vprašanje oz. mnenje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
s12
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

vprašanje oz. mnenje

Odgovor Napisal/-a s12 »

Sem zaposlena kot referent v računovodstvu. Odprla sem svoj s.p.(računovodske storitve)

Bi morala to povedati svojemu delodajalcu, kako je to pravno urejeno, če podjetje v katerem sem zaposlena tega v internih aktih nima definiranega. Sem v prekršku če moj delodajalec to ugotovi?

Hvala
prjatu
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a prjatu »

Imate kaj na to temo napisanega v pogodbi o zaposlitvi?
Trinity
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Trinity »

37. člen ZDR
(konkurenčna prepoved - zakonska prepoved konkurenčne dejavnosti)

(1) Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.

(2) Delodajalec lahko zahteva povrnitev škode, nastale z delavčevim ravnanjem, v roku treh mesecev od dneva, ko je zvedel za opravljanje dela ali sklenitev posla, oziroma v roku treh let od dokončanja dela ali sklenitve posla.
Sabina V
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Sabina V »

Če ne delate v računovodskem servisu potem mislim da za vas konkurenčna klavzula ne pride v pošev. Lahko bi se pa delodajalec skliceval na 34. člen ZDR:

b) Obveznost obveščanja
34. člen
(obveznost obveščanja)

(1) Delavec mora obveščati delodajalca o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo oziroma bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih pogodbenih obveznosti in o vseh spremembah podatkov, ki vplivajo na izpolnjevanje pravic iz delovnega razmerja.
(2) Delavec mora obveščati delodajalca o vsaki grozeči nevarnosti za življenje ali zdravje ali za nastanek materialne škode, ki jo zazna pri delu.
Trinity
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Trinity »

Konkurenčna klavzula in konkurenčna prepoved sta dve različni stvari...
Odgovori