Pozdravljeni, mene zanima ali sem upravičen do regresa in v kolikšni višini.
In sicer, pri podjetju sem bil zaposlen za določen čas od 2.6.2008 pa do 1.6.2009.
od 27.1.2009 sem se poskodoval na delu in sem bil na bolniškem do 7.5.2009. mislim da bolniski stalež nima nobenega vpliva na regres?
v prejšnem letu 2008 nisem prejel nobenega regresa, prav tako sedaj v tem letu. Zanima me koliko sem upravičen do regresa v prejšnem letu 2008 in koliko v tekočem letu.
Za to leto mi je bivši delodajalec rekel, da mi regresa ne more izplačati ker je podjetje v likvidnostnem stanju, nakar sem govoril z bivšimi sodelavci in so mo zatrdili, da so dobili izplačan regres za to leto. in da je bil nekoliko višji kot pa prejšne leto, podjetje pa še obratuje.
Predvidevam, da ce podjetje izplača enemu zaposlenemu regres, da je potem dolžno izplačati tudi ostalim zaposlenim?
Po pogovoru z nekaterimi naj bi bil jaz upravičen do regresa za prejšne leto v celoti in da mi pripadajo še zamudne obresti ker mi ga podjetje še ni izplačalao. Za tekoče leto pa naj bi bil upravičen samo do 5/12 regresa od celote.
ps:za prejsne leto naj bi mi po pogodbi pripadalo 10 dni dopusta. koliksno vlogo ima to pri regresu in odmeri visine regresa?
prosim za čimprejšne odgovore in se vam že vnaprej vsem zahvaljujem.
lep pozdrav
pravica do regresa
Moderator: Mirko Zbačnik
pravica do regresa
lepa beseda lepo mesto najde
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Do regresa ste upravičeni tako za leto 2008, kot za leto 2009 in je iztožljiv!
Pravilno razmišljate, da boleznina ni pogoj za neizplačilo regresa. Pravico do regresa je vezana na samo pravico do koriščlenja dopusta in ne na možnost koriščenja. Včasih imate pravico do dopusta a nimate možnosti da bi ga koristili.
Dajte pisni zahtevek delodajalcu, če ne bo uspeha, to ponovite in posredujte zahtevek inšpekorju za delo (tu tudi omenite v dopisu). Za kasnejše napotke povprašajte inšpektorja, oziroma vložite tožbo.
Delodajalec bi regres moral obračunati izplačilo pa med razumnimi ljudmi lahko počaka tudi dalj od zakonsko predvidenega roka.
Pravilno razmišljate, da boleznina ni pogoj za neizplačilo regresa. Pravico do regresa je vezana na samo pravico do koriščlenja dopusta in ne na možnost koriščenja. Včasih imate pravico do dopusta a nimate možnosti da bi ga koristili.
Dajte pisni zahtevek delodajalcu, če ne bo uspeha, to ponovite in posredujte zahtevek inšpekorju za delo (tu tudi omenite v dopisu). Za kasnejše napotke povprašajte inšpektorja, oziroma vložite tožbo.
Delodajalec bi regres moral obračunati izplačilo pa med razumnimi ljudmi lahko počaka tudi dalj od zakonsko predvidenega roka.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko