Izplačilo dohodka po prekinitvni delovnega razmerja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
črna_ovca
Novinec
Novinec

Izplačilo dohodka po prekinitvni delovnega razmerja

Odgovor Napisal/-a črna_ovca »

Čez nekaj mesecev se s podjetjem razhajamo iz poslovnih razlogov. Moje delo je projektne narave in tako je tudi plačilo vezano na zaključene projekte (podjetje mi tudi upošteva prihodek šele, ko prispe plačilo naročnika). Kar nekaj mojih projektov se bo zaradi narave posla sklenilo potem, ko ne bom več zaposlena v podjetju. S podjetjem se strinjamo, da mi ta denar pripada, saj je sad mojega dela. Zanima pa me, kako zakon predvideva izplačilo dohodka v tem primeru? Res bom hvaležna za odgovor!
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Če se nameravate drugje zaposliti, sklenite z bivšim podjetjem podjemno pogodbo. Če ste sedaj v tem podjetju zaposleni, verjetno prejemate neko osnovno plačo - varianta je tudi, da ostanete v delovnem razmerju in se vam plača obračunava kot neke vrste akontacija, ki se poračuna potem, ko prispejo plačila za projekte. Če gre za avtorsko delo, je možna tudi avtorska pogodba. Če odprete s.p. ali d.o.o., jim lahko izstavite račun. Morda še kaka ideja od koga drugega?
Mincek
Sabina V
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Sabina V »

Malo je tudi odvisno koliko časa bo to trajalo in kakšna višina. Če je to le za nekaj mesecev potem se lahko izplača kot varjabila za nazaj in se tako tudi knjiži. če se boste vi v tem času zaposlili drugje potem obračunajo dohodnino kot drugi delodajalec.
črna_ovca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a črna_ovca »

Hvala za odgovore.
Pričakujem, da se bodo projekti zaprli v nekaj mesecih, znesek pa v najbolj optimističnem scenariju ne bo presegel nekaj tisoč evrov. Ali se mi bolj splača odpreti s.p. in tako "potegniti" ta denar ven, ali tako, kot pravi zadnji avtor, kor variabilno izplačilo za nazaj?
Odgovori