu dohodnine.
Po moje bi vam bilo ugodnejše, če bi že med letom dajali na stran, saj to pomeni, da tečejo od privarčevanih sredstev obresti že med letom, če nameravate varčevati pri banki in ne v štumfu. Natančnejše izračune si lahko naredite na strani banke oz. več bank.
Vprašanje je edino, koliko ste disciplinirani in če boste res to dajali na stran ali pa boste porabili.
Mirjana
Sabina V
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Sabina V »

Vsekakor je bolj smiselno upoštevati že med letom razen v primeru da imate pogodbo za neto plačo. V tem primeru pa ne ker vi boste prejemali enako neto plačo to olajšavo pa bo imel delodajalec.
Odgovori