Test alkoholiziranosti na delovnem mestu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Test alkoholiziranosti na delovnem mestu

Odgovor Napisal/-a pikaa »

Zanima me, ali ima delodajalec ob sumu na alkoholiziranost pravico dati delavcu "pihati"? Ali mora to opraviti kakšna druga služba (npr. Sintal), ali lahko sami kupimo alkotest? Če odkloni, ali ga lahko pošljemo na odvzem krvi (preko medicine dela)?

Vemo, da občasno (??) kroži žgana pijača med delavci. Gre za delo v težki proizvodnji, ki je dokaj zahtevno in nevarno. Lahko pride do nezgode pri delu. Delodajalec pa je to dolžan preprečiti in ima pravico in dolžnost odstraniti alkoholiziranega delavca iz delovnega mesta, ker ogroža sebe in druge.
Gre tudi za dokazovanje - če damo delavca na disciplinsko zaradi alkohola.
MICIKA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MICIKA »

Poznam primer, ko so prišli iz podjetja, ki se ukvarja s tem (npr. Sintal) izvajat alkotest. Če bi pa sami lahko to počeli pa nisem pripričana. Če delavec odkloni alkotest bi ga jaz avtomatsko smatrala, da je pil. Potem pa se odločite za sankcije. Za podjetje, kjer jaz poznam primer so zaposlenim, ki so napihali ponudili brezplačno zdravljenje. Kar se meni zdi zelo pošteno, od nadrejenih. Saj bi verjetno delavec zapadel v še večjo "krizo", če bi mu dali knjižico.

Če pa že imate namen opraviti test pa mislim, da je bolje če najamete službe, ki se s tem ukvarjajo. [xx(]

mici
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Mogoče pred tem še uredite interni pravilnik, ki bo pojasnil kakšen je postopek preverjanja. Le tega objavite na oglasno desko, menim da bo delno pomagal, zraven izvedite še enkrat test. Mislim, da bi to moralo definitivno pomagati, vendar bo alkohol vedno prisoten pri tovrstnih delih. Pač je del folklore.

LP, Jam
Odgovori